Manifest bestanden

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Manifest files and the translation is 67% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎中文(台灣)‎
Joomla! 
4.x
Joomla! 
3.x
Joomla! 
2.5

Binnen Joomla zijn manifest bestanden voor alle extensies. Deze bestanden bevatten zowel de algemene installatie informatie als parameters voor de configuratie van de extensie zelf. Sinds Joomla! 2.5, zijn weinig verschillen tussen de manifest bestand formaten voor de verschillende types extensies, waardoor elk type toegang krijgt tot de volledige kracht van de Joomla! installer.

Naamgeving

Het bestand moet heten manifest.xml of <extension_name>.xml en staan in de root-map van het installatie pakket.

Joomla 4.x: Automatic namespace mapping will fail if a manifest file named manifest.xml is used. See: https://github.com/joomla/joomla-cms/issues/37750


Syntaxis

Root element

Info non-talk.png
General Information

The new tag <extension> replaces the old <install></install> from Joomla Joomla 1.5

De primaire tag van het installatie bestand is:

<extension></extension>

Dit begin en sluit tag is nu geldig voor alle extensies. De nieuwe tag <extension> vervangt de oude <install></install> uit Joomla Joomla 1.5. De volgende attributen zijn toegestaan binnen de tag:

Attribuut Waarden Van toepassing op Beschrijving
type component
file
language
library
module
package
plugin
template
element
Alle extensies Dit attribuut beschrijft het type extensie voor de installer. Gebaseerd op dit type zijn er verdere eisen aan de sub-tags van toepassing.
version 2.5
3.0
Alle extensies

String die de versie van Joomla aangeeft waarvoor deze extensie ontwikkeld is.

method install
upgrade
Alle extensies De standaard waarde install zal ook gebruikt worden als het method attribuut niet gebruikt wordt. De install waarde betekent dat de installer netjes zal stoppen als het een bestaand bestand/map vindt van de nieuwe extensie.
client site
administrator
Modules Het client attribuut geeft u de mogelijkheid aan te geven voor welke client toepassing (website of beheergedeelte) de nieuwe module beschikbaar is.
group string Plugins De group naam geeft aan voor welke groep plugins de nieuwe plugin beschikbaar is. De bestaande groepen zijn de mapnamen binnen de map /plugins. De installer zal nieuwe mappen aanmaken voor groepsnamen die nog niet bestaan.

Metadata

De volgende elementen kunnen gebruikt worden om metadata in te voegen. Geen van deze elementen zijn verplicht; indien ze aanwezig zijn, moeten ze afstammen van het root element.

<name> – raw component name (e.g. com_banners). 
<author> – author's name (e.g. Joomla! Project)
<creationDate> – date of creation or release (e.g. April 2006)
<copyright> – a copyright statement (e.g. (C) 2005 - 2011 Open Source Matters. All rights reserved.)
<license> – a license statement (e.g. NU General Public License version 2 or later; see LICENSE.txt)
<authorEmail> – author's email address (e.g. admin@joomla.org)
<authorUrl> – URL to the author's website (e.g. www.joomla.org)
<version> – the version number of the extension (e.g. 1.6.0)
<description> – the description of the component. This is a translatable field. (e.g. COM_BANNERS_XML_DESCRIPTION)
<element> – the internal name of the component. If omitted, name will be cleaned and used

Opmerking: De <name> en <description> tags zijn ook te vertalen velden zodat de naam en beschrijving van de extensie aan de gebruiker getoond kan worden in hun eigen taal.

Website bestanden

	<files folder="from-folder">
		<filename>example.php</filename>
		<folder>examples</folder>
	</files>

Bestanden die gekopieerd moeten worden naar de website map moeten geplaatst worden binnen het <files> element. U kunt het optionele folder attribuut gebruiken om een map in het ZIP pakket op te geven om vanaf te kopiëren. Ieder bestand dat gekopieerd moet worden moet vertegenwoordigd zijn door het <filename> element. Indien u een volledige map in één keer wilt kopiëren, dan kunt u het als <folder> definiëren.

Voor plugins, moet de naam van de plugin geplaatst worden in het plugin attribuut in het <filename> element dt wijst naar het bestand dat de class van de plugin bevat. Gebruik bijvoorbeeld, in geval van een systeem plugin genaamd "voorbeeld" (volledige naam plg_system_voorbeeld), <filename plugin="voorbeeld">voorbeeld.php</filename>.

Mediabestanden

	<media folder="media" destination="com_example">
		<filename>com_example_logo.png</filename>
		<folder>css</folder>
		<folder>js</folder>
	</media>

Dit voorbeeld kopieert de bestand(en) (/media/com_example_logo.png) en de opgenomen mappen ( /media/css/ en /media/js/ ) naar /media/com_example/, waarbij de com_example map, indien noodzakelijk, aangemaakt wordt. U kunt het optionele folder attribuut gebruiken om een map op te geven in het ZIP pakket om vanaf te kopiëren (in dit geval, media).

Extensies zouden middelen die ze nodig hebben om web-toegankelijk te zijn (JS, CSS, images etc) moeten opslaan in media. Deze functie was onder andere toegevoegd als stap in de ontwikkeling naar multi-site ondersteuning en de eventuele stap van code bestanden (PHP) buiten de vanuit het web toegankelijke gebieden van de server
Merk op: de media sectie wordt niet geparsed voor 'package' type extensions.

Ref:

Administratie sectie

	<administration>
		<!-- various elements -->
	</administration>

De administratie sectie wordt gedefinieerd in het <administration> element. Aangezien alleen componenten van toepassing zijn op zowel de site als de administrator, kunnen alleen component manifest-bestanden dit element bevatten.

Back-end-bestanden

Bestanden die gekopieerd moeten worden naar de back-end map moeten geplaatst worden binnen het <files> element onder <administration>. U kunt het optionele folder attribuut gebruiken om een map op te geven in het ZIP pakket om vanuit te kopiëren. Zie Front-end bestanden voor meer regels.

Menu-links en sub-menu's

	<menu>COM_EXAMPLE</menu>
	<submenu>
		<!--
			Note that all & must be escaped to &amp; for the file to be valid
			XML and be parsed by the installer
		-->
		<menu link="anoption=avalue&amp;anoption1=avalue1">COM_EXAMPLE_SUBMENU_ANOPTION</menu>
		<menu view="viewname">COM_EXAMPLE_SUBMENU_VIEWNAME</menu>
	</submenu>

De tekst voor het hoofd menu-item voor de component is gedefinieerd in het <menu> item, een onderdeel van <administration>. Een <submenu> element kan ook aanwezig zijn (ook onderdeel van <administration>), welke meer menu-items kan bevatten, gedefinieerd door <menu>.

Bovendien kan elk <menu> item de volgende attributen definiëren:

Attribuut Beschrijving
link Een link waarnaar de gebruiker gestuurd wordt als op het menu-item geklikt wordt. U kunt in plaats hiervan "view" gebruiken.
img Het (relatieve) pad naar een afbeelding (16x16 pixels) om naast het menu-item te verschijnen.

Moet URL compatibel zijn als bestandsverwijzing (bijvoorbeeld geen spaties) !

alt
view Een URL parameter toe te voegen aan de link. Bijvoorbeeld, <menu view="cpanel">COM_EXAMPLE</menu> in com_example's XML manifest zou zorgen dat de URL van het menu-item zou zijn index.php?option=com_example&view=cpanel. U kunt in plaats hiervan "link" gebruiken.

De waarde binnen de tag is het label van het menu. In tegenstelling tot Joomla! 1.5, kunt u geen natuurlijke taalstring gebruiken. Als u bijvoorbeeld "Voorbeeld component" zou opgeven in plaats van COM_EXAMPLE, dan zou het resultaat zijn dat de naam van uw component zou verschijnen als voorbeeld-component in het menu en u zou geen vertaling kunnen maken. Om een vertaling te kunnen leveren moet u een bestand genaamd en-GB.com_example.sys.ini maken in administrator/languages/en-GB (u kunt de <languages> tag van het manifest bestand tijdens de installatie kopiëren) of in administrator/components/com_example/language/en-GB. In het laatste geval, moet u het taalbestand niet opnemen in de <languages> tag. Als u de taal-map in uw <files> tag heeft opgenomen, zal het worden gekopieerd als de component wordt geïnstalleerd.

De inhoud van dat bestand moet zijn:

COM_EXAMPLE="Example Component"
COM_EXAMPLE_SUBMENU_ANOPTION="Another Option"
COM_EXAMPLE_SUBMENU_VIEWNAME="Another View"

Please note that the language string must be enclosed in double quotes, as per Joomla!'s translation standards.

Joomla! 1.6 and later sorts the Component menu items based on the actual translation of the key you supply in your XML manifest. This means that the sorting order is correct no matter what you call your translation key and no matter which language the site is being displayed in. Essentially, Joomla! 1.6 fixed the wrong sorting of the Components menu experienced under Joomla! 1.5 for the majority (non-English speaking!) of Joomla! users.

Dashboards

Info non-talk.png
General Information

This code only works in Joomla 4.0 and later

Specifies the details for displaying a dashboard for the component in the Administrator area for the site.

  • It will make a dashboard icon appear next to the administrator menu item for the component
  • The dashboard icon will click through to display modules assigned to the cpanel-example administrator module position
  • The title and icon defined in the XML file will be used as the header and icon at the top of the component's dashboard page.
	<dashboards>
		<dashboard title="COM_EXAMPLE_DASHBOARD_TITLE" icon="icon-lock">example</dashboard>
	</dashboards>

Configuratie

Stop hand nuvola.svg.png
Warning!

Het <config> element, onder de root, beschrijft de configuratie opties voor de extensie. Indien van toepassing, worden de opties getoond door de juiste beheerder (Pluginbeheer, Modulebeheer of Templatebeheer). Configuratie opties voor componenten worden gedefinieerd in een apart bestand genaamd config.xml. Het root element moet zijn <config>, plugins en modules gebruiken de <config> sectie in het extensie manifest bestand.

Elke fieldset moet één of meer <field> elementen bevatten, die elk één enkele form field bevatten met een label. Zie Standaard form field types voor een lijst met toegestane form field types en voorbeeld XML form field definities.

Namespace

Info non-talk.png
General Information

This code only works in Joomla 4.0 and later

Specify the namespace to be used for autoloading the plugin. The given namespace will autoload to the root directory of your extension by default however you can optionally add a "path" attribute to the namespace element to specify a subpath within your extensions root directory.

SQL

    <install>
        <sql>
            <file driver="mysql" charset="utf8">sql/example.install.sql</file>
        </sql>
    </install>
    <uninstall>
        <sql>
            <file driver="mysql" charset="utf8">sql/example.uninstall.sql</file>
        </sql>
    </uninstall>

In bovenstaande voorbeeld, stoppen we de SQL bestanden in de admin/sql map van het installatie pakket. U moet de sql map opnemen in de administration bestanden (zoals beschreven in Back-end bestanden).

U kunt SQL tijdens de installatie en/of deïnstallatie uitvoeren met behulp van respectievelijk de <install> en <uninstall> elementen. Een <sql> element moet verschijnen onder deze elementen. <sql> kan ieder aantal <file> elementen bevatten, welk elk één enkel SQL bestand bevatten om uit te voeren. Hun database driver types worden beschreven door het driver attribuut, hun character sets via het charset attribuut.

Het SQL schema bijwerken

Sinds 1.6, is er ook een <update> tag, die u de mogelijkheid geeft een reeks SQL bestanden te leveren om het huidige schema bij te werken.

	<update>
		<schemas>
			<schemapath type="mysql">sql/updates/mysql</schemapath>
			<schemapath type="sqlsrv">sql/updates/sqlsrv</schemapath>
		</schemas>
	</update>

Bijvoorbeeld om van versie 1.0.0 naar versie 1.0.1 te gaan in een MySQL database, een 1.0.1.sql - bestand moet in de sql/updates/mysql map worden gemaakt en de <version> tag van het manifest moet worden bijgewerkt naar

<version>1.0.1</version>


De definitieve structuur van de sql-map zal er als volgt uit zien (uitgaande van een MySQL database)

sql
 |-->example.install.sql
 |-->example.uninstall.sql
 |-->updates
     |-->mysql
        |-->1.0.1.sql

Soortgelijke bestanden moet worden gemaakt voor latere versies.

Taalbestanden

In Joomla! 1.5, moesten extensie ontwikkelaars extensie taalbestanden in het Joomla! hoofd taalbestand opnemen via de <languages>...</languages>; tag zoals hieronder getoond. Deze methode kan nog steeds gebruikt worden in Joomla! Joomla 3.x.

<!-- Joomla! language tag -->
<languages folder="langfiles">
	<language tag="en-GB">en-GB.com_example.ini</language>
</languages>

Sinds Joomla! 1.6 wordt aanbevolen uw extensie taalbestanden in uw extensie mappen te plaatsen. Joomla! zal dan automatisch uw extensie taalbestanden laden.

Door het opslaan van extensie taalbestanden in de extensie map, heeft u voordeel door het isoleren en beschermen van uw extensie taalbestanden. Een beheerder verwijdert bijvoorbeeld een taal uit uit de Joomla! installatie. Uw extensie taalbestanden worden niet verwijderd. Ze blijven op hun plaats en zijn beschikbaar als de taal opnieuw geïnstalleerd wordt.

De structuur van de taalmap voor website en beheergedeelte is hetzelfde. U plaats ze in de taal tag (bijvoorbeeld en-GB ) van iedere taal in uw taalmap, bijvoorbeeld language/en-GB/. U moet deze mappen in de website- en beheer-bestanden ook opnemen.

Neem, in uw manifest bestand, eenvoudig de 'language' map in uw files sectie op. De sub-mappen voor iedere taal worden dan automatisch gekopieerd. Voeg, binnen de <files> groep, eenvoudig een <folder> element toe naast de items in de <files> groep zoals in dit voorbeeld getoond wordt:

<files>
	<filename plugin="alpha">alpha.php</filename>
	<folder>sql</folder>
	<folder>language</folder>
</files>

Merk op dat beide manieren kunnen samenwerken. Hier is een voorbeeld uit de core:

<files>
	<filename plugin="languagecode">languagecode.php</filename>
	<filename>index.html</filename>
	<folder>language</folder>
</files>
<languages>
	<language tag="en-GB">language/en-GB/en-GB.plg_system_languagecode.ini</language>
	<language tag="en-GB">language/en-GB/en-GB.plg_system_languagecode.sys.ini</language>
</languages>

Deze oplossing heeft de volgende voordelen:

Alle .ini bestanden in de core map hebben voorrang op de bestanden in de extensie language/ map. Een .sys.ini bestand zal bijvoorbeeld altijd geladen worden vanuit core mappen in het beheergedeelte als ze bestaan, behalve als een extensie geïnstalleerd wordt die een .sys.ini bestand bevat in een taalmap. In dat geval en alleen maar in dat geval, zal het .sys.ini bestand in de extensie map zijn vertaalde inhoud tonen bij het installeren. Dit is erg handig. Aangezien een ontwikkelaar twee sys.ini bestanden kan hebben met verschillende inhoud.

Daarnaast is het voor een gebruiker veel makkelijker om een .ini bestand in de hoofdmappen toe te voegen voor een extensie die dat niet in de gewenste taal verstrekt. Er is geen risico dat het verwijderd wordt als dat de extensie per ongeluk of om een andere reden gedeïnstalleerd wordt.

Zie ook:

Tijdens het ontwikkelen kunt u foutopsporing in de Joomla! Algemene instellingen aan zetten. U kunt onderzoeken of er en probleem optreed. Vanaf 3.2, is dit noodzakelijk om te debuggen aangezien en-GB altijd eerst wordt geladen als u niet in foutopsporingsmodus bent om te voorkomen dat constanten getoond worden.

Script bestand

    <scriptfile>example.script.php</scriptfile>

Een optioneel scriptbestand (PHP code die voor, tijdens en/of na installatie, deïnstallatie en upgrade uitgevoerd wordt) kan gedefinieerd worden door middel van een <scriptfile> element. Dit bestand moet een class genaamd "<element_name>InstallerScript" bevatten waarbij <element_name> de naam van uw extensie is (bijvoorbeeld com_componentnaam, mod_modulenaam, etc.). Plugins vereisen dat de groep wordt opgegeven (bijvoorbeeld plgsystempluginnaam). Library-pakketten ondersteunen geen scriptbestanden. De structuur van de class is als volgt:

This file should contain a class named "<element_name>InstallerScript" where <element_name> is the name of your extension (e.g. com_componentname, mod_modulename, etc.). Plugins must state the group (e.g. plgsystempluginname).

In Joomla 4.0 and later the structure of the class is as follows:

<?php

use Joomla\CMS\Installer\InstallerAdapter;

class com_componentnameInstallerScript
{
	/**
	 * Constructor
	 *
	 * @param   InstallerAdapter  $adapter  The object responsible for running this script
	 */
	public function __construct(InstallerAdapter $adapter)
	{
	}
	
	/**
	 * Called before any type of action
	 *
	 * @param   string  $route  Which action is happening (install|uninstall|discover_install|update)
	 * @param   InstallerAdapter  $adapter  The object responsible for running this script
	 *
	 * @return  boolean  True on success
	 */
	public function preflight($route, InstallerAdapter $adapter)
	{
		return true;
	}
	
	/**
	 * Called after any type of action
	 *
	 * @param   string  $route  Which action is happening (install|uninstall|discover_install|update)
	 * @param   InstallerAdapter  $adapter  The object responsible for running this script
	 *
	 * @return  boolean  True on success
	 */
	public function postflight($route, $adapter)
	{
		return true;
	}
	
	/**
	 * Called on installation
	 *
	 * @param   InstallerAdapter  $adapter  The object responsible for running this script
	 *
	 * @return  boolean  True on success
	 */
	public function install(InstallerAdapter $adapter)
	{
		return true;
	}
	
	/**
	 * Called on update
	 *
	 * @param   InstallerAdapter  $adapter  The object responsible for running this script
	 *
	 * @return  boolean  True on success
	 */
	public function update(InstallerAdapter $adapter)
	{
		return true;
	}
	
	/**
	 * Called on uninstallation
	 *
	 * @param   InstallerAdapter  $adapter  The object responsible for running this script
	 */
	public function uninstall(InstallerAdapter $adapter)
	{
		return true;
	}
}

?>

Note that since Joomla 3.6 Joomla has shipped a basic script that you can use instead of shipping your own from scratch JInstallerScript which contains various helper methods commonly used through the community.

Library Manifests

Info non-talk.png
General Information

The section is based on Joomla 4.0 and later

A simple library manifest might look like this:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<extension type="library" method="upgrade" version="4.0">
    <name>My Test library.</name>
    <libraryname>mytest</libraryname>
    <files>
        <folder>Classes</folder>
        <folder>language</folder>
        <filename>mytest.php</filename>
    </files>
</extension>

This will install the library into the JPATH_SITE/libraries/mytest folder.

What if your company has several libraries and you want to group them together under folder JPATH_SITE/libraries/mycompany?

Simple - include your company name in the libraryname property of each library like this:

    <libraryname>mycompany/mylibrary1</libraryname>
    <libraryname>mycompany/mylibrary2</libraryname>

These libraries will then be installed in the JPATH_SITE/libraries/mycompany/mylibrary1 and JPATH_SITE/libraries/mycompany/mylibrary2 folders.

Uninstalling mylibrary1 will still leave mylibrary2 installed on your site.

When using script files with such company libraries the installer class name should look like this:

class mycompanymylibrary1InstallerScript
class mycompanymylibrary2InstallerScript

Update-servers

    <updateservers>
        <server type="extension" priority="1" name="Extension Update Site">http://example.com/extension.xml</server>
        <server type="collection" priority="2" name="Collection Update Site">http://example.com/collection.xml</server>
    </updateservers>

Update-servers kunnen worden gedefinieerd in het <updateservers> element, onder de root. Dit element kan een of meer <server> element bevatten, welke ieder de locatie beschrijft om updates vanaf te downloaden. Elk <server> item kan de volgende attributen bevatten:

Attribuut Waarden Beschrijving
type extension
collection
Het update-server type
priority integer De prioriteit van de update-server
name string De naam van de update-server

Meer informatie:

Ondersteuning download sleutels

Vanaf Joomla 4.0.0 kunnen gebruikers hun download sleutels in de updatesites lijst invoeren. Dit biedt hen een enkele plaats om de download sleutels te beheren. Als een gebruiker een extensie gaat updaten zal Joomla controleren of er een download sleutel is, als er een download sleutel is zal Joomla de download sleutel aan de update URL toevoegen.

Om download sleutels te ondersteunen moet u de dlid tag in het manifest bestand opnemen. De dlid tag heeft 2 argumenten:

  • prefix
  • suffix

De dlid tag ziet er in uw manifest bestand zo uit:

<dlid prefix="dlid=" suffix="&amp;dummy=my.zip"/>

De prefix zal voor de download sleutel toegevoegd worden en de suffix na de download sleutel. Met het voorbeeld hierboven zal de volledige query die aan de download-link wordt toegevoegd worden:

dlid=KEY&amp;dummy=my.zip

De sleutel wordt toegevoegd voor het onInstallerBeforePackageDownload event wordt geactiveerd, de volledige URL zal zo aan het event worden doorgegeven.

Voorbeelden

Meer voorbeelden kunnen worden gevonden in de stand-alone weblinks repo: