Back-up beginselen voor een Joomla! website

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Backup Basics for a Joomla! Web Site and the translation is 27% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎eesti • ‎español • ‎français • ‎português • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎हिन्दी • ‎বাংলা • ‎中文(台灣)‎

Houd altijd een recente back-up van uw site. Ongelukken gebeuren, maar er zijn vele andere redenen waarom het helpt om uw back-up bestanden beschikbaar te hebben voor als de nood aan de man komt.

Oorzaken van het verlies van gegevens. Joomla sites kunnen worden beschadigd door kwaadaardige aanvallers als de beheerder van de site geen aandacht besteedt aan beveiliging, of in zeldzame gevallen dat hackers de beveiliging weten te omzeilen. Joomla! is ontworpen voor teamwork, en zelfs goede bewerkingen kunnen een site schade berokkenen.

Er zijn vele redenen denkbaar waarom beheerders van de website moeten kunnen terugkeren naar een eerdere werkende staat.

Oefen zowel backup als restore. Niemand zou voor het oefenen van vaardigheden in noodsituaties moeten wachten op een daadwerkelijke noodsituatie. Veel mensen maken een backup van een reeds beschadigde situatie, en ontdekken dan pas dat er eigenlijk geen backup was. Niemand stelt het op prijs als een schip zinkt met lege reddingsboten, en het is ook aan te bevelen om te oefenen met mensen uit reddingsboten halen en over zetten op een ander werkend systeem.

Het hebben van een back-up is niet alleen over ongevallen, omdat een persoon die goed overweg kan met backups ook kan helpen met veilige ontwikkeling van nieuwe functies. Backup en restore helpt webbeheerders met het maken van een staging website waar nieuwe wijzigingen kunnen worden toegepast zonder gevaar voor de productie website. De kloon kan worden gemaakt op een lokale machine die fungeert als een test-server, of een andere map of een web hosting account ondersteunen met de SQL en PHP versies die worden gebruikt door de website die u hebt gebeackupped.

Het is voor iedereen gemakkelijk om de live site en de tijdelijke site door elkaar te halen, dus verander de kleur van je staging site template om de ontwikkelaars te herinneren dat de staging site is niet live voor het publiek.

This is the preferred method using the Akeeba Backup Extension.

  • Akeeba Backup produceert een .jpa-bestand
  • Het .jpa-bestand bevat alle mappen/bestanden en database-bestanden.
  • Het .jpa-bestand bevat ook een installatiebestand
  • Kkickstart.php (van Akeeba) pakt het jpa-bestand uit
  • U moet dan het installatieprogramma uitvoeren en installeer uw website als een gewone Joomla! installatie
  • Het installatieprogramma wijzigt de configuratie om het herstellen op een nieuwe locatie en vraagt om de nieuwe databasegegevens.

Nadat de database gecreëerd is voor je Joomla! installatie kan je Akeeba installeren, het kan van de Joomla extension directory gedownload worden. Er is een link met de volledige instructies beschikbaar.


Methode in twee delen

Er zijn twee delen van een volledige back-up van uw Joomla website. Ze zijn:

  1. De database informatie, meestal een mysql-database.
  1. De bestanden en mappen op uw website, net als statische html websites gehost.

Als u geen back-up van uw bestanden en database maakt, is uw back-up onvolledig.

Database backup - Deel 1 van 2

Een van de eerste stappen om een back-up van uw Joomla website te maken, is om de site te sluiten voor het publiek, back-ups te maken van de bestanden, en vervolgens opnieuw openen van de site. De stappen van phpmyadmin.net missen deze broodnodige stap. Ga naar de backend van uw Joomla controle panel, onder de globale configuratie, onder het tabblad site, stel dan "website offline" = ja in.

Dit zal het uiterlijk van uw configuration.php veranderen in de root van uw Joomla website.

Een beheerder moet gebruik maken van het hosting control panel om dit bestand te bekijken of FTP gebruiken om dit bestand te downloaden en te bekijken. In configuration.php u vindt de naam van de database die ge-back-upped moet worden.

Zoek naar de regel met code welke lijkt op var $db = 'x1234'; of public $db = 'x1234'; Hierbij is "x1234" de naam van uw database.

Met de aanmeldingsgegevens van uw server of hosting bedrijf opent u de PhpMyAdmin tool. Open de database en zoek de tabel met de naam "users" en klik vervolgens op het pictogram van de "weergave" van de gegevens in die tabel.

Ziet u de namen van de medewerkers die accounts hebben op je Joomla site? Deze weergave biedt u het vertrouwen dat u een back-up van de juiste database gaat maken.

Klik op het tabblad export, vervolgens uitvoeren.

Uw browser zal uw database downloaden in een SQL-bestand.

Kijk waar je browser dat bestand opslaat, vervolgens verplaatst u het bestand naar een veel veiliger drive of locatie.

SQL Server databases kunnen een back-up zonder PhpMyAdmin maken en in plaats daarvan met behulp van de SQL commando-regel. Als u weet hoe dat te doen, heeft u waarschijnlijk geen behoefte aan deze documentatie.

Het is aan te raden een back-up van de database minstens twee keer per week te maken of zelfs dagelijks (en meer) als u een actieve site heeft.

Bestandssysteem backup - Deel 2 van 2

Ga verder met uw site als deze offline is, zie hierboven. Uw joomla mappen en bestanden kunnen worden ondersteund door het downloaden van een FTP-programma of met behulp van de file manager van uw webhoster. Beide van deze opties werken, de een is niet beter dan de ander..

FTP-tools verplaatsen duizenden Joomla bestanden en kosten meer tijd. Het FTP-proces kan worden vertraagd en onderbroken. De meeste hosting bedrijven bieden een control panel om duizenden bestanden in één map te zetten en vervolgens zeer snel een zip-bestand te kunnen maken.

Dit betekent dat uw site offline is voor een kortere tijdsduur, en u heeft slechts één zip-bestand. Ga naar uw hosting control panel en zoek het file manager icoon.

Als u uw hosting file manager gebruikt, oefen dan met die interface om uw server map te selecteren en een zip-bestand te maken. Download het zip-bestand lokaal en pak het lokaal uit om te zien welke bestanden in het zip-bestand aanwezig zijn. Deze optie maakt het ook mogelijk om hetzelfde zip-bestand te gebruiken voor herstel van een staging site.

Een back-up van de Joomla bestanden met FTP is niet anders dan een back-up van een statische HTML-website. Download alle bestanden en mappen die aanwezig zijn in de hoofd Joomla map. De gedownloadlocatie is een map op uw lokale computer. Zorg ervoor dat het bestand en de directory structuur hetzelfde blijft als in de live-site. Wanneer u bestanden herstelt, gebruikt u de FTP-utility om de bestanden te uploaden naar een nieuwe server.

"Zodra u uw bestanden heeft gedownload via zip-of FTP, kunt u uw site weer online zetten."'

Meer backup documentatie

De meeste beheerders van een Joomla website hebben toegang tot hun MySQL gegevens met behulp van de GUI-interface, genaamd PhpMyAdmin, zie Hoe kan ik een backup van mijn database of tabel maken? voor meer informatie.

Er zijn verschillende geautomatiseerde back-up-extensies voor Joomla! beschikbaar in de Joomla! Extensions Directory. Hier is een link naar Joomla! Backup Extensions.

Wanneer servers zijn ondergebracht in hetzelfde gebouw als het personeel, dienen de web-beheerders er extra zorg voor te dragen dat de back-up kopieën van de database/bestanden in een ander gebouw wordedn bewaard. Brand, diefstal, water of andere schade wist vaak zowel de live website als de back-ups. Op regelmatige basis worden de web-beheerders geacht zowel de database als bestanden op CD te branden of op te slaan op een externe vaste offsite schijf.

Aanvullende notities

2FA (Twee-factor authenticatie)

Als u gebruik maakt van 2-factor authenticatie (beschikbaar sinds Augustus 2014) en je bent uitgesloten van uw site kunt u de naam van de map plugins/twofactorauth veranderen in twofactorauth.BAK en in loggen op uw beheersgedeelte. Schakel alle plug-ins onder de "twofactorauth" groep uit. Tot slot, verander de naam van de plug-ins/twofactorauth.BAK map van uw site terug naar twofactorauth.