Het maken van een eenvoudig index-bestand

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Creating a basic index file and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎русский • ‎中文(台灣)‎
Joomla! 
3.x
Joomla! 
2.5

Het index.php bestand wordt de kern van elke pagina die Joomla! levert. In wezen, maak je een pagina (zoals een HTML-pagina), maar plaats je PHP code waar de inhoud van uw site moet komen. De template werkt door het toevoegen van Joomla code op de module posities en de component sectie van uw template. Als er iets wordt toegevoegd aan de template, wordt dit weergegeven op alle pagina's, tenzij het is toegevoegd aan een van deze secties via het Joomla CMS (of aangepaste code).

Deze pagina toont de kale code klaar om te knippen en plakken in uw eigen ontwerp.

Begin

Een Joomla template begint met de volgende regels:

<?php defined( '_JEXEC' ) or die( 'Restricted access' );?>
<!DOCTYPE html>
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" 
   xml:lang="<?php echo $this->language; ?>" lang="<?php echo $this->language; ?>" >

De eerste regel stopt ondeugende mensen om naar uw code te kijken en slechte dingen te doen.

De tweede regel is de Document Type Declaration (DOCTYPE), deze vertelt de browser en web crawlers welke versie van html de pagina gebruikt. Het "doctype" zoals hierboven beschreven is HTML5, een nieuwere versie van HTML welke grotendeels backwards compatibel is, maar is voorzien van veel nieuwe mogelijkheden. Houd er rekening mee dat dit niet goed werkt met Internet Explorer 8 (en ouder) zonder een hack. Onderzoek deze situatie en de wensen van je klant alvorens je besluit welk doctype je wilt gebruiken. Dit is echter wel de versie die in Joomla Joomla 3.0 en hoger wordt gebruikt.

Op de derde regel begint ons HTML document en beschrijft welke taal voor deze website wordt gebruikt. Een html document is verdeeld in twee delen, een head en body deel. De head bevat de informatie over het document en de body zal website code bevatten waarmee u de lay-out definieert..


Head

<head>
<jdoc:include type="head" />
<link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/system/css/system.css" type="text/css" />
<link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/system/css/general.css" type="text/css" />
<link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template; ?>/css/template.css" type="text/css" />
</head>

De eerste regel geeft Joomla de juiste header-informatie. Dit is de pagina titel, meta-informatie, evenals JavaScript code. De rest maakt twee links naar systeem style sheets en naar uw eigen opmaakmodel (als het genoemde template.css en is staat in de "css" map van uw template. Dus als uw template in http://www.mysite.com/templates/my_template/ staat, dan staan de css-bestanden in http://www.mysite.com/templates/my_template/css/).

Body-Gedeelte

<body>
<jdoc:include type="modules" name="top" /> 
<jdoc:include type="component" />
<jdoc:include type="modules" name="bottom" />
</body>

Ongelooflijk, dit is voldoende! Ja, het is een heel eenvoudige lay-out, maar het werkt. Alles wordt gedaan door Joomla!. Deze regels, meestal genoemd jdoc staten, vertellen Joomla wat toe te voegen aan de uitvoer van bepaalde onderdelen van het Joomla systeem. Opmerking: u moet ervoor zorgen dat uw menu is ingesteld op de module-positie "top".

Module Posities

De regel, hierboven, die zegt name="top" voegt een module positie toe genaamd "top" en maakt het Joomla mogelijk modules te plaatsen in deze sectie van de template. De type="component" regel bevat alle artikelen en de hoofd content (eigenlijk, het component) en is erg belangrijk. Het wordt geplaatst in het midden van de template.

Opmerking:Je kunt je eigen module regels overal waar je wilt in de body plaatsen, maar je moet de corresponderende regel ook toevoegen in de templateDetails.xml die in dezelfde folder als de index.php van je template staat.

Einde

Tenslotte - het laatste stukje:

</html>

Standaard Afbeeldingen

Als je afbeeldingen wilt toevoegen aan de template kan je het op deze manier doen:

<img src="<?php echo $this->baseurl; ?>/templates/<?php echo $this->template; ?>/images/myimage.png" alt="Custom image" class="customImage" />

Hier is de template variabel vul de naam van de template in

Basis CSS

Je kunt op deze manier basis css toevoegen:

<link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template;?>/css/styles.css" type="text/css" />

Ieder bestand wat toegevoegd is moet in een regel in de templatedetails.xml van de template vermeld worden,behalve als het verwijst naar een sub-folder (die kan weer opgenomen worden in een <folder> element).


Categorie:Handleidingen Categorie: Template ontwikkeling