Het inschakelen van Search Engine Friendly (SEF) Url ' s in Apache

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Enabling Search Engine Friendly (SEF) URLs on Apache and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎português do Brasil • ‎中文(台灣)‎


"'Zoekmachine vriendelijk (SEF)"', "'voor mensen leesbaar"' of schone URL's zijn URL's die zinvol zijn voor zowel mensen als zoekmachines, omdat ze het pad naar de specifieke pagina waar ze naar verwijzen beschrijven. Sinds versie 1.5, is Joomla! in staat URL's in alle formaten te creëren, inclusief SEF URL's. Dit is onafhankelijk van de URL-rewriting uitgevoerd door de web-server, zodat het zelfs werkt als Joomla! draait op een andere server dan met de Apache mod_rewrite module. De SEF URL's volgen een bepaald patroon, maar de gebruiker kan een korte beschrijvende tekst (alias) definiëren voor elk deel van de URL.

Intern heet het lokale gedeelte van een SEF URL (het gedeelte achter de domeinnaam) de "route"'. Het maken en verwerken van SEF URL's wordt daarom aangeduid als "'routeren', en de relevante code wordt ook wel een 'router' genoemd.

In dit artikel wordt ingegaan op SEF URL's voor de populaire, open-source Apache webserver. Het is ook mogelijk SEF URL's te gebruiken op Microsoft's IIS webserver. Zie hiervoor Inschakelen van Zoekmachine vriendelijke (SEF) URL's op IIS.

Sinds Joomla! Joomla 1.6, zijn basis SEF URL's standaard ingesteld. In eerdere versies moet u ze via de Algemene Instellingen actieveren. De instructies hieronder zijn nog steeds van toepassing als u Apaches's mod_rewrite/URL rewriting wil toepassen.

Controleer of .htaccess ingeschakeld is

Controleer of uw Apache configuratie bestand .htaccess overrides toestaat. U moet zeker weten dat dit is ingesteld, anders zal het .htaccess bestand in de root van uw Joomla! installatie worden genegeerd of kunnen er fouten optreden. In het <Directory> gedeelte van uw host configuratie bestand, of in het hoofd (htpd.conf) configuratie bestand moet iets vergelijkbaars staan als het voorbeeld hieronder om overrides te activeren.

<Directory "/home/user/public_html">
 AllowOverride All
</Directory>

<Directory "/path/to/htdocs">
 AllowOverride All Options=[an option],[an option],...
</Directory>

Er zijn andere manier om te testen of .htaccess geactiveerd is als u geen toegang heeft tot de configuratiebestanden van uw site. Kijk naar de .htaccess handleiding op The Apache Software Foundation voor meer informatie.

Stap-voor-stap

Dit zijn stap-voor-stap instructies. Volg ze in de aangegeven volgorde. Als een stap niet lukt, ga dan niet verder tot u het probleem heeft opgelost.

 1. Hernoem het bestand "htaccess.txt" in de root van uw Joomla! website naar ".htaccess".
 2. Mogelijk is deze stap niet noodzakelijk. Open het .htaccess bestand in een tekst editor. Verwijder het commentaar teken (#) voor RewriteBase /. Als Joomla! in een eigen map is geïnstalleerd (en niet in de root map van uw domein) voeg dan de naam van de map toe voor de schuine streep naar voren b.v. RewriteBase /uwjoomlamap.
 3. Log in in de Back-end en open de Algemene Instellingen
 4. Schakel Gebruik Apache mod_rewrite/Gebruik URL herschrijven optie in en klik op Opslaan. Deze optie gebruikt Apache's mod_rewrite functie om het "index.php" deel uit de URL te verwijderen.
  Controleer of uw website nog goed werkt. Uw URL's zouden er zo uit moeten zien:
  http://www.voorbeeld.nl/het-nieuws/1­-laatste-­nieuws/1-­welkom-bij­-joomla
  Als deze optie fouten veroorzaakt kijk dan hier: Hoe controleert u of mod rewrite is geactiveerd op uw server.
  • Als dit niet geactiveerd is en u heeft toegang tot apache/conf/httpd.conf, open dan dat bestand en controleer of de regel LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so geen commentaar is. Indien nodig, verwijder de # vooraan de regel en herstart de Apache web server.
  • Als mod_rewrite niet geactiveerd kan worden, laat deze optie dan uit staan. Het is niet erg om het .htaccess bestand niet terug te wijzigen in htaccess.txt.
 5. Als u denkt dat het nodig is, activeer Voeg een achtervoegsel (suffix) aan URL's toe en klik op Opslaan. Deze optie voegt .html toe aan het eind van de URL's. Er zijn verschillende meningen over de vraag of dit nodig of zelfs nuttig is. Het lijkt zoekmachines niet uit te maken of uw URL al dan niet eindigt op .html.
 6. Open de Plugin Manager en activeer de Systeem - SEF plugin. Deze plugin voegt SEF ondersteuning toe voor de links in uw Joomla! artikelen. Het werkt direct in de HTML en heeft geen speciale tag nodig.