Soorten extensies (algemene definities)

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Extension types (general definitions) and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎català • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português • ‎português do Brasil • ‎български • ‎русский • ‎中文(台灣)‎

Joomla! is al een content management systeem met enorm veel functies, maar als je een website maakt met Joomla! en je extra functionaliteit nodig hebt die niet standaard in Joomla zit, dan kun je het makkelijk uitbreiden met extensies. Er zijn voor Joomla! vijf standaard type extensies: Componenten, Modules, Plugins, Templates, en Talen. Er zijn drie andre types: Pakketten, bestanden en bibliotheken (Libraries). Elk van deze extensies verzorgt specifieke functionaliteit (veel ingebouwde functies van Joomla! zijn geïmplementeerd met behulp van extensies).

Extensions-nl.jpg

Componenten

Componenten zijn de grootste en meest complexe extensie van allemaal; ze kunnen worden gezien als kleine toepassingen. De meeste componenten hebben twee gedeeltes: een website gedeelte en een beheer gedeelte. Iedere keer als een Joomla! pagina wordt opgevraagd, wordt een component aangeroepen om de 'body van de pagina te genereren. Inhoud (com_content) is bijvoorbeeld de component die het tonen van de inhoud verzorgt; gebruikers kunnen de de website van uw site zien en, als beheerder, kunt u de inhoud bewerken. Componenten zijn het belangrijkste deel van uw pagina, omdat een component aangestuurd wordt door een menu-item en ieder menu-item een component aanstuurt.

  • Voorbeelden: Inhoud (com_content), Advertenties (com_banners), Contactpersonen (com_contact), Nieuwsfeeds (com_newsfeeds) en Weblinks (com_weblinks)

Beheerfunctie:Beheer hoofdmenu  Componenten  Contactpersonen (voor com_contact) Kijk voor een uitgebreidere beschrijving van componenten deze link.


Modules

Modules zijn meer lichtgewicht en flexibele extensies gebruikt voor het weergeven van pagina's. Deze modules staan meestal bekend als de “blokkendozen” die gerangschikt zijn rondom een component, bijvoorbeeld: de log-in module. De Voettekst is een module. Modules worden per menu-item toegewezen. U kunt dus besluiten om de in-log module te tonen of verbergen afhankelijk van bij welk menu-item de gebruiker kijkt. Soms zijn modules verbonden aan componenten zoals de “Laatste nieuws” module welke linkt naar com_content en links naar de nieuwste inhoud-items toont. Echter, modules hoeven niet aan componenten gelinkt te worden, feitelijk hoeven ze zelfs niet gelinkt te worden aan iets en slechts statische HTML of tekst zijn.

  • Voorbeelden: Advertenties (mod_banners), Menu's (mod_menu), Wie is online (mod_whosonline)
  • Beheerfunctie: Beheer hoofdmenu > “Extensies” > “Modulebeheer”

Plugins

Plugins zijn meer geavanceerde extensies en zijn in essentie gebeurtenis afhandelaars. Tijdens de uitvoering van ieder deel van Joomla, in de core, een module of een component, kan er een gebeurtenis worden geactiveerd. Als er een gebeurtenis geactiveerd wordt, worden de plugins, die in de toepassing zijn geregistreerd om die gebeurtenis af te handelen, uitgevoerd. Bijvoorbeeld, een plugin kan gebruikt worden om een door een gebruiker ingezonden artikel te onderscheppen en verkeerde woorden eruit te filteren.

  • Voorbeelden: Inhoud - Laad modules, Editor - TinyMCE
  • Beheerfunctie: Beheer hoofdmenu > “Extensies” > “Pluginbeheer”

Templates

Een template is in principe het ontwerp van uw Joomla! website. Met een template kan de look-and-feel van de website veranderd worden. Templates hebben bepaalde velden waarin de component (slechts één) en modules (zoveel als gewenst) getoond worden. Templates zijn makkelijk te bouwen of aan te passen en ze bieden maximale flexibiliteit in hoe u uw site stileert.

  • Beheerfunctie: Beheer hoofdmenu > “Extensies” > “Templatebeheer”

Talen

Talen zijn waarschijnlijk de meest elementaire extensies. Talen kunnen op twee manieren aangeboden worden: óf als core-pakket of als extensie-pakket. In essentie, bestaan beide, het core-pakket en de extensie taalpakket bestanden uit sleutel/waarde koppels, die de vertaling van statische tekststrings verzorgen, gekoppeld binnen de Joomla! broncode. Deze taalpakketten beïnvloeden zowel de website als het beheergedeelte van uw Joomla site. Let op: deze taalpakketten bevatten ook een XML-meta-bestand dat de taal beschrijft.

  • Beheerfunctie: Beheer hoofdmenu > “Extensies” > “Taalbeheer”

Libraries

Libraries are standalone PHP snippets that Joomla uses. Note nearly all of Joomla's core code is available as a library called "src". All composer libraries are installed as a library "vendor" (such as PHPMailer). Many of the most popular 3rd party extensions in Joomla use libraries to reuse common functionality across their components.

File

The File extension type is used to install individual files into Joomla into a custom directory. There are no examples in Joomla Core of this type and it is the least used type however it can be used for example to place CLI scripts into the cli directory within Joomla or to place template overrides into a specific directory.

Packages

Packages are simply a group of any of the above types of extensions. A common use of a package would be to ship a template that also bundles a system plugin. Or a component that also installs a library it uses. In Joomla many language packs install as a package so the frontend and backend languages can be installed independently.

Extensie installatie

Er zijn 4 methodes om een extensie te installeren. U kunt een extensie installeren vanaf de Joomla Extensie Directory (installeren van web), uploaden, installeren vanuit een map, installeren vanaf een URL.

Administrator Installation