Help25

Woordenlijst

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Help25:Glossary and the translation is 100% complete.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎català • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎български • ‎русский • ‎العربية

De Joomla! woordenlijst is handig voor het leren van veelgebruikte termen in Joomla! tutorials, helpvensters en aanvullende documentatie.

Access Control List

Alias

Anker

Een anker wordt gemaakt met behulp van de <a> tag in HTML. In Joomla kan door middel van een anker een bladwijzer binnen een HTML pagina geplaatst worden (bijvoorbeeld door de TinyMCE tekstverwerker te gebruiken). Daarmee kan een link gemaakt worden die rechtstreeks naar dat punt in het artikel gaat.

De HTML broncode van een anker ziet er als volgt uit:

<a name="mijn_anker" title="Mijn anker"></a>

U kunt naar een anker linken binnen dezelfde pagina met behulp van de HTML code

<a href="#mijn_anker" ></a>

Door op de link te klikken wordt men rechtstreeks doorverwezen naar de locatie van de ankertag.

Er kan ook een link naar een anker op een andere pagina geplaatst worden door "#" en de ankernaam toe te voegen aan het einde van de URL. Wanneer de URL van het artikel in het bovenstaande voorbeeld http://www.mijnsite.com/mijn_artikel.html is, dan kan er rechtstreeks naar het anker op die pagina gelinkt worden met de URL http://www.mijnsite.com/mijn_artikel.html#mijn_anker.

Artikel

Cascading Style Sheet (CSS)

Een Cascading Style Sheet ofwel CSS bestand wordt gebruikt om de presentatie van een XHTML-pagina te bepalen. Een CSS-bestand zal bijvoorbeeld vaak de weergave bepalen van het lettertype, de marges, kleuren, achtergrondafbeeldingen en andere aspecten van een webpagina. Met CSS kan men de inhoud van een XHTML-pagina scheiden van de weergave. In Joomla! zijn CSS bestanden (bijvoorbeeld template.css) normaal gesproken een onderdeel van de template.

Zie ook: Template, Pagina class achtervoegsel, Module class achtervoegsel

Categorie

Elk onderdeel van een website, aangedreven door Joomla! of elk ander CMS, gebruikt uiteraard een methode voor het logisch weergeven en opslaan van de inhoud. De gebruikelijke manier is middels categorieën en subcategorieën. Joomla! staat meerdere manieren toe voor het weergeven en gebruiken van inhoud middels categorisering. Enkele soorten inhoud die categorieën gebruiken zijn artikelen (de belangrijkste inhoud van webpagina's), advertenties, contactpersonen en weblinks.

Ongecategoriseerd is de standaard categorie die wordt toegewezen aan alle soorten inhoud. De categorie "Ongecategoriseerd" is nietszeggend en kan indien noodzakelijk worden gebruikt voor soorten inhoud die niet vallen onder een specifieke categorie.

Bij het maken en toewijzen van categorieën, moet u beschikken over een geplande structuur. Dit is bijvoorbeeld een manier hoe verschillende Joomla artikelen over vogels gecategoriseerd kunnen worden. Maak twee artikelcategorieën aan met de naam "Dieren" en "Planten". Onder de "Dieren" categorie, kunt u subcategorieën met de naam "Vogels" en "Zoogdieren" hebben. Onder de categorie "Vogels" kunt u 3 categorieën hebben met de naam "Haviken", "Papegaaien" en "Mussen".

 • Dieren
  • Vogels
   • Haviken
   • Papegaaien
   • Mussen
  • Zoogdieren

Bovenstaande voorbeeld kan worden uitgebreid met specifieke artikelen over verschillende soorten haviken, papegaaien en mussen. Begin door gebruik te maken van een hoofdcategorie "Dieren". Daarna door het maken van de subcategorieën "Vogels" en "Zoogdieren" onder de categorie "Dieren" en dan "Haviken", "Papegaaien" en "Mussen" als subcategorie onder de subcategorie "Vogels".


Now you can create multiple articles in the Hawk, Parrot and Sparrow sub categories using the different genus or common names of the specific types of these 3 birds.

Categorieën worden onderhouden met behulp van categoriebeheer dat kan worden bereikt door in het beheergedeelte (Back-end) te klikken op het menu Inhoud en dan Categorieën.

Zie ook: Artikel

Chrome

De zichtbare grafische interface-eigenschappen van een toepassing worden soms aangeduid als "chrome". Zie het Toepassen van de aangepaste module chrome voor informatie over het wijzigen van het uiterlijk van de modules (met andere woorden, de module "chrome").

Core

Het woord "kern" of "core" in Joomla! heeft betrekking op de gedistribueerde bestanden die nodig zijn voor het maken en beheren van een door het Joomla CMS aangedreven website. Deze bestanden kunnen worden gedownload vanaf de Joomla website http://www.joomla.org/download.html. De Joomla "kern" bevat ook een aantal fundamentele functionaliteiten om nieuwe Joomla installaties snel en gemakkelijk te laten werken. Inbegrepen zijn gebruikersbeheer, artikelbeheer, linkbeheer, categoriebeheer, contactbeheer en menubeheer. Er is ook een templatebeheer met enkele eenvoudige sjablonen om de weergave van de front-end (website/gebruiker) te beheren, een modulebeheer met basismodules, pluginbeheer met basisplugins en een paar andere "out of the box" extensies om de functionaliteit van een standaard Joomla-installatie uit te breiden. Deze standaard extensies mogen niet worden verward met de extensies die beschikbaar zijn om te downloaden vanaf de JED (Joomla! Extension-Directory).

Zie ook: Joomla Extension Directory.

Database tabelvoorvoegsel

Het tabelvoorvoegsel in een database is een string (een paar tekens lang) voorafgaand aan de naam van Joomla!'s tabellen. Met behulp van een voorvoegsel kunnen er meerdere installaties van Joomla! draaien met behulp van een enkele database.

Het database tabelvoorvoegsel kan tijdens de installatie ingesteld worden. Naderhand wijzigen is mogelijk, maar vereist toegang tot de database via een niet-Joomla medium of een Joomla extensie zoals Akeeba Admin Tools en kan leiden tot enige downtime.

Extensie ontwikkelaars moeten de string #__ gebruiken als aanduiding van het voorvoegsel. Dit zal door het werkelijke voorvoegsel vervangen worden bij de verwerking in Joomla.

Extensie

Taal

Talen zijn misschien wel het meest kritische basis extensie type. Talen worden verpakt als core taalpakket of een extensie taalpakket. Deze pakketten bestaan uit INI bestanden die sleutel/waarde paren bevatten. Deze sleutel/waarde paren verzorgen de vertaling van statische strings binnen de Joomla! broncode. Dit maakt het mogelijk dat zowel de Joomla! core en derde partij componenten en modules geïnternationaliseerd kunnen worden. Core taalpakketten bevatten tevens een XML meta bestand dat de taal beschrijft en informatie biedt over de lettertypes die gebruikt worden voor het genereren van de inhoud van een PDF.

LDAP

Menu

Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎català • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎български • ‎русский • ‎العربية

Een menu in Joomla! bestaat uit een set van menu-items die gebruikt worden voor het navigeren door een website. Elk menu-item bestaat uit een URL naar een pagina op de website en bevat instellingen die de inhoud (artikelen, categorie(ën), lijsten etc.) en de stijl (module(s), indeling) van die pagina bepalen. Daarnaast heeft ieder menu een menutype, welke wordt getoond in menubeheer, (zie ook een nieuw menu toevoegen). Het menutype zal de unieke naam of alias zijn die gebruikt wordt om menselijk leesbare URL's te maken als zoekmachinevriendelijke URL's is ingeschakeld. Menu-items kunnen een onbeperkt aantal subitems hebben.

Menu's aanmaken is vrij eenvoudig. Kies, vanuit het Beheermenu, in het beheergedeelte van uw Joomla! site, voor: Menus>Menubeheer>Menu's. Vul, op de geopende Menubeheer: Toevoegen Menu pagina uw menutitel in het "Titel *" veld (verplicht), uw menutype in het "Menutype *" veld (verplicht) en, als u dat wilt, de korte menubeschrijving in het "Beschrijving" veld (optioneel). Hierna kunt u een nieuwe menu-items toevoegen aan dit nieuwe menu.

Iedere website kan meer dan één menu hebben.

Een menu wordt niet automatisch op de website getoond. Er dient een Menumodule aangemaakt te worden met behulp van Modulebeheer en aan de module aan te geven op welk Menu zichtbaar te zijn. Vervolgens kunt u aangeven waar de module op de site zichtbaar moet worden door een van de beschikbare Moduleposities van het actieve Template op te geven.

Er is meer controle over wanneer het menu moet verschijnen, door de instellingen van de menumodule aan te passen. Zo kunt u aangeven dat hij op alle of een paar door u gekozen pagina's moet verschijnen (door de module te koppelen aan menu-items), of om hem voor iedereen zichtbaar te maken, of alleen specifieke gebruikersgroepen (bijvoorbeeld geregistreerde gebruikers).

Het is ook mogelijk Gepleten menu's aan te maken.

Model-View-Controller

Joomla maakt uitgebreid gebruik van het [1] ontwerppatroon.

Wanneer Joomla is gestart om een verzoek van een gebruiker te verwerken, zoals een 'GET' voor een bepaalde pagina of een 'POST' met gegevens uit een formulier, is één van de eerste dingen die Joomla doet, het analyseren van de URL om te bepalen welke component verantwoordelijk is voor de verwerking van het verzoek, en de controle aan de desbetreffende component te geven.

Als de component is ontworpen volgens het MVC-patroon, zal het de controle aan de controller doorgeven. De controller is verantwoordelijk voor het analyseren van de aanvraag en het bepalen welke model(len) nodig zijn om te voldoen aan het verzoek, en welke 'view' moet worden gebruikt om het resultaat aan de gebruiker terug te geven.

Het model kapselt de gegevens die worden gebruikt door de component in. In de meeste gevallen komen deze gegevens uit een database, ofwel de Joomla database, of een andere database, maar het is voor het model ook mogelijk om gegevens uit andere bronnen te krijgen, zoals via een web services API die draait op een andere server. Het model is ook verantwoordelijk voor het bijwerken van de database indien nodig. Het doel van het model is de controller en de view te isoleren van de details van hoe de gegevens worden opgehaald of weggeschreven.

De view is verantwoordelijk voor het genereren van de uitvoer die, door de component naar de browser wordt verzonden. Het doet een beroep op het model voor alle informatie die het nodig heeft en formatteert het op de juiste manier. Bijvoorbeeld, een lijst van data-items verkregen uit het model kan in een HTML-tabel worden gezet door de view.

Aangezien Joomla! modulair is opgezet, is de uitvoer van de component in het algemeen slechts een deel van de web-pagina die de gebruiker uiteindelijk zal zien. Als de view eenmaal de uitvoer heeft gegenereerd geeft de component de controle terug aan het Joomla framework, dat vervolgens het template laadt en uitvoert. Het template combineert de uitvoer van de component, en de eventuele modules die actief zijn op de huidige pagina, zodat het aan de browser als een enkele pagina kan worden uitgeleverd.

Om te zorgen voor extra kracht en flexibiliteit voor webontwikkelaars, die zich liever bezighouden met het creëren van nieuwe ontwerpen, dan met het bewerken van de onderliggende code, splitst Joomla de traditionele weergave in een aparte view en lay-out. Het view haalt de gegevens uit het model zoals dat in een traditioneel MVC patroon gaat, maar stelt dan alleen die gegevens beschikbaar aan de lay-out, die verantwoordelijk is voor de opmaak van de gegevens voor de presentatie aan de gebruiker. Het voordeel van deze splitsing is dat het Joomla template systeem een eenvoudig mechanisme biedt om lay-outs te overschrijven in het sjabloon. Deze lay-out overrides (vaak genoemd "template overrides" omdat ze een onderdeel vormen van het template, terwijl het eigenlijk de lay-out is die wordt overschreven) worden gebundeld met het template en geef de template ontwikkelaar volledige controle over de uitvoer van de Joomla core en alle geïnstalleerde extensies van derden die in overeenstemming zijn met het MVC-ontwikkelpatroon.

Module chrome

Module class achtervoegsel

Module class achtervoegsel is een parameter in Joomla! modules. Het wordt geconfigureerd in het module: [Bewerken] venster bij "Geavanceerde instellingen". Het instellen van deze parameter laat Joomla! ofwel een nieuwe CSS class toevoegen of de bestaande CSS class wijzigen van het div element voor deze specifieke module.

Wanneer Joomla! een module genereert , maakt het automatisch een CSS class genaamd "moduletable" aan om het stylen van de module toe te staan -- bijvoorbeeld:

<div class="moduletable">

Om een nieuwe class aan te maken, voer de parameter in voorafgaand door een spatie. Bijvoorbeeld het ingeven van een spatie plus "mijnNieuweClass" zal leiden tot een nieuwe CSS class met de naam "mijnNieuweClass". De HTML wordt veranderd in

<div class="moduletable mijnNieuweClass">

Om de naam te wijzigen van een bestaande class, voer de parameter in zonder een spatie. Bijvoorbeeld, het invoeren van "_mySuffix" (zonder spatie) zorgt ervoor dat de HTML wordt veranderd naar

<div class="moduletable_mySuffix">

Over het algemeen is het aan te bevelen om een nieuw te maken class vooraf te laten gaan door een spatie. Op deze manier zal de CSS-styling voor deze module met de standaard class blijven werken. Een nieuwe class kan worden gebruikt om iedere gewenste styling toe te voegen aan de module, zonder dat de al bestaande CSS-code aangepast hoeft te worden. Let op: iedere nieuwe class-naam moet uniek zijn om niet in conflict te komen met al bestaande class-namen.

Zie: Gebruik van class achtervoegsels.

Modulepositie

Module

Pagina class achtervoegsel

Page Class Suffix is a parameter in Joomla! content menu items. It is set in a particular menu item: [Edit Menu Item] page, under the "Page Display" tab. A new page class suffix will cause Joomla! to either add a new CSS class or modify the existing CSS class for elements in the assigned to this very menu item page layout.

Wanneer Joomla! een pagina genereert, wordt er automatisch een vooraf gedefinieerde CSS class toegevoegd om styling van de pagina toe te staan. Bijvoorbeeld, een pagina zou het volgende element kunnen hebben

<div class="componentheading">

Om een nieuwe class te maken, voer de parameter in met een spatie ervoor. Bijvoorbeeld, het invoeren van een spatie plus "myNewClass" zal leiden tot een nieuwe CSS class genaamd "myNewClass" en het zal worden ingevoegd als een class voor de elementen in dat Menu-Item. In het geval van het bovenstaande voorbeeld zal dit veranderd worden in

<div class="componentheading myNewClass">

Om de naam te wijzigen van een bestaande class, voer de parameter in zonder een spatie. Bijvoorbeeld, het invoeren van "_mySuffix" (zonder spatie) zorgt ervoor dat de HTML wordt veranderd naar

<div class="componentheading_mySuffix">

Over het algemeen is het aan te bevelen om een nieuw te maken class vooraf te laten gaan door een spatie. Op deze manier zal de CSS-styling voor deze component met de standaard class blijven werken. Een nieuwe class kan worden gebruikt om iedere gewenste styling toe te voegen aan dit component, zonder dat de al bestaande CSS-code aangepast hoeft te worden. Let op: iedere nieuwe class-naam moet uniek zijn om niet in conflict te komen met al bestaande class-namen.

Zie ook: : Gebruik van Class achtervoegsel, Gebruik van Pagina Class achtervoegsel in Template code

Patch

PHP

PHP is een computerscripttaal die is ontworpen voor het maken van dynamische webpagina' s. PHP wordt op grote schaal gebruikt voor webontwikkeling en kan ingebed worden in HTML. Het draait over het algemeen op een webserver, de PHP-code als input en de webpagina's als output. Joomla is voornamelijk geschreven met behulp van de PHP-taal. Voor meer informatie, zie Waar kunt u PHP leren?

Gesplitste menu's

Een split menu is een menu, waarvan verschillende niveaus van één menu op twee of meer locaties op één webpagina worden weergegeven.

Bijvoorbeeld, over het algemeen worden de menu-items van een topmenu bovenaan de pagina weergegeven. Wanneer op één van de items wordt geklikt, wordt de gebruiker naar een pagina geleid waar een secundair menu, bijvoorbeeld aan de linkerkant van de pagina, het volgende niveau menu-items van het topmenu toont.

De menu's worden op verschillende locaties op de pagina weergegeven. Maar zijn gerelateerd, omdat het ene menu alleen de startniveau-items toont, terwijl het andere de items van het tweede niveau toont. Dit idee kan worden uitgebreid met menu's voor de items van het derde niveau en verder.

Dit kan worden geïmplementeerd in Joomla gebruikmakend van een enkel multi-level menu of het maken van meer dan één menu-modules, elk verwijzend naar een ander niveau.

Zie ook: Menu

Template

Een template is een soort Joomla extensie die het uiterlijk van de website bepaalt. Het Joomla CMS gebruikt twee soorten templates: website templates en beheergedeelte templates. De website template bepaalt de manier waarop de website eruit ziet voor uw gebruikers die de inhoud bekijken. Het template voor het beheergedeelte bepaalt de manier waarop het beheergedeelte eruit ziet, het gedeelte waar administratieve taken worden uitgevoerd door een Joomla! beheerder. Dit kan bestaan uit normale taken zoals: gebruiker-, menu-, artikel-, categorie-, module-, component-, plugin- en template-beheer.

Zie ook: Component, Module, Plugin

Upgradepakket

An Upgrade Package in Joomla! is an archive of files that contain the files that have changed between Joomla! versions. When this archive is unpacked, it replaces the old version of the modified files with the new version. For example, if fifty files were changed between version 3.x.1 and 3.x.2, the upgrade package from 3.x.1 to 3.x.2 would contain these fifty files and, when unpacked, would replace these fifty files and upgrade the installed version from 3.x.1 to 3.x.2.

Upgradepakketten worden soms ook wel patchbestanden genoemd. Lees voor het installeren van een upgradpakket eerst de release notes en de upgrade instructies die bij het upgradepakket horen.

Plugin

Zoekmachinevriendelijke URL's

Zoekmachinevriendelijke URL's is een term die normaal gesproken afgekort wordt als SEF URL's of verkort als SEF. Gewoonlijk zien Joomla! URL's er zo uit:

http://www.mijnwebsite.nl/index.php?option=com_content&view=section&id=3&Itemid=41

Het is ook mogelijk om Joomla! URL's er uit te laten zien als statische HTML pagina's zoals hier:

http://www.mijnwebsite.nl/faq.html

Sinds Joomla! 1.5 zijn er ingebouwde opties voor het genereren van SEF URL's. Deze worden ingeschakeld door het veranderen van de "SEO-instellingen" (zoekmachine optimalisatie) op het tabblad Website van het Algemene instellingen scherm in het Joomla! beheergedeelte. Er zijn ook extensies van derden die SEF URL's voor Joomla! maken.