Help4.x

Extensies: Installeren

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Help4.x:Extensions: Install and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎português • ‎русский

Beschrijving

Extensies zijn toevoegingen die de functionaliteit van Joomla! uitbreiden. Extensies worden gebruikt om mogelijkheden aan Joomla! toe te voegen die niet bestaan in het standaard pakket. Honderden extensies zijn beschikbaar voor Joomla!, terwijl er constant meer worden ontwikkeld.

Extensies worden als volgt gecategoriseerd in vijf types:

 • Een Component is een mini-applicatie welke de body van een pagina genereert. Voorbeelden van componenten zijn contactpersonen, de voorpagina en nieuwsfeeds.
 • Een Module is een kleine extensie speciaal gebruikt om een klein element te genereren dat getoond wordt op meerdere pagina's. Voorbeelden van modules zijn Menu's en gerelateerde items.
 • Een Plugin is een stukje code dat uitgevoerd wordt als een voorgedefinieerd binnen Joomla! plaats vindt. Bijvoorbeeld, tekstverwerkers zijn plugins die uitgevoerd worden als er een bewerk-sessie wordt gestart.
 • De Taal extensie maakt het mogelijk op de website en in het beheergedeelte van Joomla! aanwezig te zijn voor iedere taal waarvoor de taalextensie bestaat. Op deze manier kan Joomla! uitgebracht worden in een nieuwe taal zonder aanpassingen in het core programma.
 • Een Template bepaalt de manier waarop de inhoud van een website getoond wordt de plek en de lay-out van elementen, kleuren, fonts, enzovoort. Templates maken het mogelijk de weergave van de website te scheiden van de inhoud.

Hoe toegang te krijgen

 • Selecteer Systeem  Installeren venster  Extensies vanuit het beheermenu.

Er is een korte vertraging aangezien Joomla een initieel deel van extensie-gegevens vanaf de Joomla Extensions Directory download.

Schermafbeelding

Help-4x-Extensions-Extension-Manager-Install-screen-nl.png

Formulier velden

Joomla! extensies kunnen geïnstalleerd worden via één van de vier methodes, zoals hieronder aangegeven. Slechts één methode is nodig om een bepaalde extensie te installeren. De normale procedure voor het installeren van een Joomla! extensie is als volgt:

 1. Download een of meer archief bestanden (normaliter ".zip" of "tar.gz" formaat) vanaf de website van de aanbieder van de extensie naar een lokale map op uw computer. Let op dat sommige extensies geïnstalleerd worden als één bestand (bijvoorbeeld, een component of module) terwijl andere extensies twee of meer bestanden kunnen hebben (bijvoorbeeld een component en een module). Als er twee of meer delen zijn, dan heeft ieder deel zijn eigen archief bestand.
 2. Kies een van de hieronder beschreven methodes (meestal pakketbestand)
 3. Als het klaar is, toont het scherm de boodschap "Installatie component succesvol". Als de installatie niet succesvol was wordt een foutboodschap getoond.
 4. Afhankelijk van de extensie, kan het noodzakelijk zijn de extensie te activeren (bijvoorbeeld, in Modules of Plugins).

Installeren vanaf web tabblad

Indien geïnstalleerd, ziet u het 'Installeren vanaf web' tabblad, zoals in de afbeelding, om een extensie direct vanaf de Joomla Extension Directory (JED) te installeren. U kunt extensies tonen op categorie of u kunt op een gedeeltelijke van de naam zoeken.

Upload pakketbestand tabblad

Help-4x-Extensions-Manager-Install-UploadPackageFilescreen-nl.png

 • 'Sleep en plaats' of blader naar de locatie waar u het archiefbestand van de extensie heeft gedownload.

De upload begint automatisch. Let op de Maximum upload size: ‎X.00 MB in uw installatie. Indien u deze niet kunt verhogen, gebruik dan "Installeren vanuit map".

Installeer vanuit map tabblad

Help-4x-Extensions-Manager-Install-InstallfromFolder-screen-nl.png

 1. Maak een tijdelijke map aan op uw lokale harde schijf en pak het archiefbestand van de extensie hierin uit.
 2. Upload met behulp van FTP de inhoud van deze map (inclusief bestanden en submappen) naar de map op uw server.
 3. Geef In het Installeren vanuit map veld de map op de server aan waarnaar u uw bestanden en submappen van het pakket geüploadet heeft.
 4. Klik op de Controleer en installeren knop en Joomla! zal de inhoud uit de opgegeven map installeren.

Let op dat het goed gebruik is om de ingepakte extensie in de tmp map van uw Joomla site te plaatsen.

Installeren vanuit URL tabblad

Help-4x-Extensions-Manager-Install-InstallfromUrl-screen-nl.png

Geef, in plaats van het downloaden van het archief bestand naar uw lokale computer de URL van het doel archiefbestand in. Klik daarna op de "Controleer en installeer" knop en Joomla! installeert automatisch het direct vanaf deze URL. Let op dat, met deze methode, u geen kopie van het archiefbestand op uw lokale computer heeft.

Werkbalk

Bovenaan de pagina ziet u de werkbalk zoals in de afbeelding hierboven. De functies zijn.

 • Opties. Opent het venster Opties, waar instellingen zoals de standaard parameters kunnen worden bewerkt.
 • Help. Opent dit helpscherm.

Links naar de andere schermen

Snelle tips

 • Vier alternatieve installatie methodes zijn beschikbaar, zoals boven aangegeven. De meest gebruikelijke is de "Upload pakketbestand" methode.
 • Als u een module of plugin van derden wilt installeren die tot een component behoort, dan moet u in het algemeen de zowel de component als de module of plugin installeren om de module of plugin te gebruiken. Dit wordt normaliter gedocumenteerd in de installatie documentatie van de extensie op de website van de maker.
 • Evenzo kunnen, als u een component van derden deïnstalleert, deze modules en plugins niet meer gebruikt worden. Het is daarom aanbevolen deze afhankelijke modules en plugins ook te deïnstalleren.
 • Sommige componenten, ontwikkelt door derden kunnen hun eigen modules en plugins in hun installatie hebben zitten. In dit geval moet u er zeker van zijn dat deze module of plugin mappen beschrijfbaar zijn. Anders zullen de extensies niet juist werken.
 • VEILIGHEIDSWAARSCHUWING: Er wordt aanbevolen dat u alleen die extensies van derden op uw site gebruikt die u echt nodig heeft. Gebruik uw live site niet voor testdoeleinden want het kan uw site en server in opspraak brengen. Test nieuwe extensies op een lokale test website voor ze toe te passen op uw live site.
 • Installeer Joomla! extensies niet die gedownload zijn van warez sites want ze kunnen geïnfecteerd zijn met een virus of malware welke beschadigingen op de server kunnen veroorzaken en de computer van uw bezoekers besmetten
 • Installeren vanuit een remote URL kan gevaarlijk zijn. Hierom wordt aanbevolen de "Installeren vanuit Web", "Upload pakketbestand" of "Installeren vanuit map" opties te gebruiken als u nieuwe extensies installeert.

Verwante informatie

 • Als u een component extensie installeert, zal het een plekje krijgen als nieuw menu-item in het Componenten menu.
 • U kunt een menu-item toekennen aan een geïnstalleerde component extensie in Menu-Item beheer door te klikken op de Nieuw werkbalk knop. De nieuwe component zal getoond worden in de interne linklijst van menu-item types.
 • Als u een module extensie installeert, wordt het toegevoegd aan de lijst met modules in Modulelijst, waar u hem kunt activeren/deactiveren. U kunt ook zijn parameters aanpassen in het Bewerk module scherm.
 • Een geïnstalleerde plugin extensie wordt toegevoegd aan de lijst in Pluginbeheer, waar u hem kunt activeren/deactiveren. Door te klikken op de Pluginnaam kunt u de parameters op het volgende scherm aanpassen.
 • Een geïnstalleerde Template extensie zal worden toegevoegd aan de Site od Administrator lijst van het Template lijst alwaar u het kunt toekennen aan alle pagina's of bepaalde pagina's. U kunt ook de parameters aanpassen, de HTML bewerken of de CSS bron, of de beschikbare module-posities bekijken.
 • Een geïnstalleerde taalextensie zal worden toegevoegd aan de Site of Administrator lijst van Taalbeheer, afhankelijk van het client attribuut van de extensie. Dit scherm kan het u, indien gewenst, laten koppelen als standaard taal.