J1.5

J1.5:Het maken van een submenu

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page J1.5:Creating a submenu and the translation is 100% complete.

The "J1.5" namespace is an archived namespace. This page contains information for a Joomla! version which is no longer supported. It exists only as a historical reference, it will not be improved and its content may be incomplete and/or contain broken links.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎español • ‎français • ‎日本語 • ‎Nederlands

In Joomla!, submenu's kunnen worden weergegeven als een menu met twee of meer niveaus of als volledig aparte menu-modules. Om te laten zien hoe je dit doet, zullen we het creëren van een menu met twee niveaus doorlopen en dan laten zien hoe je het toont als een uitgebreid menu of als afzonderlijke bovenliggende en onderliggende menu's.

Voorbeeldgegevens

In ons voorbeeld maken we een menu met de naam "Pets". Het zal twee top-level menu-items hebben genaamd "Dogs" en "Cats". Onder de Dogs, hebben we "Collies" en "Greyhounds". Onder de Cats hebben we "Tabbies" en "Siamese". Dus de structuur van het Pets menu wordt als volgt:

 • Dogs
  • Collies
  • Greyhounds
 • Cats
  • Tabbies
  • Siamese

Menu en menu-items

Om deze structuur te maken, maken we één menu met twee menu-item niveaus. We doen dit voor het maken van één groot menu maar ook als we aparte menu-modules willen creëren (een bovenliggend menu en twee onderliggende menu's). We zullen later zien hoe je dit doet, als we de modules aanmaken.

Hier zijn de stappen voor het maken van het menu en de menu-items.

 1. Maak een nieuw menu in Menu's bij beheren, genaamd "Pets".
 2. Voeg een nieuw menu-item toe genaamd "Dogs". In dit voorbeeld is het niet belangrijk wat het menu-item type is. Je kunt bijvoorbeeld een artikel aanmaken met de naam "Pet Menu Test" en creëer dan alle menu-items met het type ""Artikel → Artikel Lay-out"' en verwijs naar dat artikel.
 3. Voeg een tweede menu-item toe genaamd "Collies" (menu-itemtype als artikel indeling net als boven). In de box hoofd-item, selecteer "Dogs" zoals hieronder.
  Submenu example1-en.png
 4. Voeg een derde menu-item toe genaamd "Greyhounds", wederom "Dogs" het hoofditem maken. (Deze kunnen allemaal naar hetzelfde artikel verwijzen.)
 5. Voeg het menu-item "Cats" toe. Klik bij Hoofditem "menu-item root" aan.
 6. Voeg de laatste twee menu-items toe, "Tabbies" en "Siamese", waarbij "Cats" het hoofditem is voor beide.

Wanneer je klaar bent, zou de Menu-Item Manager er als volgt uit moeten zien:

Submenu example2-en.png

Menu Modules

Op dit moment hebben we het menu en de menu-items klaar. Nu moeten we de menu modules creëren. In Joomla! bepaalt de menu module drie dingen: (1) hoe het menu eruit ziet; (2) waar op de pagina het te zien is; en (3) op welke pagina's het te zien is. We zullen twee voorbeelden laten zien. In het eerste voorbeeld zullen we een menu module aanmaken dat alle items in één menu laat zien. In het tweede voorbeeld zullen we drie afzonderlijke menu modules aanmaken zodat we de Pets, Dogs en Cats menu's als aparte modules laten zien.

Eén menu module

Om het te laten zien als één module, volg deze stappen:

 1. Ga naar Extensies → Modules, klik op het "Nieuw" pictogram in de werkbalk en kies "Menu".
 2. Vul in de titel "Pets Menu" en de positie "links".
 3. In het tabblad Menutoewijzing, kies bij Moduletoewijzing "Alleen op de geselecteerde pagina's" en selecteer "Home" (onder "mainmenu") en alle items onder het "pets-menu".
 4. bij Selecteer Menu, kies het "pets-menu" van de drop-down lijst.
 5. Als je het standaard "rhuk_milkyway" template gebruikt en je wilt dat het menu er net zo uit ziet als de andere menu's, voor dan bij de Geavanceerde instellingen "_menu" bij Module Class Achtervoegsel.

Ga nu naar homepage aan de voorkant van de website. Je zou nu het Pets menu moeten zien zoals hier beneden:

Submenu example3-en.png

Klik op het Dogs menu-item. Het artikel toont zich op het scherm en het Dogs menu laat nu ook de twee submenu items zien, Collies en Greyhounds.

In de Module Manager kun je aangeven of submenu-items altijd getoond moeten worden. Hier hebben we de standaard waarden "Nee" aangehouden.

Klik op "Collies" en het artikel verandert (of dat zou het doen als we verschillende artikelen hadden gemaakt voor elk menu-item).

Het scherm zou er nu zo uit moeten zien:

Submenu example4-en.png

Je kunt nu zien dat het Kruimelpad drie niveaus laat zien: Home, Dogs, Collies. Omdat we submenus hebben gebruikt ziet Joomla! dat Collies onder Dogs valt.

Aparte Menu-Modules

Nu veranderen we ons voorbeeld naar het maken van drie verschillende menu's, één voor het hoogste niveau (honden en katten), één voor honden (collies en hazewindhonden), en één voor katten (cyperse kat en siamees).

"Opmerking: Zorg ervoor dat alle menu-items een unieke alias hebben. Als voor het het maken van menu-items de opdracht kopiëren uit de werkbalk is gebruikt, zal de alias hetzelfde zijn als het item waarvan wordt gekopieerd. In dat geval kan de alias uniek worden gemaakt (bijvoorbeeld dezelfde als de titel). Bij gebruik van dubbele alias-waarden, zullen de menu 's niet correct werken als de parameter zoekmachinevriendelijk url is in de algemene instellingen op 'ja' is gezet."

Om dit te doen:

 1. Open het huisdieren-menu in de modulebeheer en wijzig de titel in 'Huisdierenmenu top niveau'.
 2. Selecteer de Linker Positie.
 3. Onder module-instellingen, selecteer de naam van het menu "huisdieren menu"
 4. Onder module-instellingen wijzig de menustijl in "lijst".
 5. Zet het startniveau op "0" en het eindniveau op "1".
 6. "Dit is optioneel. Het is mogelijk een template toe te passen als stijl voor een menu (een border bijvoorbeeld)." Vul "_menu" in bij menu class achtervoegsel in de geavanceerde instellingen .
 7. Voor het submenu "hond", in modulebeheer het extensie menu selecteer modulebeheer, klik op nieuw en selecteer menu. Geef als titel "Honden Submenu".
 8. Zet de positie op "links".
 9. Dit gedeelte is erg belangrijk. We willen alleen dit submenu tonen wanneer we in één van de Honden submenu items zitten. Selecteer dus bij Menutoewijzing de drie items "Honden", "Collies" en "Greyhounds" zoals hier beneden te zien is:
  Submenu example5-en.png
 10. Onder Module Parameters, selecteer het menu "huisdieren-menu" en wijzig de menu stijl naar "Lijst"
 11. Zet het startniveau op "1" en het eindniveau op "2".
 12. Dit is optioneel. In de geavanceerde module parameters kan je de Module class achtervoegsel op "_menu" instellen.
 13. Herhaal, voor het "Katten sub-menu", de stappen van 7 tot 12 behalve stap 9. In de Menu toekenning, selecteer de items "Kat", "Tabbies" en "Siamees" (zodat dit menu alleen getoond wordt onder deze menu-items).

Op dit punt hebben we drie menu modules die allemaal naar het huisdieren menu verwijzen. Het enige verschil ertussen is (1) de start en eind niveaus en (2) de menu-item koppeling.

Navigeer nu, op de website, naar de startpagina. Het "Huisdieren Menu Alleen hoofdniveau" menu moet getoond worden. Selecteer het "Honden" menu-item. Nu moet het "Honden submenu" getoond worden als apart menu zoals hieronder:

Submenu example7-en.png

Klik op het Collies menu-item en merk op dat het kruimelpad de hiërarchie toont van "Home", "Honden" en "Collies".

Met behulp van dezelfde techniek, is het gemakkelijk sub-menu's te maken op een derde niveau. U maakt gewoon een bovenliggend menu-item op het tweede niveau. U gebruikt nu dezelfde techniek voor het maken van een aparte menu-module die begint met niveau 2 en eindigt op niveau 3. Dit toont alleen de derde niveau menu-items.