J3.x

J3.x:Aan de slag met Joomla!

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page J3.x:Getting Started with Joomla! and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎hrvatski • ‎italiano • ‎português • ‎فارسی • ‎中文(台灣)‎
Quill icon.png
Content is Incomplete

This article or section is incomplete, which means it may be lacking information. You are welcome to assist in its completion by editing it as well. If this article or section has not been edited in several days, please consider helping complete the content.
This article was last edited by FuzzyBot (talk| contribs) 2 years ago. (Purge)

Joomla! 
3.x

Deze serie van documenten introduceert Joomla! voor mensen die dit nog niet eerder gebruikt hebben. Deze introductie kan u helpen om het beste gebruik te maken uit deze serie.

Introductie

Welke versie wordt gedekt?

Versie J3.10 (is de huidige versie in de 3.x serie).

Voor wie is dit geschreven?

Deze serie is bedoeld voor iedereen die Joomla! wil gebruiken. De belangrijkste focus is:

 • Gebruikers met beperkte computerervaring
 • Gebruikers die Joomla! gebruiken voor een kleine website (bijv. een club, organisatie of een klein bedrijf)

Joomla! begrijpen

Als u problemen heeft met hoe Joomla! werkt is het wellicht handig om te denken dat Joomla! een besturingssysteem (OS) is, zoals Microsoft WIndows, Apple Mac OS of Linux.

De belangrijkste overeenkomst is dat zowel het OS als Joomla! niet echt bedoeld zijn voor direct gebruikt. U zal eerst applicaties op uw OS (en extensies in Joomla!) moeten installeren om daadwerkelijk nuttig gebruik te kunnen maken van uw computer (en uw website). Net als uw OS komt Joomla! met een aantal core extensies die de belangrijkste taken verzorgen.

Meer overeenkomsten en verschillen kunnen in de volgende tabel gevonden worden:

Vergelijkingstabel

Joomla! Concept OS concept
Extensie Toegevoegde toepassing (bijv. Word, Chrome, muziekspeler, Photoshop)
Core-extensies Ingebouwde toepassingen (bijv. startknop, screensaver, bestand zoeken)
Database Bestandssysteem (één type van bestanden)
Bestandssysteem Bestandssysteem (een ander type van bestanden)
Een pagina bekijken Een toepassing gebruiken (toegevoegd of ingebouwd)
Joomla! bijwerken Het installeren van updates voor uw OS (veiligheidspatches en bugfixes)
Het migreren naar een andere Joomla! versie Het installeren van een nieuwe versie van uw OS
(bijv. van MS Windows XP naar MS Windows 7 gaan)

Wat u nodig heeft

Een geïnstalleerd exemplaar van Joomla!

Voor sommige delen van deze handleidingen moet u gebruik kunnen maken van een Joomla! website. U kunt hier doorlezen maar er is geen betere manier van leren dan het doen. Hier zijn de volgende mogelijkheden.

 • Installeer een exemplaar van Joomla! (met voorbeelddata) op uw eigen computer. Dit wordt soms aangeduid als een 'localhost' installatie. Het installeren met voorbeelddata stelt u in staat om een Joomla! website te verkennen voordat u zelf er een creëert voor uw eigen content. Dit is een goede optie voor beginners.
 • Installer een exemplaar van Joomla! (met voorbeelddata) op een hostingserver. Dit wordt soms aangeduid als een 'externe machine' installatie. Het installeren met voorbeelddata stelt u in staat om een Joomla! website te verkennen voordat u zelf er een creëert voor uw eigen content. Dit is een goede optie voor beginners.
 • Een bestaande Joomla website gebruiken. Als u nieuwe content gaat toevoegen aan een bestaande website en u weinig computerervaring heeft is dit niet een goede optie'.

Alternatieven

 • Gebruik maken van een demo-installatie. Veel hostingbedrijven bieden 'demo'-versies van een Joomla! installatie. U zal op zijn minst in staat zijn om wijzigingen te maken, deze zullen niet blijvend zijn. 'Demo-installaties' worden op vaste intervallen naar de oorspronkelijke staat teruggebracht.
 • Eén-klik installatie. Veel hostingbedrijven bieden een één-klik installatie van populaire website programma's aan.

Aan de slag

Wat kunt u verwachten

Joomla! wordt geïntroduceerd met gedetailleerde praktische instructies over het toevoegen, wijzigen en bewerken van content. Tegelijkertijd worden er algemene punten van Joomla! uitgelegd die bedoeld zijn om mensen te helpen en meer te kunnen doen. Wanneer de taken meer kennis vereist zullen er minder praktische instructies zijn en meer algemene verwijzingen naar de uitgebreide Joomla! documentatie die beschikbaar is.

Onderwerpen

Deze serie is opgedeeld in meerdere onderdelen zoals in het menu boven aan deze pagina is aangegeven . U kunt van onderwerp naar onderwerp verplaatsen in een van links naar rechts principe. Als alternatief kunt ook direct naar het onderdeel met de benodigde informatie gaan.

Onthoud

Als u van de ene handleiding naar de volgende gaat, kunt ualtijd verwijzen naar de S:MyLanguage/glossary/glossary gaan als u de betekenis van veelgebruikte termen vergeet.

Onderwerpen

Deze onderwerpen dienen te worden beschouwd als de belangrijkste bouwstenen van een Joomla! website. Zij geven een fundament waarop u uw Joomla! website kan bouwen en kennis kan opdoen.

Artikelen

Artikelen zijn de basisinhoud van elke Joomla! website. Iedereen moet de basisprincipes van het wijzigen en creëren weten. Deze handleiding zal u werking van Joomla! artikelen en de integratie daarvan in een website duidelijk maken.

Categorieën

Ieder deel van een Joomla! website of elk ander CMS website heeft een methode nodig om de content logisch op te slaan en weer te geven. De gebruikelijke methode is door categorieën en subcategorieën. Joomla kan op meerdere manieren content weergeven en gebruiken bestuurd door categorieën. Dit onderdeel van de handleiding zal de gebruik van de Joomla! categorieën introduceren.

Menu's

Elke website heeft navigatiesysteem of menu. Deze kan in stijl van website tot website verschillen maar ze voeren allemaal de zelfde functie uit. Deze menu-handleiding legt uit hoe een menu de content beheert.

Modules

Zoals je al hebt geleerd, extensies en core-extensies zijn zoals een computertoepassing (bijv. Word, Excel, Photoschop). Modules zijn lichtgewicht Joomla! extensies. Een moduleweergave wordt aangestuurd door de template en de 'menu' core-extensie. Ze worden gebruik als integratiepunt voor extensies (toepassingen) samen met artikelen (content) in paginaweergaven van een Joomla! website.

Templates

Templates bepalen hoe een Joomla! website wordt weergegeven aan de gebruikers. Een template biedt een integratie tussen de content (artikelen) en de applicaties (modules) in een specifiek gecontroleerde aanblik. Templates is hoe een Joomla! website aan de eindgebruiker wordt getoond.

Samenvatting

Nadat u alle handleidingen heeft voltooid kunt u een simpele website maken.

Alles opgesomd

 • Templates bepalen het uiterlijk van een Joomla! website.
 • Categorieën creëren een hiërarchie om de website content te beheren.
 • Artikelen zijn de belangrijkste inhoudstype van een website.
 • Menu's voorzien een navigatiemethode om een website te gebruiken of door de inhoud te surfen.
 • Modules bieden een mogelijkheid om website content (artikelen) met extensies (toepassingen) te combineren, ongeacht of het core- toegevoegde extensies (niet-core) zijn.