J3.x

Joomla core functies

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page J3.x:Joomla Core Features and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎português do Brasil • ‎Ελληνικά
Joomla! core functies


Joomla! is een van de wereld meest populaire software pakketten dat gebruikt wordt om inhoud voor websites, blogs, intranetten en mobiele applicaties te bouwen, organiseren beheren an publiceren. Dankzij zijn schaalbare MVC architectuur is het ook een uitstekende basis om web-toepassingen te bouwen.

Met meer dan 3 procent van het Web dat draait op Joomla! en een CMS marktaandeel van meer dan 9 procent, verzorgt Joomla! de aanwezigheid op het web van honderdduizenden kleine zaken, overheden, non-profit- en grote organisaties over de hele wereld zoals Citibank, eBay, Harvard University, Ikea, McDonald's en Sony.

Als prijs winnend CMS geleid door een internationale community van meer dan een half miljoen actieve medewerkers, die zowel onervaren gebruikers als doorgewinterde ontwikkelaars hun digitale visie werkelijkheid laat worden.

Hier zijn enkele van de Joomla! functies.

Meertaligheid

Joomla! is het meest populaire en breed ondersteunde open source meertalige CMS platform ter wereld, met meer dan 64 talen. Webmasters en content makers kunnen websites maken om in meerdere talen getoond te worden, zonder ooit buiten de opties te hoeven treden die beschikbaar zijn in de Joomla! core software. Dit is een grote stap voorwaarts en vertegenwoordigt een set mogelijkheden die websites beter toegankelijk te maken en een veel groter publiek laten bereiken.

Goed ondersteund

Onze wereldwijde, enthousiaste community zit vol individuen en teams van wereldklasse ontwikkelaars en business consultants die actief gratis helpen op de forums. Er zijn duizenden professionele Joomla! service providers over de hele wereld die kunnen helpen bij het bouwen, onderhouden en verkopen van uw Joomla! projecten. De Joomla! community heeft een gecontroleerde directory met enkele van deze providers op de Joomla! Resources Directory.

PHP 7 ondersteuning

Sinds Joomla! 3.5.0 ondersteund Joomla! de meest recente versie van Zend PHP: PHP 7 die een significante prestatiewinst voor uw website zorgt. Joomla! gebruikers kunnen nu genieten van die prestatiewinst. Joomla! ondersteund nog steeds oudere versies tot en met PHP versie 5.4 voor webservers die nog niet zijn bijgewerkt.

Makkelijk updaten

Een van de grote uitdagingen bij elke software is het up-to-date houden. Gelukkig heeft Joomla! een Eén-klik versie update functie om dit proces super eenvoudig te maken voor gebruikers van elk niveau. De ingebouwde updater heeft ook een geautomatiseerde controle die u waarschuwt als er iets bijgewerkt moet worden; dit omvat berichten over de core software en Joomla! extensies die deze functie gebruiken. Uw site up-to date houden is het beste wat u kunt doen om uw website veilig te houden en Joomla! geeft u de hulpmiddelen dit te doen met weinig inspanning.
Vanaf Joomla! 3.5.0, dankzij de de nieuwe e-mail notificatie plugin, zal uw Joomla! website controleren of er een nieuwe Joomla! versie beschikbaar is en wanneer er één gevonden wordt zal het de Super Users van de website een email notificatie sturen.

Geïntegreerd help-systeem

Joomla! heeft een in-app contextueel help-systeem om ieder niveau gebruiker te helpen bij het bedienen van zijn Joomla! website. De meeste pagina's hebben een help-knop rechtsboven, die u helpen alle opties op die pagina volledig te begrijpen. Er is ook een woordenlijst die de termen in het Engels uitlegt, een versie checker zorgt ervoor dat u de de laatste versie gebruikt, een systeem informatie hulpmiddel helpt lost problemen op. Als al het andere faalt zijn links naar groot aantal online bronnen voor extra hulp en ondersteuning beschikbaar, zoals het Joomla! documentatie en gebruikersforum.

Mediabeheer

Mediabeheer is het hulpmiddel voor het makkelijk uploaden, organiseren en beheren van uw mediabestanden en mappen. U kunt zelfs meer soorten bestanden bewerken dankzij de te wijzigen MIME-instellingen. Mediabeheer is geïntegreerd in de artikel editor, zodat u afbeeldingen en andere mediabestanden kunt benaderen voor een eenvoudig gebruik van uw geschreven teksten.

Advertentiebeheer

Met advertentiebeheer heeft u de mogelijkheid makkelijk advertenties toe te voegen en geld aan uw website te verdienen. Het hulpmiddel geeft u de mogelijkheid klanten en campagnes aan te maken, net zoveel advertenties toe te voegen als nodig en zelfs eigen code om de vertoningen bij te houden, de kliks te volgen en nog veel meer...

Contactpersonen

Niet genoeg aan één contactformulier op uw site? De contactpersoon-component geeft de mogelijkheid meerdere contactpersonen op te voeren, afdelingen en categorieën en de basis contactinformatie uit te breiden met diverse informatie en een afbeelding. Stel eenvoudig een contactformulier in voor elke contactpersoon die u aanmaakt en stel de toegang in voor iedereen of slechts voor geregistreerde gebruikers, of maak een lijst aan met deze contactpersonen.

Zoek beter, zoek slimmer

Met het ingebouwde zoeken en slim zoeken kunnen uw website bezoekers snel en gemakkelijk de juiste informatie vinden op uw website. En zelfs meer, dankzij de statistieken kunt u de behoeftes van uw bezoekers analyseren en uw inhoud beter stroomlijnen om hieraan te voldoen. U heeft de mogelijkheid om de opgenomen slimme indexering te gebruiken, geavanceerde zoek opties en automatische zoeksuggesties - waardoor Joomla! zoeken het beste wordt, zo uit de doos.

Artikelbeheer

Joomla! is vanuit de kern een Contentmanagement systeem en heeft enkele bijzonder mooie functies die het organiseren en beheren van uw inhoud een makkie maken. Het aanmaken van inhoud is erg eenvoudig gemaakt via de ingebouwde WYSIWYG editor en geeft de mogelijkheid inhoud te bewerken zonder kennis van code. Na het aanmaken van inhoud vindt u veel mogelijkheden om het op de website te tonen. Naast verschillende lay-outs bent u in staat verschillende voor-geïnstalleerde modules te gebruiken om de meest populaire artikelen te tonen, de nieuwste artikelen, gerelateerde artikelen en veel meer.
Vanaf Joomla! 3.5.0 is het toevoegen van een afbeelding zo makkelijk als het slepen en plaatsen vanaf uw computer rechtstreeks in uw content. Dit werkt overal waar u gebruikt maakt van de TinyMCE WYSIWYG editor. En wanneer u een module in een artikel wil plaatsen, Joomla! 3.5 maakt dit makkelijker door middel van een knop direct op de editor werkbalk. U hoeft geen code of moduledetails meer te onthouden omdat de gebruikersinterface dit nu voor u doet.

Geneste categorieën

Indien u inhoud beheert is het organiseren ervan een belangrijk vereiste. Het kunnen aanmaken van categorieën die genest kunnen worden zonder limiet is een groot voordeel bij het beheren van grote websites.

Tags

Indien het categoriseren niet genoeg is om uw inhoud te structureren, is het tijd uit te zien naar een platte organisatiestructuur die het best wordt geboden via het taggen. Bovendien ondersteunen de tags in Joomla! ook het nesten, er zijn dus geen limieten! Begin met tags.

Bewerken vanaf de frontend

Het bewerken van inhoud moet makkelijk en snel zijn. U leest door de inhoud van de site en ziet een wijziging die u wilt toepassen. Er is geen noodzaak om in te loggen in het beheergedeelte (backend) meer voor eenvoudige bewerkingen van de inhoud en modules. Klik eenvoudig en bewerk vanaf de frontend.

Inhoud versiebeheer

U zult nooit meer een eerdere belangrijke versie van uw artikel verliezen en andere wijzigingen op uw site. U bent nu precies in staat te zien wie welke wijziging heeft gemaakt, wanneer en, indien een versie-notitie is bijgehouden, waarom het item bewerkt is. Daarna kunt u, indien gewenst, teruggaan naar iedere voorgaande versie.

Syndication en nieuwsfeed beheer

Zorg ervoor dat uw bezoekers op de hoogte blijven van de nieuwe inhoud die u toevoegt, zelfs als ze maar een enkele keer komen. Met Syndication maakt u een feed waarop uw gebruikers zich abonneren via hun favoriete RSS reader en zo ontvangen ze hun updates. Met nieuwsfeedbeheer, kunt u RSS feeds integreren met uw site. Verzamel alle berichten van een van de grootste nieuwssites en toon ze bijvoorbeeld op u site.

Menubeheer

Bij menubeheer kunt u zoveel menu's en menu-items aanmaken als u nodig heeft. U kunt uw menu hiërarchie (en geneste menu-items) volledig onafhankelijk structureren van de structuur van uw inhoud. Plaats een menu op meerdere plaatsen en in een stijl die u wilt; gebruik rollovers, drop-down, flyouts en zo'n beetje ieder ander navigatie systeem dat u kunt verzinnen. Er worden ook automatische kruimelpaden gegenereerd om uw gebruikers te helpen navigeren.

Krachtige uitbreidbaarheid

De Joomla! core is slechts het begin, de echte kracht is de manier waarop u Joomla kunt aanpassen. Meer dan 8.000 extensies zijn beschikbaar om uw website uit te breiden en de functionaliteit te verbreden. Bezoek de Joomla Extensie Directory of gebruik de Joomla extensie-zoeker in Joomla! zelf om duizenden manieren te vinden om Joomla! aan te passen om in uw behoefte te voorzien.

Uitgebreide ACL voor al uw toegangscontrole behoeften

ACL staat voor Access Control List, het geeft u de mogelijkheid de gebruikers op uw site te beheren en de verschillende groepen. Indien u grote grote inhoud portalen beheert of zelfs intranetten dan betekent dit dat u uitgebreide controle moet hebben over wie wat kan zien en wie wat mag bewerken of beheren. De Joomla! ACL is zeer krachtig en kan, via de configuratie, aangepast worden aan de behoeften die u heeft.

Google reCAPTCHA

Google introduceerde een no CAPTCHA reCAPTCHA API in december 2014. We werkten de reCAPTCHA plugin bij om uw om uw login en registratie formulier te beschermen tegen spam. Terwijl de oude reCAPTCHA 1.0 nog ondersteund wordt, kunt u het ook gebruiken voor de nieuwe reCAPTCHA versie 2.0. Een aanzienlijk aantal gebruikers kunnen nu bevestigen dat ze menselijk zijn zonder een CAPTCHA op te lossen. In plaats daarvan bevestigen ze via een eenvoudige klik dat ze geen robot zijn.

Inklapbare zijbalk

Joomla 3.0 bracht een frisse nieuwe Bootstrap lay-out aan de Joomla! beheer-interface en een van de belangrijkste verbeteringen was een vooruitgang in de bruikbaarheid van het scherm in het Joomla! beheergedeelte. Joomla! 3.4 gaat nog been stap verder door het extensie zijbalk-menu inklapbaar te maken voor zowel mobiele apparaten als bij een volledig scherm.

Twee-factor authenticatie

Joomla! was het eerste belangrijke CMS dat twee-factor authenticatie implementeerde. Voeg een eenmalige code toe die ontvangen wordt op uw mobiele telefoon of een Yubikey aan uw bestaande wachtwoorden om uw site extra hack-proof te maken.

Joomla! voor ontwerpers

Ontwerp losgekoppeld

Joomla! was een van de pioniers in open source CMS'en door het adopteren van een MVC ontwerp strategie. MVC betekent dat views strikt gescheiden zijn van de business logica. Dit is een groot voordeel aangezien u eigenaar bent van de views of ze kan overschrijven om superieure eigen ontwerpen te bereiken. Joomla! geeft niet alleen de ontwerp vrijheid waar u altijd naar verlangde, maar helpt te zorgen dat uw sites opvallen in de menigte!

Responsive met Bootstrap

Joomla! is klaar voor mobiel en geeft de mogelijkheid meer dan slechts websites te bouwen en wel online applicaties die kunnen reageren op vrijwel elk apparaat. Joomla! core templates zijn gebouwd met Bootstrap waardoor het uit de doos responsive is. Dit betekent dat dat u hulpmiddelen heeft waarmee u kunt werken waardoor het maken van templates zelfs eenvoudiger wordt!

Doe meer met Less

Besteed minder tijd aan coderen en beperk de vervelende taken die verband houden met het bouwen van interfaces in Joomla! 3. Joomla! heeft nu LESS CSS en jQuery, wat betekent dat u minder code hoeft te schrijven om betere resultaten te boeken. Daarnaast verzorgt de Icomoon font iconen library een schat aan retina-geoptimaliseerde iconen. De Joomla! User Interface (JUI) library levert u een gestandaardiseerde backend & frontend interface.

Overschrijf maar!

Via een hoogst geavanceerd override systeem, krijgen ontwerpers een geweldige hoeveelheid macht over hoe pagina's en elementen op pagina's getoond worden zonder de core code aan te raken! Vrijwel elke HTML die door Joomla! gegenereerd wordt kan aangepast worden voor uw project.

Geweldige fonts voor dat extra randje

Ontwerpers kennen de kracht van fonts voor het uiten van ideeën en ontwerp-strategieën. Met Joomla! wordt u niet beperkt tot standaard Web-fonts. De Joomla! core zelf opent een hele nieuwe wereld van uitingen, want het geeft u de vrijheid van het gebruik van Google fonts om die nieuwe ontwerpdromen waar te maken!

Templatebeheer

Templates in Joomla! zijn meer dan een framework voor het beheren van uw uw ontwerpen en wel een krachtig hulppakket voor het precies zo maken van uw site als u het wil hebben. U heeft volledige controle over uw presentatie aangezien u een enkel template voor de hele site kunt gebruiken of een apart template voor ieder onderdeel of menu-item. Het niveau van de visuele controle gaat een stap verder met krachtige template overrides, die u toestaan ieder onderdeel van uw pagina's aan te passen.

Lichtere core

Joomla! 3.4 is de eerste release volgens de nieuwe CMS roadmap en ontwikkel strategie waartoe het project heeft besloten om een lichtere Joomla! core na te streven door enkele functies uit de core te verwijderen en ze beschikbaar te stellen als te installeren extensie en site-eigenaren te laten beslissen welke functies ze willen.

Joomla! voor ontwikkelaars

Gebruikersbeheer

Joomla! heeft een registratiesysteem dat gebruikers de mogelijkheid biedt persoonlijke opties in te stellen. Uit de doos zijn er negen gebruikersgroepen met verschillende soorten rechten wat gebruikers mogen benaderen, bewerken, publiceren en beheren. Authenticatie is en belangrijk deel van gebruikersbeheer en Joomla! ondersteunt meerdere protocollen, waaronder LDAP, OpenID, en zelfs Gmail. Dit stelt gebruikers in staat om hun bestaande account-informatie te gebruiken om het registratieproces te stroomlijnen. Dit alles kan worden toegevoegd aan extensies, waardoor u volledige controle heeft over wat gebruikers kunnen benaderen en hoe ze toegang krijgen op uw site.

Systeemfuncties

Snel laden van pagina's is mogelijk door pagina-caching, op niveau verfijnde module caching en GZIP pagina compressie. Indien uw systeembeheerder een probleem wil oplossen zijn een uitgebreide foutopsporing-modus en foutrapportage van onschatbare waarde. De FTP laag staat bestandsoperaties (zoals het installeren van extensies) toe, zonder alle mappen en bestanden beschrijfbaar te hoeven maken, maken uw systeembeheerders leven makkelijker en verhogen de veiligheid van uw site. Beheerders communiceren snel en efficiënt één-op-één met gebruikers via privé berichten of met alle gebruikers via het groepsmail systeem.

Cloud opslag API's

Een nieuwe API in Joomla! geeft Joomla! toegang tot cloud storage services inclusief Amazon S3, Google Cloud Storage, Rackspace en Dropbox. Dit geeft sites nu de mogelijkheid deze services te gebruiken als content distributie netwerken zonder de noodzaak tot extensies van derden.

Web services

In een web waar inhoud gedeeld wordt over meerdere netwerken maakt Joomla! het makkelijk uw inhoud te beheren vanaf één enkel locatie. Via API's die verschillende services van derden ondersteunen en een connector die verzoeken mogelijk maken naar overal op het web, hebben gebruikers en ontwikkelaars een enorme macht en gegevens direct beschikbaar.

Microdata bibliotheek implementatie

Ontwikkelaars hebben nu de mogelijkheid om microdata makkelijker op te nemen in hun extensies en sites. Door de Author tag te automatiseren in artikelen, om gedetailleerde markup voor mappen informatie te genereren, zal de microdata library de manier waarop u SEO binnen Joomla kunt optimaliseren aanzienlijk verbeteren.

Composer integratie

In Joomla! 3.3, introduceerden we code uit het Joomla! Framework in het CMS; Echter, de methode waarop het geïnstalleerd werd in het bestandssysteem is niet in lijn hoe Composer code installeert. Voor de 3.4 release, integreren we Composer in het CMS zodat het externe afhankelijkheden beheert zoals het Joomla! Framework en PHPMailer.

Extensie beta-testen

Een micro-functie aan het oppervlak en een bedoeld voor extensie-ontwikkelaars en degenen van onze gebruikers die die willen spelen met het nieuwste spul. Deze functie geeft extensie-ontwikkelaars de mogelijkheid om een alpha en bèta test-releases aan hun gebruikers ter beschikking te stellen, indien die dit aangeven bij de release overeenkomst.