J4.x

Een nieuw artikel toevoegen

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page J4.x:Adding a New Article and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎português do Brasil • ‎Ελληνικά • ‎中文(繁體)‎ • ‎日本語
Joomla! 
4.0
Handleiding
Een nieuw artikel toevoegen

Inleiding

Deze handleiding is deel van een serie over het werken met Joomla! artikelen.

Het behandelt de methoden voor het toevoegen van een nieuw artikel nadat je bent ingelogd op het controlepaneel en is gebaseerd op een standaard Joomla-installatie met de standaard tekstverwerker.

Voor meer informatie over de verschillende tekstverwerkers die beschikbaar zijn in Joomla lees: Content Editors.

Voordat je begint, naast de inhoud, als je ze gebruikt, moet je weten in welke categorie en met welke tags je het artikel wilt toewijzen.

Aan de slag

Direct vanaf het controlepaneel

J4x add article at home dashboard-en.png

Afhankelijk of jouw controlepaneel is aangepast na installatie, zal je één of twee opties hebben om een nieuw artikel aan te maken. In het zijbalkmenu klik je op de link Inhoud, en vervolgens klik je in het vervolgkeuzemenu op het plus (+) symbool aan de rechterkant van de link naar Artikelen. Als deze getoond word op het controlepaneel, klik op het "plus (+) symbool" rechts naast het artikelen icoon.

Via het Artikelbeheer

J4x home dashboard add article en.png

Een van deze opties opent een pagina genaamd Artikelen: Nieuw die klaar is voor invoer.

Voorbereiden van het artikel

J4x add article basic en.png

Wanneer een nieuw artikel wordt gegenereerd, wordt er een tabblad geopend waarbij het tabblad Inhoud is geselecteerd. Het is mogelijk om een nieuw artikel op te slaan met slechts twee vereiste stukken informatie: Vul een titel in het veld Titel in. Dit wordt gebruikt waar de titel van het artikel wordt weergegeven. (Verplicht) Het veld Alias naast het titelveld is geen verplicht veld, omdat Joomla automatisch een alias aanmaakt wanneer het artikel wordt opgeslagen als het veld leeg is. De alias wordt gebruikt om naar het artikel te verwijzen en is belangrijk voor de Search Engine Friendly Address features. De alias kan ook worden gebruikt door andere functionaliteiten op de website, zoals plugins en modules, om het artikel te vinden.

 1. Kies een "Categorie". Bekijk Artikel Opties hieronder voor meer informatie.

Hoewel het niet strikt vereist is om een artikel toe te voegen en op te slaan, voer je de inhoud in met behulp van de tekstverwerker.

Artikel Opties

De andere tabbladen boven de tekstverwerker bevatten verschillende opties of parameters voor het artikel. Het is mogelijk dat je niet alle volgende tabbladen ziet, omdat een sitebeheerder er enkele kan verbergen om de consistentie van de artikelopmaak op de website te behouden. Je kunt ook extra tabbladen zien voor Aangepaste velden als deze zijn ingesteld.

 1. Afbeeldingen en Links stelt je in staat om een inleidende en uitgelichte afbeelding in te stellen en/of links die op vooraf bepaalde posities verschijnen. Dit kan worden gebruikt als je artikel wordt weergegeven binnen een categorieblog.
 2. Opties stelt je in staat om de lay-out van het artikel en de bijbehorende informatie, zoals titel, categorie, tags, publicatiedetails, enzovoort, te specificeren. Dit wordt meestal globaal ingesteld, maar kan per artikel worden aangepast via deze opties.
 3. Publicatie stelt je in staat om publicatiedata en -tijden in te stellen om de publicatie van een artikel te plannen. Standaard wordt een artikel direct gepubliceerd wanneer het wordt opgeslagen. Je kunt ook de metagegevens voor het artikel instellen.
 4. "Configuratie bewerkvenster" stelt je in staat om parameters voor het artikel weer te geven of te verbergen.
 5. "Permissies" toont de rechten voor elke gebruikersgroep die bepalen wat wel of niet kan worden gedaan.

Artikel opties

Naast de inhoud heeft een artikel instellingen om de publicatie te beheren, hoe/waar het wordt weergegeven en wie het kan zien wanneer het gepubliceerd is. In veel gevallen blijven enkele van deze instellingen op hun standaardwaarde staan:

J4x add article info right en.png
 1. Selecteer de Status: Gepubliceerd, Gedepubliceerd, Gearchiveerd of Verplaatst naar prullenbak - de standaardinstelling is Gepubliceerd.
 2. Selecteer een Categorie met behulp van het vervolgkeuzemenu - dit is een Verplicht veld. Merk op dat als je het niet instelt, het artikel nog steeds wordt opgeslagen, maar wordt toegewezen aan de standaardcategorie uncategorised in Joomla. Je kunt een nieuwe categorie toevoegen in dit veld door deze in te typen en op Enter te drukken.
 3. Schakel de instelling Speciaal aan of uit, afhankelijk van of het artikel wel of niet op de startpagina moet worden weergegeven.
 4. Selecteer het "Toegangsniveau" voor het artikel: Public, Registered, Super Users, etc.
 5. Selecteer één of meer Tags voor je artikel. Begin met typen om vooraf gedefinieerde tags te vinden en te selecteren. Je kunt ook een nieuwe tag toevoegen door deze in te typen en op Enter te drukken.
 6. Je kunt een "Notitie" toevoegen welke zichtbaar zal zijn in het Artikel beheer.
 7. Je kunt ook een "Versie notitie" toevoegen welke zichtbaar zal zijn in de versie historie van het artikel.

Saving the Article

Wanneer je de benodigde informatie en inhoud hebt toegevoegd, kun je het artikel opslaan.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van wat je hierna in Joomla wilt doen.

Om het artikel op te slaan, kun je de volgende opties kiezen: Opslaan, Opslaan en sluiten, Opslaan in menu of Opslaan en nieuw.

J4x add article saving en.png
 1. Klik op de knop Opslaan in de werkbalk om je wijzigingen op te slaan. Hierdoor blijft het artikel open. Het is een goede gewoonte om regelmatig je werk op langere artikelen op te slaan.
 2. Klik op de knop Opslaan en sluiten in de werkbalk om het artikel op te slaan en naar de lijst met artikelen te gaan. De knop "Opslaan en sluiten" heeft nog twee extra vervolgkeuzemogelijkheden:
  1. Klik op de knop Opslaan in menu in de werkbalk om het artikel toe te voegen aan een menu door een pagina Menu's: Nieuw item te openen.
  2. Klik op de knop Opslaan en nieuw in de werkbalk om het artikel op te slaan en vervolgens een nieuwe pagina Artikelen: Nieuw te openen. Deze optie bespaart tijd bij het toevoegen van meerdere artikelen.

Een systeem bericht zal aangeven dat het artikel succesvol is opgeslagen.

Fouten bij het opslaan:

 • Als je de verplichte velden niet hebt ingevuld, verschijnt er een rode foutmelding die aangeeft welke ontbrekende informatie je moet toevoegen.
 • Je ziet een foutmelding als het artikel een alias heeft die al bestaat. Je kunt dit oplossen door het aliasveld aan te passen.

Snelle Tips

 • Als je geen Super Gebruiker of Beheerder bent, neem dan de tijd om te begrijpen hoe de website is opgezet. Het opslaan van een artikel betekent niet automatisch dat het zichtbaar is op de website. Als er categorieblogpagina's worden gebruikt, wordt het artikel weergegeven door de juiste categorie toe te wijzen. Anders moet een artikel worden toegewezen aan een menu-item. Dit kan worden gedaan in het artikel zelf of via Menu's en vervolgens Beheren.
 • Probeer artikel titels kort en specifiek te houden.
 • Hoewel het mogelijk is, is het raadzaam om het maken van nieuwe categorieën en tags in artikelen te vermijden wanneer meerdere gebruikers artikelen aan de website toevoegen. Spelfouten en verschillen kunnen er gemakkelijk voor zorgen dat artikelen niet worden weergegeven waar ze bedoeld waren. Het aanmaken van categorieën en tags op hun respectieve lijstpagina zorgt voor consistentie op de website.
 • Als dit nodig is, maak gebruik van artikel notities. Deze kunnen erg handig zijn, vooral wanneer er meerdere mensen artikelen toevoegen.
 • Waar je ook in Joomla bent, je kunt een artikel toevoegen zonder eerst naar het controlepaneel te gaan - gebruik het menu in het zijgedeelte.