J4.x

Aan de slag met Joomla!

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page J4.x:Getting Started with Joomla! and the translation is 100% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎français • ‎日本語 • ‎Nederlands • ‎polski • ‎русский • ‎Türkçe
Joomla! 
4.x

Inleiding

Joomla! is een van de meest populaire, gratis en open-source content management systemen (CMS) welke beschikbaar is om web content te publiceren. Het is gebruikersvriendelijk, uitbreidbaar, meertalig, toegankelijk, responsive, zoek machine geoptimaliseerd en zo veel meer.

Joomla! Versie 4

Deze artikelen introduceren Joomla! versie 4 bij mensen die nog niet eerder Joomla! gebruikt hebben. De voornamelijke focus ligt op:

 • Gebruikers met beperkte computerervaring
 • Gebruikers die Joomla! gebruiken voor een kleine website. (bijv. club, vereniging, kerk of klein bedrijf), ondanks dat Joomla! gebruikt kan worden voor behoorlijk grote en ingewikkelde websites.

Joomla! begrijpen

Als u problemen heeft met hoe Joomla! werkt is het wellicht handig om te denken dat Joomla! een besturingssysteem (OS) is, zoals Microsoft WIndows, Apple Mac OS of Linux.

De belangrijkste overeenkomst is dat zowel het OS als Joomla! niet echt bedoeld zijn voor direct gebruikt. U zal eerst applicaties op uw OS (en extensies in Joomla!) moeten installeren om daadwerkelijk nuttig gebruik te kunnen maken van uw computer (en uw website). Net als uw OS komt Joomla! met een aantal core extensies die ervoor zorgen dat u een volledig functionerende website kunt maken.

Meer overeenkomsten en verschillen kunnen in de volgende tabel gevonden worden:

Vergelijkingstabel

Het Joomla! concept Het besturings systeem concept
Extensie Toegevoegde toepassing (bijv. Word, Chrome, muziekspeler, Photoshop)
Core extensies Ingebouwde toepassingen (bijv. startknop, screensaver, bestand zoeken)
Database Bestandssysteem (één type van bestanden)
Bestandssysteem Bestandssysteem (een ander type van bestanden)
Een pagina bekijken Een toepassing gebruiken (toegevoegd of ingebouwd)
Joomla! bijwerken Het installeren van updates voor uw OS (veiligheidspatches en bugfixes)
Het migreren naar een andere Joomla! versie Het installeren van een nieuwe versie van uw besturingssysteem
(bijvoorbeeld het gaan van MS Windows 7 naar MS Windows 10)

Wat heeft u nodig

Een geïnstalleerd exemplaar van Joomla!

Voor sommige delen van deze handleidingen moet u gebruik kunnen maken van een Joomla! website. U kunt hier alles doorlezen maar er is geen betere manier van leren dan het doen. Hier zijn de volgende mogelijkheden.

 • Installeer een kopie van Joomla! (met voorbeelddata) op uw eigen computer. Hier wordt soms naar verwezen als een 'localhost' installatie. Dit is een goede keuze voor beginners.
 • Installeer een kopie van Joomla! (met voorbeelddata) op een hosting server. Hier wordt soms naar verwezen als een 'remote host' installatie. Dit is een goede keuze voor beginners.
  • Door te installeren met voorbeelddata heeft u de mogelijkheid om uw Joomla! website te ontdekken voor u uw eigen inhoud bepaald heeft.
 • Een bestaande Joomla website gebruiken. Als u nieuwe content gaat toevoegen aan een bestaande website en u weinig computerervaring heeft is dit niet een goede optie'.

Hoe installeert u Joomla!

 • Op je eigen laptop of desktop. Installeer WAMP, XAMP of LAMP. Dit ziet er ontmoedigend uit, maar is meestal heel eenvoudig en is misschien al samen met uw besturingssysteem geïnstalleerd. De W staat voor Windows, de X voor Mac OS X en L voor Linux, je Operating Systeem software; De A staat voor Apache, de webserver software; De M staat voor MySQL (of MariaDB), de database software; De P voor PHP, een veel gebruikte web-scripttaal. Je moet ook phpMyAdmin installeren om een database aan te maken en een database-gebruiker.
  • Controleer of je OS een geschikt pakket heeft. Als dat zo is, kijk dan of het geïnstalleerd is of installeer het. Indie niet, zoek op het web naar een site om het te downloaden. Alle software is gratis! Je hoeft niet te betalen of persoonlijke informatie te verstrekken. Indien je het niet meer ziet zitten, probeer XAMPP.
 • Op je eigen computer of hosting-service. Download en installeer Joomla. Lees verder...

Alternatieven

 • Gebruik maken van een demo-installatie. Veel hostingbedrijven bieden 'demo'-versies van een Joomla! installatie. U zal op zijn minst in staat zijn om wijzigingen te maken, deze zullen niet blijvend zijn. 'Demo-installaties' worden op vaste intervallen naar de oorspronkelijke staat teruggebracht.
 • Eén-klik installatie. Veel hostingbedrijven bieden een één-klik installatie van populaire website programma's aan.

Aan de slag

Wat kunt u verwachten

Joomla! wordt geïntroduceerd met gedetailleerde praktische instructies over het toevoegen, wijzigen en bewerken van content. Tegelijkertijd worden er algemene punten van Joomla! uitgelegd die bedoeld zijn om mensen te helpen en meer te kunnen doen. Wanneer de taken meer kennis vereist zullen er minder praktische instructies zijn en meer algemene verwijzingen naar de uitgebreide Joomla! documentatie die beschikbaar is.

Onderwerpen

De serie is verdeeld in meerdere delen. Elk onderwerp bouwt verder op de vorige. Je kunt ook direct naar het gedeelte gaan met de gezochte informatie.

Let op

Als je van de ene handleiding naar de volgende gaat, kunt je altijd naar de Woordenlijst gaan als je de betekenis van veelgebruikte termen vergeet.

Onderwerpen

Deze onderwerpen moet je beschouwen als de belangrijkste bouwblokken van een Joomla website. Dit geeft je een fundament waarop je verder kunt bouwen.

Artikelen

Artikelen zijn de basisinhoud van elke Joomla! website. Iedereen moet de basisprincipes van het wijzigen en creëren weten. Deze handleiding zal u werking van Joomla! artikelen en de integratie daarvan in een website duidelijk maken.

Categorieën

Ieder deel van een Joomla! website of elk ander CMS website heeft een methode nodig om de content logisch op te slaan en weer te geven. De gebruikelijke methode is door categorieën en subcategorieën. Joomla kan op meerdere manieren content weergeven en gebruiken bestuurd door categorieën. Dit onderdeel van de handleiding zal de gebruik van de Joomla! categorieën introduceren.

Menu's

Elke website heeft een vorm van navigatiesysteem of menu. Deze kan in stijl van website tot website verschillen maar ze voeren allemaal dezelfde functie uit. Deze menu-handleiding legt uit hoe een menu de content beheert.

Modules

Zoals je al geleerd hebt zijn 'extensies' en 'core extensies' iets als een computer applicatie (bijvoorbeeld Word, Excel, Photoshop, Screensaver, Bestand zoeken). Modules zijn lichtgewicht Joomla! extensies. De weergave van een module wordt bepaald door de Template en Menu 'core extensies'. Ze worden meestal gebruikt om informatievensters naast, boven of onder artikelen te tonen. Gebruikelijke voorbeelden zijn onder andere een Login- en een Doorzoek site formulier.

Templates

Templates bepalen hoe door Joomla! aangedreven websites er uit zien voor gebruikers, in het bijzonder het kleurenschema en algemene weergave van de artikelen, modules en menu's op de pagina's. het is mogelijk meer dan een template te gebruiken, zodat enkele pagina's er anders uit kunnen zien.

Samenvatting

Nadat u alle handleidingen heeft voltooid kunt u een simpele website maken.

Alles opgesomd

 • Templates bepalen het uiterlijk van een Joomla! website.
 • Categorieën creëren een hiërarchie om de content op een website te beheren.
 • Artikelen zijn de belangrijkste inhoudstype van een website.
 • Menu's voorzien in een navigatiemethode om een website te gebruiken of door de inhoud (pagina's) te surfen.
 • Modules bieden een methode om inhoud (artikelen) op een website te combineren met andere informatie.