Jdoc statements

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Jdoc statements and the translation is 100% complete.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎русский • ‎فارسی • ‎中文(台灣)‎

Jdoc statements worden opgenomen in ieder Joomla template en geven aan waar de uitvoer vanuit andere delen van Joomla of zijn extensies geplaatst moet worden op de webpagina. Een typisch jdoc statement ziet er zo uit: <jdoc:include type="component" />

jdoc:include

Het <jdoc:include /> statement is een Joomla! template methode voor het tonen van inhoud specifiek voor de pagina die wordt bekeken. Er zijn verschillende <jdoc:include /> statements, die elk een ander deel van een Joomla! pagina teruggeven. De vervanging zelf wordt gedaan in JDocumentHTML::_renderTemplate. Zie ook _parseTemplate.

Het type attribuut

Het type attribuut specificeert het type inhoud dat in plaats van het <jdoc:include /> element gegenereerd moet worden. Het <jdoc:include type="head" /> statement gebruikt bijvoorbeeld het type attribuut head (type="head"). (Let op: Jdoc expressies vereisen dubbele aanhalingstekens rond de attributen en werken niet met enkele aanhalingstekens. De spatie voor het sluit /> is ook verplicht.)

Component

<jdoc:include type="component" />

Dit element mag slechts een keer verschijnen in het <body> element van de template om de hoofd-inhoud van de pagina die bekeken wordt te genereren.

Head

<jdoc:include type="head" />

Dit element mag slechts een keer verschijnen in het <head> element van de template om de inhoud van de stijl, het script en meta elementen gekoppeld aan de huidige pagina te genereren.

Installation

<jdoc:include type="installation" />

Dit element wordt alleen gebruikt binnen het Joomla! installer template voor Joomla Joomla 2.5 en eerder en wordt niet speciaal gebruikt in een website of beheergedeelte template. Het is bijna gelijk aan het 'component' type, om de hoofd inhoud van een installatie stap te genereren.

Message

<jdoc:include type="message" />

Dit element mag slechts een keer voorkomen in het <body> element van de template om de systeem- en foutboodschappen die ontstaan bij de aanroep te genereren.

CSS-stijlen voor systeemboodschappen kunnen worden gevonden in templates\system\css\system.css

Module

<jdoc:include type="module" name="breadcrumbs" title="Breadcrumbs" />
<jdoc:include type="module" name="mainmenu" title="Main Menu" />

Dit element genereert een enkele module via de name en title attributen: name moet voldoen aan het module type (mod_breadcrumbs en mod_menu in bovenstaande voorbeeld) terwijl title de naam moet zijn van de gewenste module. De module in kwestie moet gepubliceerd zijn en toegankelijk voor de huidige gebruiker om zichtbaar te worden. Extra attributen kunnen worden voorzien om de lay-out en weergave van de module te beheersen, indien ondersteund.

Modules

Modules worden op een pagina gegenereerd met behulp van een van de volgende code voorbeelden. De modules zijn onderverdeeld in verschillende gebieden binnen een template door template posities te gebruiken ingesteld in het templateDetails.xml bestand. Door binnen jdoc:include het name="[template position name]" attribuut te gebruiken, kunnen de verschillende modules op hun respectievelijke posities afzonderlijk aangeroepen, gegenereerd en gestijld worden. Extra attributen kunnen toegevoegd worden om de lay-out en weergave van de modules te beheren, indien ondersteund.

Hieronder staan enkele voorbeelden van module statements met module posities regelmatig gebruikt door Joomla! theme ontwikkelaars.

<jdoc:include type="modules" name="debug" />
<jdoc:include type="modules" name="icon" />
<jdoc:include type="modules" name="left" style="rounded" />
<jdoc:include type="modules" name="left" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="right" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="status"  />
<jdoc:include type="modules" name="syndicate" />
<jdoc:include type="modules" name="title" />
<jdoc:include type="modules" name="toolbar" />
<jdoc:include type="modules" name="top" />
<jdoc:include type="modules" name="top" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="user1" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="user2" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="user3" />
<jdoc:include type="modules" name="user4" />

Let op: De name="user3" module positie wordt normaliter (standaard) gebruikt voor het bovenste menu.

Het style attribuut

Het optionele style="" attribuut is beschikbaar voor de module en modules types van <jdoc:include /> statements. De attribuut waarden refereren aan de chrome style gebruikt rond de uitvoer gegenereerd door de module. Als geen style beschikbaar is wordt standaard de waarde "none" gebruikt.

Template ontwikkelaars kunnen extra chrome-namen toevoegen zoals beschreven in eigen module chrome toepassen.

Zie ook