Stap voor Stap Migratie van Joomla 1.5 naar 4.x

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Joomla 1.5 to 4.x Step by Step Migration and the translation is 100% complete.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português do Brasil • ‎svenska • ‎فارسی • ‎中文(台灣)‎ • ‎日本語

De volgende uitleg omvat stap-voor-stap instructies voor het migreren van uw Joomla 1.5 website naar Joomla 4.x. Er zijn vele manieren om uw site te migreren; deze uitleg geeft u de basis stappen om te volgen.

Introductie

De migratie van Joomla! 1.5 naar 4.x is een grote migratie. Er zijn vele verschillen in functies en database tabellen tussen de twee versies. Het is GEEN één-klik-update. U bouwt/installeert een nieuwe Joomla! 4.x installatie en migreert dan uw bestaande website inhoud naar de nieuwe omgeving. Indien u dit nog niet gedaan heeft, kunt u beginnen met het lezen van de Self Assessment en Planning documenten.

Laten we eerst het onderscheid duidelijk maken tussen Joomla! Core gegevens, en gegevens van extensies van derden. Joomla! Core gegevens (componenten) zijn:

 • Categorieën
 • Artikelen
 • Menu's
 • Modules (core modules - geen modules van derden)
 • Banners
 • Contacten
 • Berichten
 • Nieuwsfeeds
 • Verwijzingen
 • Zoeken
 • Slim Zoeken

Stap-voor-stap

Het migreren van Joomla! core gegevens is vrij eenvoudig met behulp van een migratie hulpmiddel. Voor extensies van derden, maatwerk extensies en templates, moet worden uitgezocht of deze geschikt zijn voor Joomla! 4.x en of er een migratie methode voor bestaat of niet. Het kan zijn dat u dit uitzoekwerk al gedaan heeft tijdens het proces Planning Migratie van Joomla 1.5 naar 4.x. Zo niet, doe dit dan nu voordat u verder gaat. Sommige niet-core-extensies kunnen gemigreerd worden met een hulpmiddel van derden, andere weer niet. Lees. Analyseer. Plan.

Aangezien er vele manieren zijn om gegevens te migreren, en iedere website anders is, kunnen de stappen enigszins afwijken voor uw website.

Een omgeving voorbereiden voor uw Joomla! 4.x site

 1. Controleer of uw server/hosting omgeving voldoet aan de benodigde technische specificaties voor Joomla! 4 voordat u verder gaat.
  Let op: indien uw hosting niet voldoet aan de technische vereisten, dan is het noodzakelijk om uw hosting te wijzigen of over te stappen naar een andere hostingpartij. Indien u moet overstappen naar een andere hostingpartij, maak dan een nieuw hosting account aan bij een hostingpartij die voldoet aan de technische vereisten, en installeer uw nieuwe Joomla! 4.x website in de root van de webserver op een tijdelijk domein. Dit maakt het een stuk makkelijker wanneer u uw website live zet. U kunt ook in plaats daarvan een ontwikkelomgeving opzetten op een lokale omgeving (zie hieronder).
 2. Maak een nieuwe database en een nieuwe database gebruiker aan voor uw Joomla! 4.x website. Noteer de naam van de database, de database gebruikersnaam, en het bijbehorende database wachtwoord - deze heeft u nodig bij de stap installeer Joomla 4.

Een ontwikkelomgeving opzetten

 1. Maak een test website of een ontwikkelomgeving aan op een van de volgende opties:
  • Een subdomein
  • Een submap
  • Een lokaal apparaat via WAMP, MAMP, LAMP, XAMPP.
  • Een nieuw hosting account op een tijdelijk domein in de root (indien u zou willen veranderen van hostingpartij tijdens de migratie)
 2. Installeer een nieuwe installatie van de laatste versie van Joomla! 4.x op uw testomgeving, gebruikmakend van uw nieuwe database naam en database gebruikersnaam.
  WAARSCHUWING: INSTALLEER NIET DE VOORBEELDDATA!
  Let op: Indien u core extensies gaat migreren die zijn losgekoppeld vanaf Joomla! 3.4+, dan dient u eerst Joomla 4.x te installeren EN de door Joomla ondersteunde losgekoppelde extensies. Door Joomla! ondersteunde extensies zullen beschikbaar zijn via de JED (extensions.joomla.org) en via het tabblad Installeer via het web in de Extensie Manager. Zorg er voor dat u eerst de benodigde door Joomla ondersteunde extensies installeert voordat u de gegevens migreert. Zie de Roadmap voor meer details over wat er wordt losgekoppeld/verwijderd. Vanaf augustus 2021 is alleen Weblinks ontkoppeld.
 3. Maak een backup van uw Joomla 4 website. (Basisbeginselen voor het maken van een backup van een Joomla! website of zie Aanbevolen Hulpmiddelen)

Voorbereidingen aan uw huidige Joomla! 1.5 website

 1. Nadat u een backup heeft gemaakt van uw Joomla 1.5 website: update uw Joomla 1.5 website naar de laatste versie 1.5.26.
 2. Schoon secties, categorieën, artikelen, modules, en menu items. Controleer voor ieder item dat het een unieke alias heeft.
 3. Leeg de prullenbak in Artikelbeheer (secties, categorieën, artikelen), Menubeheer, en Modulebeheer.
  Let op: secties bestaan niet meer in Joomla 4. Vanaf Joomla 3 bestaan alleen categorieën. Categorieën vanaf Joomla 3 kunnen zowel onderliggende als bovenliggende categorieën hebben.
 4. Laat uw gebruikers weten dat vanaf dit moment wijzigingen die gemaakt worden op de website, opnieuw moeten worden ingevoerd op de nieuwe website. Voor complexe migraties waarbij de website inhoud constant verandert, zie dit Joomla Magazine publicatie en deze video.

Kies een migratie hulpmiddel

 1. Er zijn vele migratie hulpmiddelen beschikbaar. Sommige extensies zijn gratis, en voor andere zijn te gebruiken tegen betaling. Niet alle migratie extensies migreren alles - sommige migreren meer soorten gegevens dan andere.
 2. Iedere migratie extensie heeft zijn eigen stap-voor-stap handleiding over het migreren van gegevens (indien er geen documentatie voor de extensie beschikbaar is, gebruik die extensie dan niet). Sommige migratie extensies hebben zowel een geïnstalleerde Joomla 1.5 als een Joomla 4 website nodig op dezelfde webserver. Indien u wisselt van hostingprovider, zorg er in dat geval voor dat u in een subdomein op uw nieuwe domein een kopie van uw Joomla 1.5 website plaatst waar de extensie de gegevens vandaan kan halen.Vergeet niet de Joomla 1.5 kopie weer te verwijderen zodra u klaar bent met de migratie.
 3. Migratie hulpmiddelen zijn te vinden in de JED.
 4. Let er bij het kiezen van een migratie extensie op dat u een extensie kiest waarbij de ItemIDs tijdens het migratie proces gelijk blijven. Dit is nodig om de bestaande zoekmachine ranking van uw website in stand te houden, en hoeft geen extra tijd te besteden aan het toevoegen van verwijzingen. Meer informatie over verwijzingen volgen.
 5. Indien u een kleine website heeft, kan het migreren ook handmatig worden gedaan. Maak in de nieuwe omgeving alle benodigde categorieën en artikelen aan, en kopieer de html gegeven naar de nieuwe website. Kopieer vervolgens de afbeeldingen map ('/images') naar de nieuwe website. Behoudt de '/stories' map (welke niet langer de standaard afbeelding map is in Joomla4 is) binnen de '/images' map om gebroken afbeeldingen te voorkomen.
 6. Een van de bestaande migratie extensies (een gratis extensie) maakt het mogelijk om alleen afbeeldingen over te zetten die daadwerkelijk in de artikelen gebruikt worden. Dit is met name handig als er veel ongebruikte afbeeldingen in Mediabeheer op uw website aanwezig zijn.

Migratie

 1. Migreer alle core gegevens die u wilt migreren naar Joomla 4.x. Indien de migratie extensie vraagt om Secties en Categorieën over te zetten, is het aan te raden om hier voor te kiezen. Op die manier worden de oude Secties en Categorieën automatisch omgezet naar de nieuwe categorie structuur met sub-mappen.
 2. Repareer de database door naar Extensie beheer  Database te gaan. Klik vervolgens op de Repareer knop in de werkbalk bovenaan het scherm.
 3. Installeer uw nieuwe template of geconverteerde template zo dat uw website gegevens kunt zien. Lees meer over Template overwegingen tijdens een migratie.
 4. Voeg nieuwe menu's toe indien de gebruikte migratie extensie dit niet al voor u heeft gedaan. Indien u gebruik wilt maken van split menu's, regel dat dan nu.
 5. Voeg modules toe indien de gebruikte extensie geen modules heeft overgezet. Als de gebruikte extensie wel alle modules heeft gemigreerd, verander dan indien nodig de posities van alle modules naar de beschikbare module posities van het nieuwe template zodat de modules zichtbaar worden, en u kunt zien hoe uw website migratie er voor staat.
 6. Controleer of er dubbele aliassen aanwezig zijn. Zo ja, maak hier unieke aliassen van.
 7. Controleer alle interne links en los eventuele gebroken links op.
 8. Maak een back-up van uw website.
 9. Installeer overige extensies van derden en configureer deze (denk bijvoorbeeld aan editors, Akeeba Backup, slideshows, plugins, etc.).
 10. Maak opnieuw een back-up van uw website.
 11. Indien u grote extensies met data gaat migreren, volg dan voor elke extensie de documentatie van de ontwikkelaar en maak een back-up na iedere extensie migratie.
 12. Als de migratie extensie niet de afbeeldingen heeft overgezet, kopieer dan de afbeeldingen van de 1.5 website naar de 4.x website. Opmerking: zet ook de map '/stories' over om te voorkomen dat u afbeeldingen opnieuw moet gaan linken. U kunt daarna stappen ondernemen om de structuur van de '/images' map aan te passen indien de indeling van de '/stories' map niet meer naar wens is.
 13. Aanbevolen, maar niet noodzakelijk, tenzij u een van de volgende problemen ondervindt: Assets tabel repareren. Zie hieronder voor nuttige hulpmiddelen.
 14. Indien u nieuwe onderdelen aan uw site wilt toevoegen, of gebruik wilt maken van nieuwe functionaliteiten zoals Tags of extra velden, dan is dit het moment om hiermee aan de slag te gaan en alles in te stellen.
 15. Controleer de URL's van de Joomla 4 website en vergelijk ze met die van uw Joomla 1.5 website. Indien er verschillen in zitten, noteer deze dan voor elke afwijking (een Excel bestand is hier handig voor) . Noteer voor elke afwijking de Joomla 1.5 URL en de bijbehorende Joomla 4.x URL zodat u de juiste doorverwijzingen kunt aanmaken om uw zoekmachine ranking te behouden. Zie:
 16. Maak een back-up.
 17. Controleer alles.
 18. Clean up more.
 19. Schoon zo nodig nog meer op.
 20. Maak weer een back-up.
 21. Verplaats, wijzig, of voeg gegevens toe van de Joomla 1.5 website in de Joomla 4 website.
 22. Voeg eventueel uw Google Analytics tracking-id code aan het template toe, of maak gebruik van een plugin.
 23. Controleer de Algemene Instellingen en zorg er voor dat alles goed staat ingesteld.
 24. Maak een laatste back-up van de Joomla 4.x website en download deze.
 25. Maak een laatste back-up van de 1.5 website en download deze.
 26. Verplaats uw 1.5 website van de root map naar een subdomein of een onderliggende map, of verwijder deze simpelweg (gebruik verplaatsen als u denkt misschien nog even terug moet kunnen verwijzen naar de oude site).
 27. Back-up en restore met behulp van een van de aanbevolen hulpmiddelen (zie hieronder) of verplaats de Joomla 4 website bestanden naar de root van uw hostingpakket.
  LET OP: Indien u van hostingpartij wijzigt, dan kunt u uw nieuwe Joomla 4.x website laten staan waar hij staat, en simpelweg de nameservers aanpassen op het domein om de nieuwe site live te zetten. Zorg er voor dat u mogelijke e-mail problemen eerst hebt aanpakt
 28. Schakel het .htaccess bestand in, als u SEF URL's gebruikt.
 29. Maak een sitemap aan en dien deze in via de Google Webmaster Tools, of bij een andere gewenste zoekmachine.
 30. Voer alle verwijzigingen in op basis van het eerder gemaakte overzicht van gewijzigde URL's.
 31. Voer eventuele andere wijzigingen door die pas gedaan konden worden na het live gaan van de 4.x website.
 32. Test nogmaals.
 33. Maak nog een back-up.
 34. Verwijder zo snel mogelijk alle versies van uw oude Joomla 1.5 website.
 35. Verwijder alle andere ontwikkelomgevingen die u mogelijk in gebruik had, of zorg er voor dat deze up-to-date blijven indien ze op een recente versie draaien, om hack-pogingen op uw webserver via op die omgevingen te voorkomen.
 36. Welkom bij Joomla! 4.x!

Aanbevolen hulpmiddelen

 • Akeeba Backup voor het maken en herstellen van back-ups.
 • ACL Manager voor het repareren van asset problemen met een paar simpele muiskliks.