Stap-voor-stap migreren van Joomla 3.x naar 4.x

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Joomla 3.x to 4.x Step by Step Migration and the translation is 71% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎русский
Stop hand nuvola.svg.png
Waarschuwing!

Deze handleiding gaat ervan uit dat u begint met Joomla 3.10.x. Als u op een eerdere versie zit zorg er dan voor dat u eerst upgrade naar Joomla 3.10 voor naar Joomla 4 te gaan. Er is geen haast. Zorg dat al uw extensies klaar zijn voor Joomla 4.x. Joomla 3.10.x wordt tot 16 augustus 2023 ondersteund.


Het volgende zijn stap-voor-stap instructies om uw 3.10.x website naar Joomla! 4.x te migreren. Hoewel er honderden verschillende scenario's zijn, geeft dit de te volgen basis-procedure. Zeer complexe migraties zijn waarschijnlijk het gevolg van geïnstalleerde extensies van derden. U wordt aangemoedigd contact te zoeken met de ontwikkelaars van geïnstalleerde extensies van derden op uw Joomla website voor het door hun voorgestelde pad voor het migreren van hun extensies.

Introductie

De migratie van Joomla! 3.10.x naar 4.x wordt beschouwd als een mini-migratie. Dit is zo omdat de Joomla core extensies zullen upgraden met een “één-klik” upgrade via de Joomla! Update component in het beheergedeelte van Joomla. Veel extensies van derden hebben ook een één-klik upgrade. Sommigen niet. Bij iedere extensie moet gekeken worden welk pad gevolgd moet worden om van 3.10 naar 4.x te gaan. Als dat nog niet gedaan is, kan dit Zelfonderzoek en deze Planning voor 3.10 naar 4.x migratie gelezen worden voor onderstaande stappen te volgen.


Joomla! core extensies zijn:

 • Categorieën
 • Artikelen
 • Menu's
 • Modules (core modules - niet van derden)
 • Actielogs
 • Advertenties
 • Velden
 • Inhoud historie
 • Contactpersonen
 • Berichten
 • Nieuwsfeeds
 • Verwijzingen
 • Zoeken (ontkoppeld in 4.x. Bestaande 3.x sites migreren nog. We raden echter aan vanaf nu Slim zoeken te gebruiken. Zie de opmerkingen onder Beoordeel elke extensie)
 • Slim zoeken
 • Tags
 • Weblinks (ontkoppeld maar uw site gebruikt het misschien nog en het migreert mee. Zie de opmerkingen onder Beoordeel elke extensie)

Stap voor stap

Zet een ontwikkellocatie op

 1. Zorg ervoor de nieuwste Joomla 3.10.x versie te gebruiken voor verder te gaan.
 2. Maak een backup van de live 3.10.x site. U kunt een aanbevolen hulpmiddel gebruiken (zie de Aanbevolen hulpmiddelen onderaan de pagina) of doe het handmatig.
 3. Zorg ervoor dat de omgeving voldoet aan de technische vereisten voor Joomla 4 voor verder te gaan.
 4. Maak een nieuwe database en gebruiker aan om de 3.10.x site naar te laden.
 5. Maak een testsite of werkomgeving aan om op te werken en restore de backup kopie van de 3.10.x site op een van de volgende plekken:
  • Een sub-domein.
  • Een sub-map.
  • Een lokaal device. Joomla heeft een gedetailleerde handleiding over het installeren van XAMPP op XAMPP. Echter WAMP, MAMP, LAMP zijn geschikte alternatieven.
  • Een nieuw hosting account op een tijdelijk domein in de root. (Als van host wordt gewijzigd tijdens het het migratieproces.)
 6. Op de test locatie, update de Joomla! 3.10.x versie naar de nieuwste release.
 7. Zorg ervoor dat bijgewerkt is naar de nieuwste database schema's voor de nieuwste 3.10.x versie door te gaan naar het Extensies  Database tabblad. Als het database schema niet bijgewerkt is zoals op de volgende afbeelding klik dan op de Repareren knop:

J310-admin-extension-database-fix-nl.png

 1. Leeg prullenbak: Heeft u artikelen in de prullenbak? Indien dat zo is, verwijder ze dan (en eventuele media die eraan gekoppeld zijn en niet elders op de site gebruikt worden). Artikelen (categorieën en menu-items ook) die in de prullenbak achterblijven kunnen problemen veroorzaken bij het voltooien van een migratie zonder fouten.
 2. Test.
 3. Maak opnieuw een back-up aan.

Beoordeel elke extensie

In de planning, bepaalde u welke extensies van derden blijven of verdwijnen en hoe ze migreren. Voor dit deel van de stap-voor-stap migratie gebruikt u twee verschillende secties van de site uitgebreid; De pre-update-controle in Componenten  Joomla! update en Extensies  Beheren  Beheren. U bekijkt iedere afzonderlijke extensie die op uw website is geïnstalleerd. U onderzoekt of ze geüpdatet moeten worden naar de nieuwste versie of gedeïnstalleerd. Meer details in Voor-update controle.

 1. Gebruik de Pre-update check: om de Pre-update check te gebruiken, moet u de Joomla! Update component op Joomla 4 zetten. volg om dit te doen:
 2. Ga naar Componenten  Joomla update. (Het moet melden dat er geen updates beschikbaar zijn. Als dat niet zo is, update Joomla dan naar de nieuwste versie (moet 3.10.x zijn) en test. Maak dan nog een backup aan.) Klik op de Opties knop in de rechter bovenhoek.
 3. Selecteer Volgende Joomla uit de keuzelijst als Updatekanaal.
  Migration J3toJ4 update channel-nl.png
 4. Klik op Opslaan & sluiten
 5. U ziet nu uw geïnstalleerde Joomla versie, de nieuwste Joomla! versie en de URL van het update pakket. Joomla toont opnieuw de vereisten voor Joomla 4. Als het aangeeft dat u een niet compatibel systeem of extensies heeft dan vermeld het dat hier. Neem een ogenblik de tijd deze pagina te bekijken.
  J310-admin-update to 4-pre update check-nl.png
Info non-talk.png
Belangrijk bericht

Update nu NIET naar Joomla! 4. Dit is alleen om uw extensies van derden voor te bereiden en de site compatibel met Joomla! 4 te krijgen.

 1. Kijk bij de Voor-update controle en de Extensie Voor-update controle op het Voor-update controle tabblad van de Joomla update component. Als een extensie die niet in uw planning staat hier wordt opgenoemd , voeg hem dan toe aan uw lijst met extensies om te onderzoeken.
 2. Als u in het verleden gemigreerd bent van Joomla! 2.5 naar 3.x, dan kunnen er nog een aantal overgebleven extensies zijn die opgeschoond moeten worden. De volgenden zijn een aantal oudere 2.5 of 3.x extensies die gedeïnstalleerd moeten worden voor het updaten naar Joomla 4:
  • plg_content_geshi
  • Bluestork Administrator Template
  • Beez_20
  • Beez5
  • Atomic

## Als het aankomt op templates, deïnstalleer dan alle core frontend en backend templates behalve Protostar en Beez3 (frontend templates) en Isis of Hathor (administrator templates). Let op: Protostar is NIET compatibel met Joomla 4. Na migratie verdwijnt het. U moet één template geselecteerd hebben als "standaard" en u kunt Protostar of Beez3 gebruiken. Protostar zal verdwijnen na migratie naar Joomla 4.x.

  1. Als u andere bestanden tegenkomt die gedeïnstalleerd moeten worden, voeg ze dan toe aan deze pagina. Dit is een wiki, iedereen kan dus bijdragen aan de pagina. Alvast bij voorbaat bedankt voor je hulp.
 1. U zult de labels zien die aangeven of een extensies compatibel is of niet. Deze labels vertellen in principe het ware verhaal als ze NEE of JA aangeven. Als ze aangeven “Ontbrekende compatibiliteit tag” dan betekent het dat extensie ontwikkelaar geen tag hebben gebruikt in de extensie zodat we niet weten of het wel of niet compatibel is met Joomla 4. Neem contact op met de ontwikkelaar om het te controleren.

# Update Extensies: update iedere extensie die u op de website wilt behouden. In Joomla! 3.10.x kunt u gaan naar Extensie Beheren  Updaten en klik op Vind updates waarna een tooltip zichtbaar wordt in de Versie kolom, onder het Beheer tabblad, waar compatibiliteit informatie van het beheergedeelte verschijnt. Deze functionaliteit ondersteund alleen extensies die updaten via het Extensie beheer update tabblad. Als u extensies heeft geïnstalleerd die de Joomla extensie update niet gebruiken dan moeten ze handmatig beoordeeld worden zoals hieronder aangeven. Hetzelfde geld voor die extensies die een tooltip hebben. U moet nog steeds het type pakket en migratiepakket controleren bij de ontwikkelaar om te controleren hoe te upgraden/migreren.

 1. Onderzoek en de installeer Extensies Extensies: ga naar Extensies Beheren  Beheren
 2. Klik op de knop Zoekmiddelen om de filteropties te tonen
 3. Selecteer pakket vanuit de Selecteer type uitklaplijst.
  J310-admin-extension-manage-package-nl.png
  Er wordt aangeraden eerst Pakket te selecteren omdat als er iets in een pakket gedeïnstalleerd moet worden, modules, plugins of iets anders, dit in een pakket in één keer automatisch gebeurt.
 4. Deïnstalleer elk pakket dat niet meer nodig is of niet naar Joomla 4 migreert.
 5. Herhaal dit proces door door het beheer-tabblad te gaan voor ieder type in de drop-down lijst: Component, Bestand, Taal, Bibliotheek, Module, Plugin en Template. Als de auteur Joomla! Project is, laat ze dan met rust. Slim zoeken is een Joomla core ondersteunde extensie hoewel het Auteur veld leeg kan zijn. Voor alle andere, zorg ervoor dat ze u ze deïnstalleert als ze niet gebruikt worden of niet compatiebel zijn met Joomla! 4.x.
 6. Noteer de versies van pakketten en componenten die momenteel aanwezig zijn en die je wilt behouden op je site. Je kunt ze kopiëren/plakken naar een document, als referentie.
 7. Voor extensies die je wil houden, maar waar waarvoor je het Extensiebeheer niet gebruikt voor een update-via-een-klik, (Extensies  Beheer  Update) update alle extensies naar de nieuwste versie.

# Let op, voor en tijdens het updaten, of extensies zowel een 3.10.x & 4.x versie hebben in hetzelfde pakket. Als dat zo is, dan voldoen ze aan een "update-via-een-klik" Zo niet en 3.10 en 4.x verschillende pakketten hebben, moet het van geval tot geval bekeken worden. Ze behoren normaliter in een van de volgende scenario's:

  • De extensies hebben verschillende pakketten maar bij het upgraden naar 4.x detecteren dit ze automatisch en werken nog. Verzeker je ervan dat de ontwikkelaar dit bevestigd.

#* De extensie heeft verschillende pakketten die gedeïnstalleerd moeten worden in 3.10.x en dan geïnstalleerd worden in de Joomla 4.x versie als de site gemigreerd is. Een voorbeeld hiervan kan een inhoud plugin zijn. Het is heel eenvoudig om hem in 3.10.x te de-installeren en opnieuw in 4.x te installeren.

Opmerkingen over Zoeken (com_search)

Zoeken (com_search) wordt ontkoppeld in Joomla 4.x. Zoeken (com_search) migreert naar Joomla 4. Na migratie, moet hij geüpdatet worden naar de Joomla 4.x versie via com_installer. Hij wordt nog steeds onderhouden, maar meer zoals bij een extensie van derden door het ontvangen van updates via com_installer. Aanbevolen wordt Slim zoeken in de toekomst te gebruiken (com_finder). Zoeken blijft beschikbaar via https://extensions.joomla.org/category/official-extensions/.

Opmerkingen over Weblinks

Weblinks is ontkoppelt in Joomla 3.4. Als het gebruikt werd in een 2.5 site, dan zal het migratieproces dit herkennen en de Weblinks component en gegevens migreren. Voor de migratie van 3.10.x naar 4.x geldt hetzelfde. Het is beschibaar en wordt onderhouden in de JED via Officiële extensies.

Opmerkingen over verouderde Routering

Verouderde routering is niet beschikbaar in Joomla 4.x. Alleen Modern zal beschikbaar zijn. Als de migratie wordt uitgevoerd, bij gebruik van verouderde routering, dan zal het systeem het automatisch veranderen naar Modern routeren. Er zal een verbroken link controle moeten worden uitgevoerd op de site na het migreren naar Joomla 4.x en voor live wordt gegaan.

Naar Joomla! 4.x gaan

Ga, als de extensies van derden óf geüpdatet óf gedeïnstalleerd zijn zodat alleen degene compatibel met Joomla! 4 over zijn in de installatie, door met de volgende stappen:

 1. Ga naar het Systeem  Algemene instellingen  Server tabblad en zet Foutrapportage van Standaard van het systeem naar Maximum. Zorg er voor te drukken op Opslaan & sluiten.
  J310-system-global-config-server-tab-nl.png
 2. Maak nog een back-up aan.
 3. Ga naar Components  Joomla Update. (Het zou moeten zeggen dat er geen updates beschikbaar zijn. Als dat niet zo is, update Joomla naar de nieuwste versie en test. Maak dan weer een back-up aan.) Klik op de Opties knop rechts boven.
 4. Selecteer Volgende Joomla in de uitklaplijst van het Updatekanaal.
  J310-component-joomla-update-select-support-nl.png
 5. Klik op Opslaan & sluiten
 6. U ziet nu uw geïnstalleerde Joomla versie, de nieuwste Joomla! versie en de URL van het update pakket. Joomla toont opnieuw de vereisten voor Joomla 4. Als het aangeeft dat u een niet compatibel systeem of extensies heeft dan vermeld het dat hier. Neem een ogenblik de tijd deze pagina te bekijken.
  J310-to-j4-dev-update-found-nl.png
 1. Ga, als de update niet wordt getoond naar Extensie  Updaten en druk op Cache opschonen in de werkbalk. Nu zou de update naar Joomla! 4 zichtbaar moeten worden.
 1. Kruis je vingers en zorg dat de back-up beschikbaar is in het geval dat.......
 2. Klik op de 'Installeer de update' knop.

# Zet thee terwijl de statusbalk volledig groen wordt. De tijd dat dit kost hangt af van de site, Internet verbinding en server snelheid. Het proces duurt ongeveer twee minuten. Als de update klaar is wordt je waarschijnlijk uitgelogd uit het beergedeelte. Log opnieuw in. Tweemaal.

# Als alles goed gaat, heb je een volledig nieuwe weergave in het beheergedeelte.

J4-administrator-overview-nl.png

 1. Ga naar Systeem  Onderhoud  Database en klik op Repareer als er fouten zichtbaar worden.
 2. Kijk bij Systeem  Installeren  Ontdekken of er extensies zijn om te installeren. (Er zouden er geen moeten zijn!)

# Ga naar de website en kijk of hij zichtbaar wordt, zelfs als het niet het juiste template is. Ga verder als hij zichtbaar wordt. Zo niet, kijk bij Veel voorkomende fouten tijdens migratie.

 1. Maak een back-up.
 2. Installeer het nieuwe template of andere extensies als die geïnstalleerd moeten worden. Maak vaak een back-up aan.
 3. Stel ze in. Maak vaak een back-up aan.
 4. Draai een controle op verbroken links en repareer ze.
 5. Test alles. Maak vaak een back-up aan.
 6. Zet, als alles naar verwachting werkt, de foutopsporing terug op Systeem standaard (Systeem  Algemene instellingen  Server tabblad). Druk op Opslaan & sluiten.
 7. Be sure to read the post-installation messages.

Live gaan met je Joomla! 4.x site

 1. Als je klaar bent om live te gaan, back-up de 3.10 site voor de laatste keer. Restore hem in een sub-map of sub-domein indien gewenst.
 2. Back-up de Joomla! 4.x site en verplaats of restore de Joomla! 4.x site naar de root (of wijzig nameservers als op een tijdelijk domein bij een nieuwe hosting wordt ontwikkeld).
 3. Test opnieuw.
 4. ALS er in het verleden veiligheids wijzigingen aan zijn gebracht aan het .htaccess bestand, moeten er misschien regel(s) aangepast worden bij de update naar de volgende versie van Joomla 4. Ga naar Htaccess wijzigingen na joomla4.0.4 om te bepalen of het bestand al dan niet moet worden aangepast.
 5. Verwijder de Joomla! 3.10 site binnen een paar dagen van de server behalve als het robots.txt bestand is aangepast om zoekmachines te blokkeren.
 6. Verwijder alle ontwikkelsites waarmee gewerkt is of houdt ze up-to-date om hackpogingen op uw server af te weren.

Als u gegevens heeft gewijzigd op uw 3.10 site tijdens het migreren naar 4.x, dan wilt u die gegevens verplaatsen naar de 4.x site voor live te gaan. U kunt dit handmatig doen (zorg er voor dezelfde gebruiker ID's te houden - op volgorde) of door een transfer hulpmiddel/extensie van derden te gebruiken.

Aanbevolen hulpmiddelen

Verwante informatie

Voor-update controle