Stap-voor-stap migreren van Joomla 3.x naar 4.x

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Joomla 3.x to 4.x Step by Step Migration and the translation is 48% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎русский
Stop hand nuvola.svg.png
Waarschuwing!

Deze handleiding gaat ervan uit dat u begint met Joomla 3.10.x. Als u op een eerdere versie zit zorg er dan voor dat u eerst upgrade naar Joomla 3.10 voor naar Joomla 4 te gaan. Er is geen haast. Zorg dat al uw extensies klaar zijn voor Joomla 4.x. Joomla 3.10.x wordt tot 16 augustus 2023 ondersteund.


Het volgende zijn stap-voor-stap instructies om uw 3.10.x website naar Joomla! 4.x te migreren. Hoewel er honderden verschillende scenario's zijn, geeft dit de te volgen basis-procedure. Zeer complexe migraties zijn waarschijnlijk het gevolg van geïnstalleerde extensies van derden. U wordt aangemoedigd contact te zoeken met de ontwikkelaars van geïnstalleerde extensies van derden op uw Joomla website voor het door hun voorgestelde pad voor het migreren van hun extensies.

Introductie

De migratie van Joomla! 3.10.x naar 4.x wordt beschouwd als een mini-migratie. Dit is zo omdat de Joomla core extensies zullen upgraden met een “één-klik” upgrade via de Joomla! Update component in het beheergedeelte van Joomla. Veel extensies van derden hebben ook een één-klik upgrade. Sommigen niet. Bij iedere extensie moet gekeken worden welk pad gevolgd moet worden om van 3.10 naar 4.x te gaan. Als dat nog niet gedaan is, kan dit Zelfonderzoek en deze Planning voor 3.10 naar 4.x migratie gelezen worden voor onderstaande stappen te volgen.
Joomla! core extensies zijn:

 • Categorieën
 • Artikelen
 • Menu's
 • Modules (core modules - niet van derden)
 • Actielogs
 • Advertenties
 • Velden
 • Inhoud historie
 • Contactpersonen
 • Berichten
 • Nieuwsfeeds
 • Verwijzingen
 • Zoeken (ontkoppeld in 4.x. Bestaande 3.x sites migreren nog. We raden echter aan vanaf nu Slim zoeken te gebruiken. Zie de opmerkingen onder Beoordeel elke extensie)
 • Slim zoeken
 • Tags
 • Weblinks (ontkoppeld maar uw site gebruikt het misschien nog en het migreert mee. Zie de opmerkingen onder Beoordeel elke extensie)

Stap voor stap

Zet een ontwikkellocatie op

 1. Zorg ervoor de nieuwste Joomla 3.10.x versie te gebruiken voor verder te gaan.
 2. Maak een backup van de live 3.10.x site. U kunt een aanbevolen hulpmiddel gebruiken (zie de Aanbevolen hulpmiddelen onderaan de pagina) of doe het handmatig.
 3. Zorg ervoor dat de omgeving voldoet aan de technische vereisten voor Joomla 4 voor verder te gaan.
 4. Maak een nieuwe database en gebruiker aan om de 3.10.x site naar te laden.
 5. Maak een testsite of werkomgeving aan om op te werken en restore de backup kopie van de 3.10.x site op een van de volgende plekken:
  • Een sub-domein.
  • Een sub-map.
  • Een lokaal device. Joomla heeft een gedetailleerde handleiding over het installeren van XAMPP op XAMPP. Echter WAMP, MAMP, LAMP zijn geschikte alternatieven.
  • Een nieuw hosting account op een tijdelijk domein in de root. (Als van host wordt gewijzigd tijdens het het migratieproces.)
 6. Op de test locatie, update de Joomla! 3.10.x versie naar de nieuwste release.
 7. Zorg ervoor dat bijgewerkt is naar de nieuwste database schema's voor de nieuwste 3.10.x versie door te gaan naar het Extensies  Database tabblad. Als het database schema niet bijgewerkt is zoals op de volgende afbeelding klik dan op de Repareren knop:
  J310-admin-extension-database-fix-nl.png
 8. Leeg prullenbak: Heeft u artikelen in de prullenbak? Indien dat zo is, verwijder ze dan (en eventuele media die eraan gekoppeld zijn en niet elders op de site gebruikt worden). Artikelen (categorieën en menu-items ook) die in de prullenbak achterblijven kunnen problemen veroorzaken bij het voltooien van een migratie zonder fouten.
 9. Test.
 10. Maak opnieuw een back-up aan.

Beoordeel elke extensie

In de planning, bepaalde u welke extensies van derden blijven of verdwijnen en hoe ze migreren. Voor dit deel van de stap-voor-stap migratie gebruikt u twee verschillende secties van de site uitgebreid; De pre-update-controle in Componenten  Joomla! update en Extensies  Beheren  Beheren. U bekijkt iedere afzonderlijke extensie die op uw website is geïnstalleerd. U onderzoekt of ze geüpdatet moeten worden naar de nieuwste versie of gedeïnstalleerd. Meer details in Voor-update controle.

 1. Gebruik de Pre-update check: om de Pre-update check te gebruiken, moet u de Joomla! Update component op Joomla 4 zetten. volg om dit te doen:
 2. Ga naar Componenten  Joomla update. (Het moet melden dat er geen updates beschikbaar zijn. Als dat niet zo is, update Joomla dan naar de nieuwste versie (moet 3.10.x zijn) en test. Maak dan nog een backup aan.) Klik op de Opties knop in de rechter bovenhoek.
 3. Selecteer Volgende Joomla uit de keuzelijst als Updatekanaal.
  Migration J3toJ4 update channel-nl.png
 4. Klik op Opslaan & sluiten
 5. U ziet nu uw geïnstalleerde Joomla versie, de nieuwste Joomla! versie en de URL van het update pakket. Joomla toont opnieuw de vereisten voor Joomla 4. Als het aangeeft dat u een niet compatibel systeem of extensies heeft dan vermeld het dat hier. Neem een ogenblik de tijd deze pagina te bekijken.
  J310-admin-update to 4-pre update check-nl.png
  Info non-talk.png
  Belangrijk bericht

  Update nu NIET naar Joomla! 4. Dit is alleen om uw extensies van derden voor te bereiden en de site compatibel met Joomla! 4 te krijgen.

 6. Kijk bij de Voor-update controle en de Extensie Voor-update controle op het Voor-update controle tabblad van de Joomla update component. Als een extensie die niet in uw planning staat hier wordt opgenoemd , voeg hem dan toe aan uw lijst met extensies om te onderzoeken.
 7. Als u in het verleden gemigreerd bent van Joomla! 2.5 naar 3.x, dan kunnen er nog een aantal overgebleven extensies zijn die opgeschoond moeten worden. De volgenden zijn een aantal oudere 2.5 of 3.x extensies die gedeïnstalleerd moeten worden voor het updaten naar Joomla 4:
  • plg_content_geshi
  • Bluestork Administrator Template
  • Beez_20
  • Beez5
  • Atomic
  1. Als het aankomt op templates, deïnstalleer dan alle core frontend en backend templates behalve Protostar en Beez3 (frontend templates) en Isis of Hathor (administrator templates). Let op: Protostar is NIET compatibel met Joomla 4. Na migratie verdwijnt het. U moet één template geselecteerd hebben als "standaard" en u kunt Protostar of Beez3 gebruiken. Protostar zal verdwijnen na migratie naar Joomla 4.x.
  2. Als u andere bestanden tegenkomt die gedeïnstalleerd moeten worden, voeg ze dan toe aan deze pagina. Dit is een wiki, iedereen kan dus bijdragen aan de pagina. Alvast bij voorbaat bedankt voor je hulp.
 8. U zult de labels zien die aangeven of een extensies compatibel is of niet. Deze labels vertellen in principe het ware verhaal als ze NEE of JA aangeven. Als ze aangeven “Ontbrekende compatibiliteit tag” dan betekent het dat extensie ontwikkelaar geen tag hebben gebruikt in de extensie zodat we niet weten of het wel of niet compatibel is met Joomla 4. Neem contact op met de ontwikkelaar om het te controleren.
 9. Update Extensies: update iedere extensie die u op de website wilt behouden. In Joomla! 3.10.x kunt u gaan naar Extensie Beheren  Updaten en klik op Vind updates waarna een tooltip zichtbaar wordt in de Versie kolom, onder het Beheer tabblad, waar compatibiliteit informatie van het beheergedeelte verschijnt. Deze functionaliteit ondersteund alleen extensies die updaten via het Extensie beheer update tabblad. Als u extensies heeft geïnstalleerd die de Joomla extensie update niet gebruiken dan moeten ze handmatig beoordeeld worden zoals hieronder aangeven. Hetzelfde geld voor die extensies die een tooltip hebben. U moet nog steeds het type pakket en migratiepakket controleren bij de ontwikkelaar om te controleren hoe te upgraden/migreren.
 10. Onderzoek en de installeer Extensies Extensies: ga naar Extensies Beheren  Beheren
 11. Klik op de knop Zoekmiddelen om de filteropties te tonen
 12. Selecteer pakket vanuit de Selecteer type uitklaplijst.
  J310-admin-extension-manage-package-nl.png
  Er wordt aangeraden eerst Pakket te selecteren omdat als er iets in een pakket gedeïnstalleerd moet worden, modules, plugins of iets anders, dit in een pakket in één keer automatisch gebeurt.
 13. Deïnstalleer elk pakket dat niet meer nodig is of niet naar Joomla 4 migreert.
 14. Herhaal dit proces door door het beheer-tabblad te gaan voor ieder type in de drop-down lijst: Component, Bestand, Taal, Bibliotheek, Module, Plugin en Template. Als de auteur Joomla! Project is, laat ze dan met rust. Slim zoeken is een Joomla core ondersteunde extensie hoewel het Auteur veld leeg kan zijn. Voor alle andere, zorg ervoor dat ze u ze deïnstalleert als ze niet gebruikt worden of niet compatiebel zijn met Joomla! 4.x.
  NOTE! U kunt een template dat Standaard is niet deïnstalleren . U moet een core ondersteund template selecteren zoals Beez3 of Protostar en dan het template deïnstalleren.
  Denk hier ook aan: Protostar is niet compatibel met Joomla 4.x. Na migratie verdwijnt het. Het als standaard selecteren brengt u naar Joomla 4.x.
 15. Noteer de versies van pakketten en componenten die momenteel aanwezig zijn en die je wilt behouden op je site. Je kunt ze kopiëren/plakken naar een document, als referentie.
 16. Voor extensies die je wil houden, maar waar waarvoor je het Extensiebeheer niet gebruikt voor een update-via-een-klik, (Extensies  Beheer  Update) update alle extensies naar de nieuwste versie.
 17. Let op, voor en tijdens het updaten, of extensies zowel een 3.10.x & 4.x versie hebben in hetzelfde pakket. Als dat zo is, dan voldoen ze aan een "update-via-een-klik" Zo niet en 3.10 en 4.x verschillende pakketten hebben, moet het van geval tot geval bekeken worden. Ze behoren normaliter in een van de volgende scenario's:
  • De extensies hebben verschillende pakketten maar bij het upgraden naar 4.x detecteren dit ze automatisch en werken nog. Verzeker je ervan dat de ontwikkelaar dit bevestigd.
  • The extension has separate packages that need to be uninstalled in 3.10.x and then installed with the Joomla 4.x version once the site is migrated. An example of this might be a content plugin. It is very simple to uninstall it in 3.10.x and then install it again in 4.x.
  • See Template Considerations for more specific information on templates and Converting a previous Joomla! Version template

Notes on Search (com_search)

Search (com_search) will be decoupled in Joomla 4.x. Search (com_search) will migrate to Joomla 4. After migration, you'll need to update it to the Joomla 4.x version via com_installer. It will continue to be maintained, but more the same way a third-party extension is by receiving updates via com_installer. It is recommended to use Smart Search (com_finder) going forward. Search will still be available at https://extensions.joomla.org/category/official-extensions/.

Notes on Weblinks

Weblinks was decoupled back in Joomla 3.4. If it was in use on a 2.5 site, the migration process would note this and migrate the Weblinks component and data. For the migration from 3.10.x to 4.x, it will be the same. It is still available and maintained on the JED at Official Extensions.

Notes on Legacy Routing

Legacy routing will not be available in Joomla 4.x. Only Modern will be available. When you do the migration, if you are using Legacy routing, the system will automatically change them to Modern routing. You will want to run a broken link checker on your site after migrating to Joomla 4.x and before you go live.

Going to Joomla! 4.x

Once you have either updated or uninstalled your third-party extensions so that only those compatible with Joomla! 4 remain in your installation, continue with the following steps:

 1. Go to System  Global Configuration  Server tab and turn Error Reporting from System Default to Maximum. Make sure to Save & Close.
  J310-system-global-config-server-tab-en.png
 2. Take another backup.
 3. Go to Components  Joomla Update. (It should say no updates found. If it doesn’t, update Joomla to the latest version and test. Then do another backup.) Click on the Options button at the top right corner.
 4. Select Joomla Next from the drop-down for Update Channel.
  J310-component-joomla-update-select-support-en.png
 5. Click Save & Close.
 6. You will then see your Installed Joomla Version, the Latest Joomla! version and the URL for the update package. Joomla will show you the requirements again for Joomla 4. If it flags that you have either an incompatible system or extensions it will tell you here. Take a moment to review this page.
  J310-to-j4-dev-update-found-en.png
 7. If the update is not showing up, go to Extension manager  Update and press Purge Cache from the toolbar. Now the update to Joomla! 4 should show up.
 8. Cross your fingers, and make sure you have that backup available in case.
 9. Click the Install the Update button.
 10. Make tea whilst the status bar loads to fully green. The amount of time this takes is dependent on your site, Internet connection and server speed. The process takes about two minutes. When the update is finished, you will probably be logged out of the Administrator. Sign in again. Twice.
 11. If all goes well, you will get to a totally new look to the backend administrator panel.
  J4-administrator-overview-en.png
 12. Go to System  Maintenance  Database and click Fix if any errors show.
 13. In System  Install  Discover see if there are any extensions to install. (There shouldn't be any!)
 14. Go to the frontend of your site and see if it shows up even if it’s not the right template. If so, continue. If not, see common errors during migration.
 15. Take a backup.
 16. Install your new template or other extensions if you have them to install. Back up often.
 17. Configure them. Back up often.
 18. Run a broken link checker and fix any broken links.
 19. Test everything. Back up often.
 20. If everything works as expected, turn Error Reporting back to System Default (System  Global Configuration  Server tab). Make sure to Save & Close.

Going Live with your Joomla! 4.x Site

 1. When you’re ready to go live, back up your 3.10 site for the last time. Restore it in a subdirectory or subdomain if you would like to.
 2. Back up your Joomla! 4.x site and move or restore your Joomla! 4.x site to the root (or change nameservers if you were building on a temporary domain at a new hosting account root).
 3. Test again.
 4. IF you have made security changes to .htaccess file in the past, you may need to change a line (or lines) in it in order to update to the next version of Joomla 4. Please go to Htaccess changes after joomla4.0.4 to determine if you need to change your file or not.
 5. Remove the Joomla! 3.10 site from the server within a couple of days unless you have edited your robots.txt file to block the search engine spiders.
 6. Remove all development sites you have been working with or keep them up-to-date if they are running a current version in order to ward off hack attempts on your server.

If you had data change on the 3.10 site while you were migrating to 4.x, you will want to get that data moved over to the 4.x site before going live. You can do this manually (make sure you keep the same user IDs - go in order) or by using a third party extension.

Suggested Tools

Related information

Pre-Update_Check