Links naar andere sites

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Linking To Other Sites and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎português do Brasil

Linken naar andere sites

Het maken van links naar andere websites is altijd al een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie en is een van de meest misbruikte manieren om bekendheid te krijgen in de zoekresultaten. Daardoor zijn zoekmachines afgehaakt op deze manier van onnatuurlijke activiteit, en straffen websites zwaar af, welke op kunstmatige wijze hun zoekmachine ranking te verhogen door grote volumes van wederkerige links met websites binnen een korte tijd. In een poging dit probleem aan te pakken, updaten zoekmachines geregeld hun algoritmen, en bestraffen iedere site die ze vinden die buiten hun praktijk richtlijnen valt. (Zie Google Updates voor meer informatie.)

Veilige link-building

De juiste praktische aanbevelingen wijzigen regelmatig, de 'vuistregel' is om gezond verstand te gebruiken. Link building moet een natuurlijk proces zijn, en de websites waar je naar toe linkt op jouw website, moeten op enige wijze betrekking hebben naar je site.

Anchor Tekst

Iedere link die op je website staat welke leid naar een externe bron moet duidelijk aangeven aan je bezoekers waar ze naar linken zonder dat zij als 'spam' gezien worden - bijvoorbeeld Joomla! Documentatie Project zal een duidelijke indicatie zijn dat de link mensen leidt naar de homepagina van het Joomla! Documentatie Project. Als de link wordt geschreven als hier is het niet zo duidelijk welke pagina je bezoekt - en als je nog geen enkele zoekwoorden van de landing pagina hebt gebruikt, zal hun site niet de beste voordelen halen uit jouw link.

De woorden welke je gebruikt in de hyperlink staan bekend als de 'anchor tekst' - en idealiter zou deze informatie bevatten over de pagina waarnaar je wilt linken, zelfs beter als deze woorden in de URL vermeld staan. Een voorbeeld waar dit vaak slecht is gedaan op Joomla! websties is waar 'Lees meer' links 'Lees meer' tonen in plaats van de titel van het artikel, in de hyperlink tekst. Het is een verbetering dat in Joomla 3.x en hoger de mogelijkheid is geimplementeerd om de artikel titel in de lees meer-tag op te nemen.

Een andere veel voorkomende anchor tekst welke de gebruiker of zoekmachine 'bots' niet helpt is voor inhoud om alleen een link op het woord 'hier' op te nemen - dit vertelt je niets (of zoekmachine 'bots') over de inhoud van de pagina waar ze naar gericht zijn, tenzij ze de omringende tekst begrepen en gelezen hebben. Met behulp van een goed geschreven anchor tekst geeft de bezoeker vertrouwen in de link die ze aanklikken - ze weten wat te verwachten bij een bezoek aan de link, dus geeft het meer kans dat ze dit doen.

Dit geldt voor zowel de interne links (als je naar een andere pagina of omgeving op je website linkt) en ook op externe links naar andere sites.

Een waarschuwing

Het is belangrijk op te merken dat met de recente updates naar Google's algoritmen (Panda genaamd, en meer recent Penquin), sites met een onnatuurlijke link-profiel kunnen worden gedegradeerd in de ranking in zoekmachine posities. Een van de hoofd factoren in de Penguin update gerichte websites welke een grote hoeveelheid verkeer dat afkomstig is van zoekwoord-gevulde-anchor-tekst op hyperlinks van minder gewaardeerde websites. Houd je links relevant, geschikt en inhoudelijk naar waar je naar toe linkt.

Waar mogelijk, is het ook verstandig om geregeld te controleren of de links nog geldig zijn. De gebruikerservaring is voor 50% al bedorven als de links resulteren in een 404 - Page Not Found foutmelding. Er zijn tools beschikbaar , die je toestaan om foutieve links van je site te na te gaan - het is verstandig om dit zo nu en dan te controleren en aan te passen als links niet meer langer werken.

In het kort, gebruik links op de juiste wijze, en bouw links naar je site op een organische manier. Natuurlijke linkbuilding voegt waarde toe aan je website voor je bezoekers, en brengt bezoekers naar je website die geïnteresseerd zijn in jouw content. De gebruikerservaring wordt sterk verbeterd, wanneer je een koppeling naar een artikel waarnaar je verwijst (intern of extern) en de zoekmachines herkennen dit in het algemeen als voorkeur.