Portal

Plugin ontwikkeling

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Portal:Plugin Development and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎русский • ‎中文(台灣)‎
Plugin ontwikkeling


Deze pagina bevat links naar geselecteerde documentatie over Plugin ontwikkeling voor Joomla 2.5 en Joomla 3.x. Een goede plaats om te beginnen zijn onderstaande Aanbevolen lectuur artikelen aangezien ze een goede inleidende kennisbasis leveren om te beginnen.

Wat is een plugin?

Een plugin is een soort Joomla!extensie. Plugins verzorgen functies die gekoppeld zijn aan gebeurtenissen. Joomla biedt een set core plugin events, maar iedere extensie kan (aangepaste) gebeurtenissen aansturen. Wanneer er een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt worden alle plugin-functies van het type die gekoppeld zijn aan die gebeurtenis, opeenvolgend uitgevoerd. Dit is een krachtige manier om de functionaliteit van Joomla uit te breiden. Het biedt extensie-ontwikkelaars tevens een manier om andere extensies de mogelijkheid te geven om te reageren op acties, en extensies uit te breiden.

De Joomla! plugin architectuur volgt het ontwerppatroon. De JPlugin class biedt de benodigdheden om aangepaste plugin code te registereren met core of aangepaste gebeurtenissen. De JEventDispatcher class is een event handler die alle geregistreerde plugins aanroept voor een bepaalde gebeurtenis, wanneer die gebeurtenis geactiveerd wordt. In Joomla 4.x is dit verhuisd naar de \Joomla\Event\Dispatcher class in Joomla, en volgt vervolgens het Mediator design pattern

Zie ook: Component, Module, Template


Het gebruik van plugins


Plugins worden gegroepeerd afhankelijk van bij welke gebeurtenis ze worden uitgevoerd. Een volledige lijst van plugins, gegroepeerd per type evenement, kan hier worden gevonden (de namen van veel van de gebeurtenissen zijn veranderd tussen Joomla 1.5 en Joomla 2.5, zie hier voor een volledige lijst met veranderingen). Er zijn ook een aantal eenvoudige handleidingen over het maken van enkele voorbeeld-plugins die uitgevoerd worden bij gebeurtenissen zoals het uitvoeren van zoekopdrachten op extensies met behulp van zowel de zoek- als de slim-zoeken component:

Er zijn meer handleidingen die de gebruiker-triggers gebruiken over hoe een authenticatie-plugin te maken, om gebruikers te helpen in te loggen in Joomla en het maken van een profiel-plugin voor Joomla.

Content plugins kunnen worden gebruikt om eigen velden aan core-componenten toe te voegen. De volgende handleiding legt uit hoe dit te doen en hoe het nieuwe veld op uw website te tonen.

Een uitgebreider voorbeeld van plugins gebruiken om nieuwe systeem router te aan te maken om URLs te maken is ook beschikbaar (alleen Joomla 2.5).


Leeslijst

De volgende artikelen helpen u vertrouwd te raken met Joomla! plugins. Ze zijn een goed uitgangspunt voor het begrijpen en daarna ontwikkelen van plugins.

Beginner

Om te begrijpen hoe plugins te installeren en te gebruiken in Joomla wordt aanbevolen Administratie van een plugin in Joomla! te lezen

Gemiddeld

Om plugins beter te begrijpen wordt aanbevolen dat u een basis plugin voor Joomla! maakt.

Er wordt ook aangeraden te lezen hoe een basis content plugin uit te voeren in een eigen module of component, die u al heeft ontwikkeld, via Uitvoeren van content plugins in uw extensie.

Gevorderd

Om de principes te begrijpen waarop het plugin systeem werkt Plugin ontwikkelaar overzicht. Om dit in een component die u heeft ontwikkeld te implementeren wordt aangeraden Ondersteunen van plugins in uw component te lezen.Benodigde plugin artikelen


Deze Joomla! Documentatie Wiki heeft hulp nodig! Hieronder staat een lijst met pagina's/artikelen die nodig zijn voor plugin ontwikkeling. Als u een onderwerp kent dat aangepakt moet worden voeg het dan toe aan onderstaande Lijst met rode links via de volgende wikimarkup.

Documentation all together tranparent small.png
Wilt u een nieuw artikel op Plugin ontwikkeling hebben?

Klik hier om een Red Link te bewerken en toe te voegen aan de Plugins ontwikkeling project pagina. Gebruik alstublieft de volgende wikimarkup code om het voorgestelde onderwerp aan de lijst toe te voegen:

*[[Put your Plugin Article name here]]

List of Red Links for needed Plugin Development Articles: