Het organiseren van Joomla gebruikersgroepen

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Running a Joomla User Group and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎العربية


Er zitten veel aspecten en vragen die goed overwogen moeten worden bij het oragniseren van een Joomla! gebruikersgroep. Hier is een lijst met veelgestelde vragen die u kunt gebruiken.

Accepteren we sponsors voor onze groep?

Ja het is toegestaan sponsors te gebruiken bij bijeenkomsten voor het financieren van voedsel, drank, de locatie en andere onkosten. Dat wil niet zeggen dat we ieder sponsor aanbod moeten accepteren, de JUG organisatie oordeelt of de waarden van het bedrijf overeen komen met de opensource gedachte.

Sommige sponsors willen ook op de bijeenkomst komen en een presentatie aan de groep geven, maar je moet er zeker van zijn dat dit niet alleen maar een verkooppraatje is voor hun producten of diensten en aansluit bij de interesses van de leden.

Hoe kunnen we sprekers vinden voor onze groep?

Vraag het de lokale professionals, ze willen meestal hun Joomla kennis delen. U kunt ook op de gebruikersgroepen sprekerspagina kijken https://docs.joomla.org/Joomla_User_Group_Speakers. Deze sprekers vinden het leuk om te delen en u kunt uzelf ook op de lijst zetten!

Vraag het de reguliere deelnemers, een van de onderdelen die het meest gevraagd wordt in Nederland is 'Docter Joomla' waarbij de deelnemers die een probleem of een vraag hebben hun probleem kunnen delen. Vaak wordt het probleem ter plekke opgelost.

U kunt ook extensie-bijeenkomsten organiseren (https://magazine.joomla.org/issues/issue-jan-2013/item/1025-successful-extension-potluck-jug-bay-area-california-usa) of case-studies waar meerdere leden van de groep bij betrokken zijn.

Hoe houden we onze bijeenkomsten interessant voor ieder ervaringsniveau?

Het kennisniveau van deelnemers kan variëren van absoluut beginner, tot ervaren Joomla gebruiker of ontwikkelaar. Om iedereen geïnteresseerd te houden, kan het handig zijn om meerdere presentaties in iedere JUG-bijeenkomst te houden, één voor beginners, één voor gevorderden en één algemene discussie waar allerlei zaken aan de orde kunnen komen.

Hoe vaak komen we bij elkaar?

Veel JUG-groepen komen maandelijks bij elkaar, maar men kan ook minder vaak bij elkaar komen, zoals twee maandelijk, één keer per kwartaal of half jaarlijks. Het is handig een standaard vergaderschema te hebben, zoals de tweede dinsdag van iedere maand,zodat de reguliere leden weten wanneer de volgende bijeenkomst is. Consistentie is de sleutel voor deelname.

Wat voor apparatuur heb ik nodig en hoe kom ik daar aan?

Het belangrijkste vereiste is een overheadprojector en scherm of muur om op te projecteren voor presentaties. Veel locaties hebben deze apparatuur, indien ze dat niet hebben dan zijn er diverse manieren waarop men ze kan krijgen. Eén mogelijkheid kan zijn om de apparatuur te lenen van een lid of bedrijf. Indien dat niet kan, is het misschien mogelijk een projector te lenen voor een klein bedrag. Afhankelijk van hoe de JUG gefinancierd wordt kan deze misschien geleend worden met een aanvullende inzameling.

Een Internet verbinding is vaak noodzakelijk voor presentatoren, of om sites te tonen tijdens discussies. Sommige locaties hebben een Internet verbinding, of u kunt gebruik maken van een mobiele breedband verbinding of tethering via een mobiele telefoon om internet toegang te krijgen.

Hoe ga ik om met mensen die zich inschrijven voor mijn bijeenkomsten?

Veel JUG's gebruiken meetup.com voor het reserveren en beheren van bijeenkomsten. Men kan eventueel een Joomla third-party extensie op een Joomla website gebruiken. Indien meetup.com gebruikt wordt, dan handelt dat de RSVP's af en kunt u makkelijk zien wie er komt en wie niet. Er zijn voor en nadelen bij het gebruik van meetup.com. Voor velen zijn de voordelen groter als de nadelen. Meetup.com kost geld, dus kunnen de deelnemers misschien bijdragen aan de JUG.

U zou ook een Facebook-pagina kunnen gebruiken waar het aanmaken en beheren van evenementen mogelijk is. Dit geeft ook de mogelijkheid van RSVP's en het contact leggen met mensen die wel of niet komen en dat zonder kosten. Het nadeel is dat de mensen op Facebook moeten zitten, wat sommigen niet leuk vinden.

Hoe communiceer ik met mijn leden?

Bijeenkomsten moeten worden aangekondigd op sociale media, zoals Twitter, Facebook en Google Plus.

Als u meetup.com gebruikt, dan heeft dat ingebouwde vergaderaankondigingen die leden waarschuwen als er een vergadering is en ook een automatische herinnering één week voor de bijeenkomst en de dag voor de bijeenkomst.

Sommige JUG's gebruiken een e-mail mailinglijst om met hun leden te communiceren.

Het toevoegen van de bijeenkomsten aan events.joomla.org is een ander communicatiekanaal, dat als toegevoegde waarde heeft dat het zichtbaar wordt bij ons PR Team.

Hoe krijg ik ondersteuning als ik een probleem heb?

U kunt een ticket aanmaken op de Joomla! gebruikersgroep Community Help Desk. Er is ook een Glip chat voor de organisatoren. Open een ticket, zodat we u kunnen helpen als JUG organisator.

Hoe kan ik een inactieve gebruikersgroep opnieuw opstarten?

U kunt een ticket aanmaken op de Joomla! gebruikersgroep Community Help Desk en het JUG Team kan helpen uit te vinden wat er moet gebeuren om een inactieve JUG te herstarten.

Wat zijn de best-practices van JUG's?

Betrek mensen, informeer mensen, nodig mensen uit.

Wees consequent met uw vergaderdatums en locatie (indien mogelijk).

Plan en kondig uw bijeenkomsten ten minste twee weken van tevoren aan, voor de beste opkomst. 's Zomers is het meestal rustiger en er komen minder mensen. Overweeg bijeenkomsten die makkelijk zijn voor te bereiden, zoals "Joomla algemeen" of "Dr Joomla", waar de leden van de groep om de beurt over Joomla websites spreken en hoe ze taken uitvoeren.

Geef aan het begin van elke vergadering mededelingen over de Groep en Joomla. Door het bezoeken van de homepage van joomla.org kunt u zien de laatste aankondigingen en blogs van Joomla zien. Laat mensen weten welke gebeurtenissen eraan komen door events.joomla.org te bezoeken. Vertel, als er grote conferenties aankomen of een nieuwe release, het uw groep.

Houd de groep belangstellend door hen te vragen wat ze willen leren. Templates zijn altijd een populair onderwerp. Nieuwe versies van het CMS vragen vaak om uitleg die een JUG mooi kan geven.

Leer hoe je een Pizza, Bugs, en Fun bijeenkomst kunt organiseren, waar uw JUG bugs kan oplossen.

Houd communicatielijnen met uw JUG open. Vraag elk jaar in januari om feedback over welke onderwerpen zij graag dat jaar zouden willen zien.

Verwijs mensen met complexe problemen naar bronnen zoals het Merk, de Forums en verschillende werkgroepen.

Kan ik een complete JUG website distributie krijgen, met alles wat nodig is (nieuwsbrief, mailing lijst)?

Nee, dat kan niet. Elke JUG is anders, de cultuur van ieder land is verschillend en de talen zijn anders. Er is dus geen hulpmiddel of tool beschikbaar dat de benodigde middelen biedt.

Waar zijn de officiële JUG lijsten?

U kunt alle geregistreerde Joomla! gebruikersgroepen zien op https://community.joomla.org/user-groups.html. We bieden nooit een lijst met groepen of organisatoren aan, zelfs niet binnen het Joomlaǃ project.