Što je svrha predloška?

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page What is the purpose of a template? and the translation is 25% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎català • ‎español • ‎français • ‎hrvatski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎中文(台灣)‎
J3x-template-example-screenshot.png

Predložak upravlja sveukupnim izgledom i rasporedom sitea. On pruža radni okvir koji drži zajedno obične elemente, module i komponente te pruža cascading style sheet za site. I front-end i back-end sitea imaju svoje predloške.

Kad prvi put instalirate Joomlu!, automatski će se instalirati nekoliko predložaka. Mnogo više njih moći ćete pronaći na drugim web siteovima. Neki od njih su besplatni pod raznim dozvolama, a neki su na prodaju. Osim toga, mnogi developeri rade prilagođene predloške. I vi možete napraviti svoj predložak.

Predlošcima upravlja Template Manager, koji se nalazi na u back-endu vašeg sitea, na izborniku Extensions

=== Zašto Joomla! koristi predloške? [Za stvarne početnike!] ===

Joomla je zamišljen tako da odvaja ključne zadatke koji su potrebni za stvaranje web sitea kako bi učinkovito održavao softver. Jedan od tih zadataka je stvaranje estetike sitea (izgled, stil i raspored). Tu su uključene odluke kao koji će se elementi sadržaja (komponente, moduli i pluginovi) postaviti na bilo koju danu stranicu.

Kod stvaranja web stranice, položaj većine elemenata će ostati isti (meniji, banneri, lokacije, sidebarovi itd,) Osim toga, vi želite da isti izgled (fontovi, stil naslova, boja sheme itd.) ostane na svakoj stranici. Neke dijelove sitea možda želite promijeniti kako bi naglasili drugačiju svrhu tih stranica (kao blog sklop). Za ovo je potrebno malo planiranja, ali jednom kad postavite svekupni raspored vašeg sitea, tada morate stvoriti sadržaj za svaku stranicu

I tu u igru ulazi predložak. Vi možete ili za svaku stranicu napisati poseban kod ili upotrijebiti predložak za svaki veći sklop vašeg sitea, tako da kad želite stvoriti novu stranicu jednostavno "ispunite praznine". Dobro, možda nije baš tako jednostavno, ali namjena ove lekcije je da vas korak po korak nauči kako učinkovito koristiti predložak, počevši s time kako koristiti neki predložak do toga kako ga sami stvoriti.

  1. Upotrijebite jedan od dbivenih predložaka s Joomlom!
  2. Skinite jedan od besplatnih predložaka s Interneta.
  3. Platite da vam se neki modificira ili napravi iz nule, ako se vaše potrebe drugačije ne mogu ostvariti.

Sažetak - predložak upravlja izgledom vašeg sitea i istovremeno web administratoru omogućuje da se usredotoči na sam sadržaj.