Wat is het doel van een template?

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page What is the purpose of a template? and the translation is 18% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎català • ‎español • ‎français • ‎hrvatski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎中文(台灣)‎
J3x-template-example-screenshot-nl.png

Een template bepaalt het uiterlijk en de lay-out van een site. Het biedt een kader dat algemene elementen, modules en componenten samen brengt, daarnaast geeft het de cascading style sheet aan de site. Zowel de website als het beheergedeelte van de site hebben templates.

Wanneer Joomla! voor het eerst is geïnstalleerd zitten er automatisch enkele templates in. Op andere websites vind je veel meer templates. Sommige zijn kosteloos beschikbaar onder verschillende licenties en sommige zijn te koop. Daarnaast zijn er veel ontwikkelaars die aangepaste templates kunnen maken. U kunt ook uw eigen template maken.

Templates worden beheerd via Templatebeheer, dat zit in het Extensies-menu in het beheergedeelte (administrator) van de site.

=== Waarom gebruikt Joomla! templates? [Een echte beginners handleiding!] ===

De manier waarop Joomla! is ontworpen scheidt de belangrijkste taken bij het maken van een website om de software efficiënt te onderhouden. Een van deze taken is het maken van de esthetiek (de uitstraling en lay-out) van de site. Dit omvat het nemen van beslissingen zoals welke content-elementen (componenten, modules en plugins) u op een bepaalde pagina wilt plaatsen.

Bij het maken van een webpagina blijft de positie van de meeste elementen hetzelfde (menu's, banner posities, sidebars enz.). Daarnaast wilt u de dezelfde uitstraling (lettertypes, kop-stijlen, kleurschema's enz.) op iedere pagina. Voor sommige onderdelen van uw site wilt u misschien de algemene uitstraling wijzigen om het andere doel van deze pagina's aan te geven (zoals een blog). Er is hier enige planning voor nodig, maar als u een besluit heeft genomen over de algemene uitstraling van uw site, dan moet u daarna ieder inhoud-pagina aanmaken.

En hier komt het template om de hoek. U kunt óf de code van iedere pagina apart schrijven, óf een template gebruiken voor ieder belangrijke sectie van de site zodat als een nieuwe pagina gemaakt wordt u eenvoudigweg "de leegtes opvult". Oké, misschien is het niet zo eenvoudig, maar deze handleiding is ontworpen om u een stap voor stap gids te geven voor een effectief template gebruik, beginnend met hoe die te gebruiken en uiteindelijk eindigend hoe er zelf een te maken.

  1. Gebruik een van de templates die met Joomla! worden geleverd.
  2. Download een van de vele gratis aanbiedingen op Internet.
  3. Betaal voor een die aangepast kan worden of van de grond af aan opgebouwd is, als uw behoefte niet op een andere manier kan worden voldaan.

Samenvatting – een template bepaalt de uitstraling van uw site en geeft tegelijkertijd de website beheerder de mogelijkheid zich te richten op de daadwerkelijke inhoud.