Inhoudmakers

From Joomla! Documentation

Revision as of 04:35, 22 October 2017 by MartijnM (talk | contribs) (Created page with "nl")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français

Het maken van inhoud

Joomla! gebruikt verschillende WYSIWYG-tekstverwerkers voor het maken van inhoud, wat u de flexibiliteit geeft in hoe inhoud gemaakt kan worden. Er is een standaard tekstverwerker en er zijn andere tekstverwerkers beschikbaar. De meeste tekstverwerkers zijn gratis te gebruiken en bieden een groot aantal functies.
Als u bijvoorbeeld van plan bent om inhoud te maken in een tekstverwerkingsprogramma zoals Microsoft Word of OpenOffice Writer, wilt u misschien op zoek naar een tekstverwerker, zoals JCE, die de mogelijkheid biedt om te "Plakken vanuit Word". Zo wordt onnodige opmaak automatisch gewist, die werd gegenereerd door deze programma' s.
Andere editors bieden weer beter beheer van multimedia-inhoud, zoals video en audio. Het is belangrijk om de beste tekstverwerker te kiezen die aansluit bij de wensen van de gebruiker. Houd in gedachten, dat het mogelijk is om meer dan één tekstverwerker op te nemen in Joomla! en dat toewijzen van de meest geschikte tekstverwerker in plaats van de standaard tekstverwerker, voor iedere individuele gebruiker mogelijk is.

Inhoud Weergave

De weergave van inhoud wordt gedeeltelijk bepaald door de Joomla! template die in gebruik is voor uw site. Dit bepaalt waar de inhoud op de pagina via gedefinieerde moduleposities te zien is. Bijvoorbeeld, veel templates zijn voorzien van een module "links", die inhoud plaatst aan de linkerkant van de pagina. Moduleposities zijn individueel in elke template te gebruiken en bestaan in veel variaties.

Binnen elke positie, met inbegrip van de hoofdinhoud, kunt u de weergave door middel van HTML en/of CSS opmaken, zoals iedere webpagina. U mag gebruik maken van div-tags, alinea' s, etc. om elke gewenste indeling te maken. In het algemeen kunt u dit doen door middel van de WYSIWYG-editor in Joomla, maar beter is opmaak te regelen met stylesheets die deel uitmaken van de template.

Content Werkstroom

Inhoud werkstroom is het proces van hoe de inhoud zal worden gepubliceerd. Bij het aanmaken of bewerken van de inhoud, heeft u de mogelijkheid om de stappen te controleren, die nodig zijn om het proces af te maken. Er zal vaak sprake zijn van regelmatig bewerken van de inhoud tot u tevreden bent. Een systeem dat de versie van uw bestanden bijhoudt en belangrijke informatie bewaart, zoals de datum, zijn slechts enkele voordelen van een efficiënte werkstroom.
Het Joomla! inhoudsbeheer toont u de revisienummers en door wie er inhoud is aangemaakt of bewerkt. Als u klaar bent om uw inhoud openbaar te maken, kunt u het onmiddellijk publiceren of op een bepaalde datum en tijd. U zult altijd in staat zijn om op elk moment inhoud te bewerken en u kunt er ook voor kiezen om inhoud weer te verbergen, als u denkt dat het niet (meer) geschikt is voor gebruik.

Content Metadata

Metadata is een set van gegevens die informatie geeft over andere gegevens. Het kan ook omschreven worden als attributen van de data. Bijvoorbeeld, de auteur, de datum waarop het is gemaakt, de taal waarin de inhoud is geschreven en de grootte van het bestand, het zijn allemaal voorbeelden van metadata. De inhoud metadata kan worden geautomatiseerd of handmatig worden ingevoegd op basis van de inhoudsmaker. Bij het maken van inhoud met behulp van Joomla!, u mag uw eigen metadata meegeven.
Deze is geplaatst via de "Metabeschrijving" en "Meta trefwoorden" velden in het "Publicatie" tabblad, bij het maken of bewerken van inhoud.

Inhoud Tekstverwerkers

Bij een standaard Joomla! installatie zijn drie optionele tekstverwerkers opgenomen (Gepubliceerd of Niet-gepubliceerd). Deze editors zijn de TinyMCE wysiwyg (wat u ziet is wat u krijgt), CodeMirror en een algemene tekstverwerker.
Deze tekstverwerkers kunnen worden ingesteld als standaard tekstverwerker in de Algemene instellingen onder Website-instellingen, of per gebruiker in Gebruikers door een beheerder of door de gebruiker zelf in hun gebruikersaccount ("Mijn profiel") in de website. Elk van deze tekstverwerkers hebben onderscheidende functionaliteit, parameters, evenals bedieningsknoppen. Voor meer informatie hier niet behandeld, zie de verwijzingen die in de betreffende sectie.

TinyMCE

De TinyMCE tekstverwerker is de standaard wysiwyg tekstverwerker plugin binnen Joomla! Deze tekstverwerker wordt gebruikt voor het maken van inhoud of een artikel, waarbij de inhoud of het artikel kan worden bekeken zoals het verschijnt als het eenmaal voltooid is, terwijl het geschreven wordt. De TinyMCE tekstverwerker is als standaard tekstverwerker ingesteld in de parameters van Algemene instellingen. Een gebruiker kan deze parameter in zijn of haar account aanpassen bij Bewerk account > Mijn profiel, of door een beheerder via Gebruikers in het beheergedeelte.

TinyMCE functionaliteit en parameters

Het aantal beschikbare functies in de TinyMCE tekstverwerker is vrij uitgebreid en worden hier niet allemaal benoemd, in het bijzonder met betrekking tot het gebruik. Sommige basisfuncties en parameters worden kort uitgelegd. We verwijzen naar de link hieronder voor meer informatie over extra functies en bedieningsknoppen.
Eerst en vooral, de TinyMCE tekstverwerker heeft drie Functionaliteit configuraties voor het gedrag van de tekstverwerker. Deze configuraties zijn Eenvoudig, Geavanceerd en Uitgebreid.

 • Eenvoudig: de configuratie "Eenvoudig" is relatief vergelijkbaar met een eenvoudige tekstverwerker met uitzondering van een paar eenvoudige bedieningsknoppen. Deze knoppen hebben betrekking op de opmaak van de tekst, bewerkingen en lijsten. De tekst kan worden opgemaakt, zoals vet, cursief, onderstreept en/of doorgehaald. Er kunnen zowel geordende als ongeordende lijsten worden aangemaakt.
 • Geavanceerd: de functies die beschikbaar zijn onder de "Geavanceerd" functionaliteitconfiguratie staan voor veel meer controle over het maken van inhoud. Bijvoorbeeld, het invoegen van afbeeldingen, het opmaken van tekst, het maken van ankers, tabellen en meer. Zowel CSS-classes in de template kunnen gebruikt worden, als door gebruiker gedefinieerde of aangepaste CSS-classes. Deze instelling kan worden gevonden in het gedeelte parameters van de plugin, via Extensies > Plugins.

Om deze functionaliteit in te stellen, maakt u een CSS-bestand, selecteert u Uit bij "Template CSS-classes" en voer het pad naar uw bestand in bij veld "Aangepaste CSS Classes", zoals templates/current_template/css/custom_css.css. In aanvulling op door eindgebruiker gedefinieerde CSS-classes kunnen ook op lager of geavanceerd niveau parameters gedrag van de tekstverwerker worden gekozen. Deze omvat RTL (van rechts naar links) opmaak, absolute en relatieve URL's, taal, datum, tijdformaat en meer.

 • Uitgebreid: De functies die beschikbaar zijn onder de "Uitgebreid" functionaliteit configuratie geeft de hoogste controle over inhoud aanmaken. Het voegt bijvoorbeeld functies toe zoals 'zoek en vervang', Tekst kleur en markeren, de mogelijkheid Emoticons toe te voegen, ingesloten media, om de tekstrichting naar RTL (rechts naar links) te wijzigen, tabel lagen en CSS stijlen vanuit de TinyMCE editor.

CodeMirror

CodeMirror is geen WYSIWYG editor. De optie wordt gevonden bij de Algemene instellingen en Gebruikersbeheer Toevoegen/Bewerken schermen in het beheergedeelte, of kan gekozen worden bij de gebruikers in hun respectievelijke profiel die een eenvoudige tekstverwerker lanceert voor het aanmaken en versturen van inhoud. Deze optie gebruiken, vereist dat gebruikers een basis kennis hebben van HyperText Markup Language (HTML) om inhoud aan te maken en verzenden. Zie onderstaande verwijzingen voor meer informatie over het gebruik van HTML tags gebruikt tijdens het aanmaken van inhoud of artikelen.

Referenties:

Joomla! specifieke tekstverwerkings-functies

Pagina afbreking

De 'Nieuwe pagina' functie voegt de mogelijkheid toe om een inhoudsopgave toe te voegen aan artikelen die over meerdere pagina's gaan. Door de cursor op een gekozen pagina positie te plaatsen en op het "Nieuwe pagina" icoon te klikken in het paneel onder de tekstverwerker, wordt een instellingen scherm opgeroepen waar de Paginatitel en de TOC alias opgegeven kan worden. Deze functie is beschikbaar voor gebruik in zowel de wysiwyg en de tekst type editors. Voor degenen die er voor kiezen HTML te gebruiken boven de wysiwyg om een nieuwe pagina te krijgen, worden de beschikbare code(s) getoond op het Inhoud - Nieuwe pagina plugin bewerk-scherm, toegankelijk via Pluginbeheer.

Lees meer

Gebruik de "Lees meer" functie:

 1. Plaats de cursor op de plaats in de tekst waar u wilt dat een lees-meer-functie wordt weergegeven.
 2. Klik op de "Lees meer"' knop onderaan het tekstvak. De lees-meer-functie is geplaatst.
 3. De lees-meer-functie kan worden geselecteerd en verplaatst of verwijderd.

Het maken en toevoegen van een artikel uit het beheergedeelte

De meeste inhoud of artikelen kunnen aangemaakt worden vanaf de website door iedere gebruiker die tot de 'Auteur' groep behoort. Deze groep mag zijn eigen inhoud aanmaken en bewerken; soms krijgt een gebruiker rechten om het beheergedeelte te benaderen. Of als beheerder, Adminstrator of Super gebruiker.
Voor alle bedoelingen en redenen, wordt het volgende geschreven vanuit een managers perspectief. Waarschijnlijk kan de toegang tot het beheergedeelte worden beperkt tot de redacteuren en hoofdredacteuren groep en niet voor normale auteurs, echter in het belang van het aanmaken van inhoud zullen de handelingen van managers kort worden besproken. Meer informatie over specifieke taken binnen degenen die hieronder worden genoemd kunnen worden gevonden in de respectievelijke helpschermen.

Artikelen beheer

Artikelbeheer kan bereikt worden door te kiezen voor Inhoud  Artikelen vanuit de beheerders werkbalk in het beheergedeelte (http://www.uwsite.com/administrator).

Artikelen zoeken

Vanuit artikelbeheer kunt u alle artikelen zien die op uw site zijn aangemaakt. Tussen de artikelbeheer werkbalk en de lijst met met artikelen zult u de zoeken balk zien. De zoeken balk zal u helpen snel artikelen te vinden op uw site door óf naar een tekststring te zoeken in de titel van een een artikel óf door in de inhoud door te dringen met behulp van de drop-down keuzevakken.

Gebruiken van het zoekvak

Indien u de naam van het artikel dat u zoekt weet, of u weet een deel van de naam van het artikel kunt u het zoekvak gebruiken om het artikel te vinden. Type enkele tekens van de artikeltitel in het zoekvak en druk op zoeken. Het zoekvak is NIET hoofdlettergevoelig. Na het op zoek drukken ziet u een lijst met artikelen op uw site die de zoekstring bevat.

De zoekmiddelen gebruiken

Er zijn momenteel 7 inhoud keuze-knoppen die gebruikt kunnen worden in combinatie met de andere keuze-knoppen: status, categorie, toegang, taal,tag, auteur en max niveaus.

 • Status - Dit geeft u de mogelijkheid om alleen gepubliceerde, gedepubliceerde, gearchiveerde of naar de prullenbak verplaatste artikelen te zien.
 • Categorie - Selecteer uit de categorieën op uw site om alle artikelen in die categorie te zien.
 • Toegang - Selecteer een toegangsniveau om alleen de artikelen met het gekozen toegangsniveau te zien.
 • Taal - Selecteer, voor meertalige websites, een taal om alleen de artikelen in de geselecteerde taal te zien.
 • Tag - Selecteer een Tag om alleen de artikelen te zien die de geselecteerde tag bevatten.
 • Auteur - Selecteer een auteur om alleen de artikelen te zien van die auteur. Dit kan gecombineerd worden met eerdere keuzemogelijkheden, zodat u bijvoorbeeld alleen artikelen van de gekozen auteur ziet in een bepaalde categorie.
 • Max niveaus - Selecteer een niveau (van 1 tot 10) om alleen artikelen te zien die een bepaald niveau hebben.
  • Niveau 1: Toont alleen items waarvan de categorie in het top-niveau van de categorie hiërarchie valt (met andere woorden, in categorieën waarvan de bovenliggende categorie is "- Geen hoofd -".)
  • Niveaus 2-10: Toont alleen items waarvan de categorie valt in de top 2-10 niveaus in de categorie hiërarchie.

Artikelbeheer werkbalk

De artikelbeheer werkbalk staat boven de filter werkbalk en onder de beheer werkbalk. Het bevat de volgende opties:

Help30-New-Edit-Publish-Unpublish-Featured-Archive-Checkin-Trash-Batch-Options-Help-toolbar-nl.png

 • Nieuw. Opent het bewerk scherm om een nieuwe artikel te maken.
 • Bewerken. Opent het scherm voor het bewerken van het geselecteerde artikel. Als er meer dan één artikel is geselecteerd (indien van toepassing), wordt alleen het eerste artikel geopend. Het bewerkingsscherm kan ook worden geopend door te klikken op de Naam van het artikel.
 • Publiceren. Maakt de geselecteerde artikelen beschikbaar voor de bezoekers van uw website.
 • Depubliceren. Maakt de geselecteerde artikelen niet beschikbaar voor de bezoekers van uw website
 • Speciaal maken. Markeert de geselecteerde artikelen als speciaal. Werkt bij één of meer artikelen geselecteerd.
 • Archiveren. Verandert de status van één van de geselecteerde artikelen om aan te geven dat ze worden gearchiveerd. Gearchiveerde artikelen kunnen terug naar de gepubliceerde of gedepubliceerde status gebracht worden door Gearchiveerd te selecteren in het Selecteer status filter en de status van de artikelen te wijzigen naar Gepubliceerd of Gedepubliceerd.
 • Inchecken. Checkt de geselecteerde artikelen in. Werkt bij één of meer artikelen geselecteerd.
 • Batch. Batch verwerkt de geselecteerde artikelen. Werkt bij één of meer geselecteerde items.
 • Prullenbak. Verandert de status van de selecteerde artikelen om aan te geven dat ze in de prullenbak zitten. artikelen in de prullenbak kunnen hersteld worden door "Verplaatst naar prullenbak" te kiezen in het 'Selecteer status' zoekmiddel filter en de status van de artikelen te veranderen in Gepubliceerd of Gedepubliceerd zoals gewenst. Selecteer, om naar de prullenbak verplaatste artikelen te verwijderen, voor "Verplaatst naar prullenbak" in het Selecteer status filter, selecteer de artikelen die definitief verwijderd moeten worden en klik daarna op het 'Prullenbak leegmaken' werkbalk icoon.
 • Help. Opent dit helpscherm.
 • Opties. Opent het venster Opties, waar instellingen zoals de standaard parameters kunnen worden bewerkt.

Zie Artikelbeheer opties voor meer informatie.