Planning voor mini-migratie - Joomla 3.10.x naar 4.x

From Joomla! Documentation

Revision as of 04:35, 22 August 2021 by MartijnM (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎русский • ‎فارسی • ‎中文(台灣)‎

Gaan van Joomla 3.10.x naar 4.x wordt beschouwd als mini-migratie ofwel een kleine migratie. Dit betekent dat Joomla core extensies upgraden met een “één-klik update” maar extensies van derden zijn discutabel en moeten één voor één bekeken worden.

Introductie

Migraties zijn een goed moment om doelen opnieuw te stellen, op te schonen en andere gebieden/elementen van uw site te ontwikkelen. Hoe meer georganiseerd u bent in uw ideeën/gedachten/plannen hoe beter. Plan, plan, plan. Het plannen maakt de uitvoering makkelijker.

Begin met plannen door zich de volgende vragen te stellen of de taken uit te voeren die hieronder staan. U kunt meer items hebben afhankelijk van de complexiteit van uw site. Helaas kunnen we niet ieder mogelijk scenario weergeven. Ga naar het Migreren en upgraden naar Joomla 4.x Forum voor hulp.

De 3.10.x brug

Joomla 3.10.x is bedoeld om als brug te fungeren tussen de Joomla 3 levenscyclus en de Joomla 4 levenscyclus. Joomla 3.10.x zal allereerst een release zijn die achterdeuren bevat voor de API wijzigingen in de Joomla 4.x ontwikkeltak om de overgang naar de volgende hoofdrelease voor de community te vergemakkelijken. Nieuw in Joomla 3.10.x is een geweldige functie in de Joomla! update-component om u te helpen met het mini-migratie proces: de voor-update controle. Zodra uw website geüpdatet is naar 3.10, zal de voor-update controle u toestaan de compatibiliteit te controleren met Joomla 4.0 van uw PHP en SQL opties, instellingen, en de extensies die u gebruikt zolang de extensie-ontwikkelaars de doelplatform tag gebruiken. Zie de voor-update controle documentatie voor meer informatie.

Plannen van acties

Het volgende veronderstelt dat u uw Joomla 3.x site al bijgewerkt heeft naar versie 3.10.x. Dit stelt u in staat te profiteren van de voor-update controle als onderdeel van uw planning.

 1. Zorg dat uw website draait op 3.10.x.
 2. Beoordeel uw originele site doelstellingen. Migratie is een gelegenheid om zich te richten op uw doelstellingen of van richting te veranderen.
 3. Voldoet uw server aan de minimum technische vereisten voor Joomla 4? Zo niet, dan moet u van hosting veranderen. Geen beter moment om van hosting te veranderen als tijdens een migratie.
 4. Welk soort ontwikkelomgeving gebruikt u? Een ontwikkelomgeving op een lokaal apparaat? Een sub-domein of submap op de server? Een nieuw server/hosting account als gevolg van technische specificaties?
 5. Maak een lijst met alle extensies van derden die gebruikt worden. Dit omvat componenten, modules, plugins, talen, en templates. U kunt ze kopiëren/plakken in een document ter referentie als u dat wil. Een stuk papier en een pen zijn voldoende. Neem ook mee of de extensie zwaar, gemiddeld, nauwelijks of helemaal niet gebruikt wordt.
 6. Stel vast of de extensies van derden waarop u vertrouwd klaar zijn voor de versie van Joomla waarnaar u migreert door de 'Volgende Joomla' optie te kiezen (als u op Joomla 3.10.x zit) in de Joomla update component en te controleren of ze compatibel zijn met Joomla 4. Voer de update naar 4.x niet uit, selecteer alleen maar 'Volgende Joomla' in de Joomla update opties zodat de voor-update controle wordt getoond. Dit helpt je om een opsomming te krijgen van extensies die gebruikt worden en hun compatibiliteit. Het is niet een vervanging van het gebruik van Extensies → Beheren. Meer hierover in de Stap-voor-Stap en de documentatie van de Voor-update controle component. Dit is eenvoudig om voorbereid te zijn op wat extensies van derden blijven, verdwijnen of vervangen worden.
 7. Stel vast of u echt al de extensies die u gebruikt nodig heeft. Is het zo dat Joomla 4 ingebouwde functies heeft die het gebruik van extensies van derden niet nodig maken?
 8. Kijk eens door uw categorieën en artikelen. Is er een grote schoonmaak nodig zodat u geen onnodige inhoud hoeft te migreren?
 9. En uw template? Als u uw template heeft gekocht van een derde, is er dan een 4.x uitvoering van? Wilt u het blijven gebruiken? Is er een upgrade pad gepubliceerd door de ontwikkeleaar? Is de nieuwe versie responsive? Is uw template een aangepast template? Of is het behoorlijk aangepast vanuit een template van derden? Het Joomla core template voor Joomla 3.x, Protostar is NIET compatibel met Joomla 4. Na migratie verdwijnt het. Het gebruik van het Joomla core template voor Joomla 4.x, Cassiopeia kan een optie zijn. Kijk, voor een uitgebreid overzicht met template gebaseerde overwegingen, bij Template overwegingen tijdens de migratie.
 10. Als u uw template inwisselt voor een nieuwe, heeft het dan nieuwe afbeeldingen nodig? Bijvoorbeeld, als uw huidige site een witte achtergrond heeft en uw logo en andere afbeeldingen zijn .jpg afbeeldingen met een witte achtergrond ziet het er niet mooi uit in een nieuw template met een gebroken witte of gekleurde achtergrond.
 11. Als u uw siteontwerp of navigatie herontwerpt of aanpassingen maakt, heeft u dan verouderde pagina's die een verwijzing nodig hebben? Indien dat zo is, documenteer ze dan. Een spreadsheet is behulpzaam bij het documenteren van links die zullen veranderen.

Stap-voor-stap migreren van Joomla 3.10 naar 4.x