Difference between revisions of "Search Engine Friendly URLs/nl"

From Joomla! Documentation

 
Line 27: Line 27:
  
 
=== Er is geen <code>index.php</code> in de URL meer. Kan ik het bestand nu verwijderen? ===
 
=== Er is geen <code>index.php</code> in de URL meer. Kan ik het bestand nu verwijderen? ===
Nee! De URL zal de <code>index.php</code> niet meer bevatten, maar intern zal de mod_rewrite doorverwijzen naar het originele pad, zonder dat je het ziet.
+
Nee! De URL bevat de <code>index.php</code> niet meer, maar intern zal de mod_rewrite doorverwijzen naar het originele pad, zonder dat je het ziet.
  
 
=== Wat is de [[S:MyLanguage/Alias]] waarde? En hoe wordt het gemaakt? ===
 
=== Wat is de [[S:MyLanguage/Alias]] waarde? En hoe wordt het gemaakt? ===

Latest revision as of 08:52, 24 January 2017

Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Kiswahili • ‎Nederlands • ‎català • ‎español • ‎français • ‎português • ‎português do Brasil • ‎فارسی • ‎中文(台灣)‎ • ‎日本語

"'Zoekmachine vriendelijk (SEF)"', "'voor mensen leesbaar"' of schone URL's zijn URL's die zinvol zijn voor zowel mensen als zoekmachines, omdat ze het pad naar de specifieke pagina waar ze naar verwijzen beschrijven. Sinds versie 1.5, is Joomla! in staat URL's in alle formaten te creëren, inclusief SEF URL's. Dit is onafhankelijk van de URL-rewriting uitgevoerd door de web-server, zodat het zelfs werkt als Joomla! draait op een andere server dan met de Apache mod_rewrite module. De SEF URL's volgen een bepaald patroon, maar de gebruiker kan een korte beschrijvende tekst (alias) definiëren voor elk deel van de URL.

Intern heet het lokale gedeelte van een SEF URL (het gedeelte achter de domeinnaam) de "route"'. Het maken en verwerken van SEF URL's wordt daarom aangeduid als "'routeren', en de relevante code wordt ook wel een 'router' genoemd.

Een goed voorbeeld van het routeren is de URL naar het "Welkom bij Joomla!" artikel in de voorbeelddata.

  • Zonder SEF URL's ingeschakeld, wordt de URL http://www.example.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1:welkom-bij-joomla&catid=1:laatste-nieuws&Itemid=50
  • Met SEF URL's aan en mod_rewrite uit, is het http://www.example.com/index.php/het-nieuws/1-laatste-nieuws/1-welkom-bij-joomla
  • Met beide SEF URL's én mod_rewrite aan, is het http://www.example.com/het-nieuws/1-laatste-nieuws/1-welkom-bij-joomla

Zoekmachine vriendelijke URL's kunnen worden geactiveerd door het inschakelen van de "'Zoekmachine vriendelijke URL's" optie bij de "Algemene instellingen". Deze optie is standaard sinds Joomla! 1.6. Zie Inschakelen van zoekmachine vriendelijke (SEF) URL's voor meer informatie.

Veel gestelde vragen (Faq)

Wat betekenen de getallen in de URL?

Door het vergelijken van de oude en de nieuwe URL zien we getallen in de oude URL,

http://www.example.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1:welkom-bij-joomla&catid=1:latest-news&Itemid=50

maar ook in de nieuwe URL:

http://www.example.com/the-­news/1­-laatste-­nieuws/1-­welkom-­bij-joomla

Deze getallen zijn de parameters die nodig zijn voor Joomla! om de interne URL te bepalen en de pagina te tonen die u wilt zien. (In dit geval is het eerste cijfer de ID van de categorie, het tweede cijfer is de ID van het artikel.)

Er is geen index.php in de URL meer. Kan ik het bestand nu verwijderen?

Nee! De URL bevat de index.php niet meer, maar intern zal de mod_rewrite doorverwijzen naar het originele pad, zonder dat je het ziet.

Wat is de S:MyLanguage/Alias waarde? En hoe wordt het gemaakt?

Alias wordt getoond onder het Titel veld in Artikelen, Categorieën en Menu-items. Joomla! kan automatisch de alias aanmaken. Een automatische aangemaakt alias begint met de titel. Alle hoofdletters worden omgezet naar kleine letters. Spaties en speciale tekens, die niet zijn toegestaan in een URL; worden gewijzigd in streepjes.

Ik wil mijn eigen waarde opgeven als Alias.

Als u de alias die door Joomla! gegenereerd wordt niet mooi vindt, kan een eigen waarde worden opgeven voor het veld. Velen geloven dat het gebruik van goede zoekwoorden in de URL helpt bij de zoekmachine optimalisatie. U kunt dit doen door deze zoekwoorden in de titel op te nemen en Joomla! de alias te laten maken, of door de alias zelf te maken.

Hoe wordt de Alias gebruikt in een URL?

Voor een menu-item, gebruikt Joomla! de alias als URL deel. Stel dat u de eerste twee SEF URL opties gebruikt en u een menu-item genaamd Producten maakt, dan wordt de URL: voorbeeld.com/producten.

Joomla! maakt ook gebruik van de primaire sleutel van de gegevens binnen de URL om de router te helpen naar de juiste pagina te navigeren. Verder gaand met het vorige voorbeeld: Als uw producten menu-item naar een artikel/categorie blog was, dan zou de link naar de titel van het artikel en/of de 'lees meer' link uit drie delen bestaan:

  • De menu-item-URL - voorbeeld.com/producten;
  • Plus, de primaire sleutel voor de categorie en de categorie alias - 32-fruit;
  • Plus, de primaire sleutel voor het artikel en het artikel alias - 1-appel;

De volledige URL is: http://voorbeeld.com/producten/32-fruit/1-appel

Hoe kan ik de getallen in de SEF URL's kwijtraken?

De nummers in de SEF URL zijn nodig voor Joomla!'s-router om het directe verkeer op de site te sturen. Zodra de router logica stabiliseert, kunnen eenvoudige plugins van anderen ontwikkeld worden voor het verbeteren van de routeer-mogelijkheden door meer keuze toe te laten. Op dat moment, zullen cijfers waarschijnlijk uit de URL verwijderd worden.

Route formaten en het routerings-mechanisme

"Deze sectie beschrijft Joomla!'s core (ingebouwd) routerings-mechanisme. Routerings-extensies kunnen de manier waarop routeringen worden gemaakt binnen uw systeem veranderen."

Route formaten

Om het routerings-mechanisme van Joomla! in meer detail te beschrijven, moeten we eerst vaststellen wat we een "route" noemen. Stel dat Joomla! is geïnstalleerd in http://voorbeeld.com/sites/eerst/. Het pad voor de installatie wordt in het algemeen aangeduid als "basis-URL"'. Een mogelijke voorbeeld URL is http://voorbeeld.com/sites/eerst/producten/32-fruit/1-appel. Het eerste deel van deze URL is de eerder genoemde basis-URL, en noch Joomla!, noch enige andere router kunnen URL's met een ander eerste deel maken. Het tweede deel, producten/32-fruit/1-appel, is een "route", bestaande uit drie "onderdelen".

Het eerste onderdeel van een route is, voor normale URL's, de alias van een menu-item. De SEF URL wordt zogenaamd "'doorgeleid naar"' dat menu-item. De andere onderdelen worden volledig bepaald door de router van de component bij het 'type' van het menu-item. Het "Categorie - Blog" menu-item-type, bijvoorbeeld, wordt verzorgd door de S:/MyLanguage/Inhoud component, en dat onderdeel van de router is dus verantwoordelijk voor de opbouw en ontleding van de overige onderdelen.

Het is ook mogelijk (voor extensies) het systeem te vragen om een route te creëren zonder een menu-item. In dat geval zal het systeem meestal besluiten een speciale route te maken die het woord component als eerste onderdeel heeft. Deze routes worden gemaakt met een vaste indeling: de naam van de component (zonder het voorafgaande com_) is gekozen als tweede onderdeel en eventuele parameters als de andere onderdelen.

Beperkingen

Het is belangrijk te weten dat het creëren van een menu-item de "enige" manier voor een Joomla! gebruiker is om een route te definiëren die leidt naar een specifiek onderdeel. Het is echter mogelijk om een route te creëren, zonder dat het op de site (in het menu) zichtbaar is. Een vaak toegepaste methode is het aanmaken van een menu-item in een menu dat nergens weergegeven wordt. Zo' n menu wordt meestal een verborgen menu genoemd.

De voorgaande paragraaf geeft aan dat het niet mogelijk is om één component verantwoordelijk te maken voor de verwerking van alle routes. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om aan te geven dat de URL http://voorbeeld.com/dealias de Inhoud van het item met de alias dealias moet weergeven, waarbij dealias ieder willekeurig woord kan zijn. Als dit gedaan moet worden voor een klein aantal artikelen, dan kunnen handmatig menu-items worden aangemaakt. Anders is een routerings-extensie noodzakelijk.

Dit routerings-mechanisme is dus niet zo flexibel als gebruikers soms willen. Aan de andere kant, het heeft één groot voordeel: het vermindert de kans op een dubbele routes (routes die kunnen leiden naar twee verschillende pagina's). Aangezien het eerste deel van een route altijd een menu-item alias is, weet het systeem direct welke component-router moet worden gebruikt om het te ontleden.

Details over de implementatie

Afhandelen routes

"Deze sectie beschrijft de routerings uitvoering. Kijk, als u een ontwikkelaar van componenten bent, bij het ondersteunen van SEF URL's in uw component."

Joomla routes worden gemaakt en herleid door de JRouter class. Deze class kijkt in de root van de actieve component (opgegeven in het option parameter van de query string) en bevat het router.php bestand in de hoofdmap van de component. Het roept dan een van de twee functies aan: één voor het aanmaken van de SEF URL en één voor het interpreteren van de SEF URL.

De JRouter class wordt overschreven door het Joomla CMS in /includes/router.php. In dit bestand wordt de opbouw en ontleed functie overschreven om een juiste URL op te bouwen of te ontleden voor het Joomla CMS.

Het router.php bestand in iedere component (bijvoorbeeld /components/com_content/router.php) moet de volgende twee functies bevatten:

  • ContentBuildRoute - deze bouwt de SEF URL op
    • Parameters
      • $query - dit is een array die de querystring variabelen bevat
    • Returns: een array met segmenten, waarbij elk segment gescheiden wordt door een '/' die later, als combinatie, tot de werkelijke URL wordt herleid (de items in de array mogen geen '/' tekens bevatten)
  • ContentParseRoute - deze interpreteert een SEF URL
    • Parameters
      • $segments - dit is een array met de segmenten van de gevraagde URL.
    • Returns: een name => value array van de querystring variabelen waar de link naartoe verwijst

De SEF Plugin

De Joomla "System - SEF" plugin erft JPlugin en voert de onAfterRender() functie uit. In deze functie wordt de body van de reactie die wordt verzonden naar de browser opgehaald met behulp van JResponse::getBody(). De body van de reactie wordt vervolgens doorzocht naar links met de /index.php... en vervangen door een juiste SEF URL door JRoute::_("url") aan te roepen.

JRoute bouwt SEF URL's op door het instantiëren van een JRouter object en het te vragen de juiste link uit de doorgegeven URL op te bouwen.

Afhandelen SEF URL's

Standaard worden de SEF URL's afgehandeld door het JRouterSite object (uit /includes/router.php) en wordt aangeroepen door een call naar JApplication::route() in index.php. Deze aanroep wordt gedaan in de $app variabele, die eigenlijk een instantie van JSite is (uit /includes/application.php).

JApplication::route() is het niet-destructieve resultaat van de $_GET array. Dat betekent, dat JApplication::route() variabelen vult in $_GET door het aanroepen van JRequest::set() met het overwrite flag op false. Als dus de naam van een variabele die komt uit JRouter::route() al in $_GET staat, dan zal die waarde niet in $_GET gezet worden. Dit maakt aangepaste routering mogelijk.

Aangepaste routering

Joomla geeft de mogelijkheid uw eigen routerings mechanisme aan te maken. Om dit mechanisme te gebruiken moet u beschikken over een plugin die de JPlugin::onAfterInitialise() functie overschrijft. Deze functie ontleedt de URL en maakt de noodzakelijke variabelen aan in $_GET voor de standaard Joomla routering wordt uitgevoerd.

"Zie Het maken van een Systeem plugin om JRouter uit te breiden als voorbeeld."

Categorie:Zoekmachine vriendelijke URL's