Difference between revisions of "Understanding categories and articles/nl"

From Joomla! Documentation

Line 1: Line 1:
 
<noinclude><languages/></noinclude>
 
<noinclude><languages/></noinclude>
Wat zijn categorieën en artikelen, en waar worden ze in Joomla! websites voor gebruikt?
+
Wat zijn categorieën en artikelen en waar worden ze in Joomla! websites voor gebruikt?
  
 
==Artikelen==
 
==Artikelen==

Revision as of 06:08, 20 July 2014

Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎português • ‎português do Brasil • ‎中文(台灣)‎

Wat zijn categorieën en artikelen en waar worden ze in Joomla! websites voor gebruikt?

Artikelen

Laten we beginnen met een aantal begrippen. In Joomla! is een artikel een stuk informatie dat u op uw website wilt tonen. Het bestaat doorgaans uit tekst en kan ook afbeeldingen en andere vormen van inhoud bevatten (audio of video). Voor veel Joomla! websites, vormen de artikelen het grootste deel van de informatie die op de website wordt weergegeven.

Het is belangrijk te weten dat binnen Joomla!, de inhoud van de website (de artikelen dus) volledig gescheiden zijn van de opmaak, de manier waarop het op een pagina getoond wordt. Het is het beste om artikelen te zien als zuivere inhoud die los staat van de manier waarop het gepresenteerd zou kunnen worden. Hetzelfde artikel zou bijvoorbeeld met verschillende lettertypen, kleuren, titels, en achtergrondkleur, kunnen worden weergegeven op verschillende posities op de pagina.

Categorieën

Categorieën in Joomla! een optionele methode voor het organiseren van uw artikelen. Het werkt als volgt. Een categorie bevat artikelen en/of andere categorieën. Elk artikel kan slechts in één categorie worden opgeslagen. Wanneer een categorie in een andere categorie geplaatst wordt dan is dit een subcategorie van deze categorie.

U heeft bijvoorbeeld een categorie met de titel "Huisdieren" en in die categorie heeft u de subcategorieën "Honden" en "Katten". Artikelen over honden zouden worden gekoppeld aan de "Honden" categorie, en artikelen over katten gaan in de "Katten" categorie. U kunt een artikel dat over "Katten" én "Honden" gaat niet in beide categorieën opslaan. Om dit te omzeilen, kunt u ofwel (1) een nieuwe categorie aanmaken met de naam "Honden en Katten" of (2) een kopie van het artikel plaatsen in de tweede categorie.

Waarom categorieën gebruiken?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom u de artikelen zou willen onderbrengen in categorieën.

Lijst en blogweergaves

Om te beginnen zijn er de ingebouwde menu-item types in Joomla! die gebruikmaken van deze structuur: de categorieblog en categorielijst. Deze menu-item types (ook wel "lay-outs") maken het zeer gemakkelijk om artikelen te tonen die behoren tot bepaalde categorieën. Als er nieuwe artikelen zijn aangemaakt en toegewezen aan categorieën, dan zullen deze automatisch worden geplaatst op de pagina's volgens de parameters die u hebt ingesteld voor elke pagina.

Stel bijvoorbeeld dat je een categorieblog layout hebt voor de "Huisdieren" categorie waarbij is ingesteld dat de artikelen op datum gesorteerd worden te beginnen met de meest recente. Wanneer u een nieuw artikel aan de "Huisdieren" categorie toevoegt, dan wordt dit nieuwe artikel automatisch op de huisdierenblog-pagina getoond als eerste artikel. U hoeft niets anders te doen dan het toevoegen van het artikel en dit koppelen aan de "huisdieren" categorie.

Het organiseren van artikelen in artikelbeheer

Wanneer u een groot aantal artikelen op uw website heeft dan is er nog een tweede reden om categorieën te gebruiken: het eenvoudig groeperen zodat u ze nog terug kunt vinden. Bijvoorbeeld, in artikelbeheer kunt u de artikelen filteren op basis van de categorie. Dus, wanneer u 200 artikelen op uw site heeft, dan vindt u een artikel veel gemakkelijker als u de naam van de categorie kent.

Andere informatie over categorieën

Categorieën t.o.v. menu organisatie

Het is van belang om te begrijpen dat de structuur van categorieën (bijv. Organismen -> Huisdieren -> Dieren -> Honden) niets te maken heeft met de structuur van de menu's op de website. De website kan bijvoorbeeld één of zes menuniveaus bevatten.

Andere soorten categorieën

Categorieën kunnen ook verwarrend zijn. Categorieën worden ook gebruikt door andere componenten, zoals advertenties, contactpersonen, nieuwsfeeds, en weblinks. Deze categorieën verschillen volledig van artikelcategorieën en worden ingesteld op andere schermen in het beheergedeelte van Joomla!. Wanneer u dus iets ziet over categorieën kan het verwijzen naar artikelcategorieën of naar categorieën van een van deze andere componenten.