Een sitemap gebruiken

From Joomla! Documentation

Revision as of 02:25, 11 April 2019 by MartijnM (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎eesti • ‎español • ‎français • ‎português do Brasil

Een sitemap gebruiken

Terwijl zoekmachines uw pagina's normaal kunnen vinden door de manier waarop ze met elkaar gelinkt zijn op het internet, is het goede praktijk om een Sitemap te creëren die de zoekmachine 'bots' een lijst geeft met de pagina's van uw website - zie het als een kaart om alle content op uw website te kunnen vinden.
Sitemaps zijn niet alleen belangrijk voor zoekmachines, ze zijn ook erg nuttig voor mensen met een handicap die misschien een eenvoudige interface nodig hebben om uw websitestructuur te zien en te navigeren zonder de menustructuur te gebruiken. W3C Working Group Notitie over sitemaps

Een sitemap dient verschillende doelen:

  • Zorgt voor een gestructureerde lijst met een overzicht van alle content op uw website
  • Kan een bezoeker snel een overzicht laten zien van uw websitestructuur
  • Biedt een alternatieve manier van op uw website navigeren zonder de noodzaak van complexe menustructuren
  • Biedt zoekmachines een manier van het vinden van content die niet via uw menustructuur beschikbaar is (b.v. landing pagina's)

Soorten sitemaps

Het is mogelijk om sitemaps voor specifieke soorten informatie aan te bieden, zoals:

Met deze gespecialiseerde sitemaps kunt u informatie verstrekken over de specifieke mediatypes - bijvoorbeeld met een video-sitemap kunt u informatie geven over de looptijd, categorie en kindvriendelijkheid; met afbeelding-sitemaps kunt u het onderwerp specificeren, de licentie waarvoor de afbeelding gebruikt mag worden en het soort afbeelding.

Een sitemap maken

Op een statische website is het creëren van een sitemap het eenvoudig aanmaken van een XML-bestand, volgens de standaardnormen, en het als een XML-bestand op te slaan. Op een dynamische website, waar content regelmatig verandert, is dit niet echt een optie - u zou bij nieuwe content deze elke keer handmatig moeten bijwerken!

Hierdoor zijn er verschillende sitemap extensies beschikbaar in de Joomla! Extensions Directory (Sitemap categorie op Joomla Extensions Directory) waarmee u dynamisch een sitemap kan maken die voldoet aan de standaard normen die worden verwacht door de zoekmachines. Sitemaps protocol

De meeste extensies werken door het kiezen van menu-items die u in de sitemap wilt opnemen, en te specificeren hoe vaak deze wijzigen (zie Frequentie updates). Het is ook mogelijk om sub-pagina's van deze menu-items toe te voegen (bijvoorbeeld, een menu-item kan naar een categorie-blog verwijzen, maar u wilt alle artikelen die op die pagina getoond worden als individuele items laten zien - een ander voorbeeld kan een menu-item zijn die naar een webwinkel categoriepagina verwijst, en in de sitemap wilt u deze categorie tonen, en dan elk product hier in als apart link).

Frequentie updates

Terwijl u in uw sitemap handmatig kan specificeren hoe vaak zoekmachine spiders uw website kunnen bezoeken, hebben de meeste zoekmachines een ingebouwd systeem die automatisch de frequentie van bezoeken baseert op hoe vaak de pagina in kwestie is veranderd.

Dus, bijvoorbeeld, kunt u de zoekmachine vertellen dat de bots uw pagina dagelijks kunnen bezoeken, ze deze frequentie van herhalingsbezoeken overeenkomstig aanpassen en niet zo vaak terug komen als u ze hebt verteld.

Dit zou suggereren dat als u regelmatig veranderde content heeft, uw website vaker een herhalingsbezoek krijgt - waardoor de inhoud vaker en sneller wordt geïndexeerd dan websites die niet zo vaak wijzigen.

Het is over het algemeen verstandig om statische pagina's te specificeren die minder regelmatig gecrawld hoeven te worden. Bijvoorbeeld, een statische artikel kan worden ingesteld op maandelijks bezoeken, terwijl uw blog of nieuwspagina ingesteld kan worden op dagelijks of wekelijks bezoeken, afhankelijk van hoe vaak nieuwe inhoud toegevoegd wordt.

HTML Sitemaps

Een HTML-sitemap is in feite een inhoudsopgave voor uw website die u beschikbaar kan maken voor de bezoekers van uw website. Dit dient twee doelen:

  1. Het biedt een plek waar bezoekers makkelijk alle inhoud van uw website kunnen vinden, ook al is het niet noodzakelijk makkelijk om door een andere navigatiehulpmiddel op uw website te benaderen.
  2. Het biedt een gecentraliseerde plek met links naar content op uw website die makkelijk door zoekmachines geïndexeerd kunnen worden
  3. Het helpt gebruikers met een handicap om op uw website makkelijk te navigeren met een simpele lijst van links, dan door een complexe menustructuur

Op zijn minst zal een sitemap naar de hoofdcategorieën en pagina's op uw website linken, maar hoe gedetailleerder de sitemap is, hoe beter het is.

Er zijn extensies beschikbaar, zoals eerder vermeld, die sitemaps automatisch creëren op basis van Joomla content.

XML Sitemaps

XML Sitemaps zijn een makkelijke manier voor webmasters om zoekmachines te informeren over nieuwe en bestaande pagina's op hun websites die beschikbaar zijn voor crawling. Op zijn eenvoudigst is een sitemap een XML-bestand met een lijst van URL's van een website samen met de metagegevens van elke URL (wanneer het voor het laatst is bijgewerkt, hoe vaak deze meestal wijzigt, hoe belangrijk deze is, relatief naar andere URL's van deze website). zodat zoekmachines intelligenter de website kunnen crawlen.

Een sitemap gebruiken garandeert niet dat pagina's in zoekmachines worden opgenomen, maar biedt wel tips voor webcrawlers om uw website beter te kunnen doorzoeken.

  1. Een XML sitemap biedt een overzicht van links naar de content van uw website die makkelijk door zoekmachines geïndexeerd kan worden
  2. Het is mogelijk om een specifieke XML sitemap te maken voor nieuws, mobiele URL's, afbeeldingen en video

Er zijn extensies beschikbaar die XML sitemaps automatisch creëren gebaseerd op Joomla content