Werken met git en github

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Working with git and github and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎português do Brasil • ‎русский

Introductie

Dit document geeft informatie over het bijdragen aan het Joomla! CMS met behulp van Git en Github. Als u graag op een eenvoudige wijziging (op een enkel bestand) wilt doen is het beter om deze documentatie te raadplegen: De Github UI gebruiken om een Pull Request in te dienen Als u meer complexe wijzigingen wilt doorvoeren of geïnteresseerd bent, lees dan vooral door!

Wat zijn Git en GitHub

Git is een gedistribueerd versiebeheersysteem. Het is een systeem dat wijzigingen in bestanden registreert en deze wijzigingen in een historisch bestand opslaat. U kunt altijd terug kijken in een eerdere versie van uw code en indien gewenst wijzigingen herstellen. Door het historisch archief is Git erg handig als je met veel mensen samenwerkt in hetzelfde project.

Dit is hoe GitHub gebruikt kan worden. GitHub is een website die bij het beheren van Gitprojecten op een visuele manier helpt. Als een eigenaar van een project kan je de code wijzigen en vergelijken met verschillende versies. Als een gebruiker van een project kunt u door het maken van een Pull Request een bijdrage leveren. Een Pull Request is een verzoek aan de eigenaar om wat code in het project te plaatsen. U biedt een stuk code aan (misschien de oplossing voor een bug) en hiermee vraagt u de projecteigenaar of hij deze code wilt gebruiken. Als de eigenaar het wil kan hij deze code samenvoegen (merge) in zijn project.

Joomla! gebruikt GitHub en Git om zijn code te beheren. Iedereen kan bijdragen aan de Joomla! software. De URL naar het Joomla! CMS Project op GitHub is: https://github.com/joomla/joomla-cms


Aan de slag

Aanmelden op GitHub en Git installeren

Als eerste moet u zich op GitHub registreren. Het is gratis en erg makkelijk. Volg de opgegeven stappen.

Nu u aangemeld bent kunt u Git installeren. De laatste versie van Git kan gevonden worden op http://git-scm.com. Download en start het installatiebestand. Git is een CLI (command line interface) programma. In het begin kan dit verwarrend en angstig zijn maar dit document zal u door het proces leiden.

Als u niet een geavanceerde gebruiker bent kunt u gewoon het installatiebestand starten en op de "Volgende" knop drukken totdat het programma geïnstalleerd is. Git zal uw systeem niet schaden. U kunt het later, indien gewenst, verwijderen zoals u dat met andere programma's ook doet.

Zodra we Git hebben geïnstalleerd kunnen we het programma genaamd "Git Bash" starten. Er zal een commandoregel geopend worden. We gaan Git onze naam en e-mailadres geven. Git zal deze gegevens gebruiken wanneer we een bijdrage leveren aan een project. Met de volgende commandos kunnen we Git deze gegevens geven±

git config --global user.name "Your name"
git config --global user.email youremail@mail.com

In de bovenstaande commandos, en bij alle overige commandos die in deze documentatie staat, zal een nieuwe regel een nieuw commando zijn. Dus u typt de eerste regel, drukt op enter en begint met de tweede regel en drukt weer op enter.

We zijn nu klaar om Git te gebruiken en gaan verder met het instellen van onze testinstallatie.


Instellen van de testinstallatie

Voor onze testinstallatie hebben we een webserver programma nodig zodat we Joomla op onze computer kunnen installeren. Er zijn verschillende programma's die dit kunnen verzorgen zoals [1] en [2]. Download en installeer één van deze programma's.

Na de installatie van een programma als dat (in dit voorbeeld wordt MAMP gebruikt) kunnen we de laatste versie van Joomla! installeren. In ons geval is de laatste versie van Joomla! niet de stabiele versie. De laatste versie van Joomla! is de "staging branche" op GitHub. We gaan eerst GitHub wat beter uitleggen.

"Fork" en kloon Joomla!

Op GitHub kunt u verschillende projecten vinden, de zogenaamde "Repositories". In een project kunt u verschillende versies vinden. Zo'n versie heet een "branch". Joomla! heeft de volgende "branches":

  • "'Staging:"' Deze "branch" bevat de laatste bugfixes en nieuwe features van Joomla!
  • "'Master:"' Deze branche is de huidige stabiele versie van Joomla!
  • "'3.5-dev"' Deze branche bevat de bestanden voor Joomla! 3.5 welke, op moment van schrijven, nog niet de stabiele versie is.

Op onze testlocatie gaan we de Staging "branche" gebruiken maar als we deze "branche" direct gaan gebruiken dan hebben we een probleem. We kunnen deze "branche" niet aanpassen omdat we niet de eigenaar zijn. We maken er een kopie van. Op GitHub heet dit een "Fork". Hier zijn we dan eigenaar van en kunnen het dus wijzigen. Na het wijzigen kunnen we onze "Fork" vergelijken met het originele project. Nu kunnen we een "Pull Request" aanmaken voor de wijzigingen die we hebben gemaakt. Daarover later meer. U kunt van een "branche" een "Fork" maken door op de "Fork" knop te drukken op de Joomla! CMS Github Repository. Deze knop bevindt zich aan de rechter bovenkant van de pagina.

Github-fork-button.png

Nadat we de "Fork" hebben aangemaakt kunnen we Joomla! op onze lokale server installeren. Ga naar de map waar u de bestanden van de webserver kan uitvoeren. De meeste programma's gebruiken een map als htdocs. Zodra we in deze map zitten, klik op de rechtermuis toets en klik op: "Git Bash Here". De command line zal openen op deze locatie.

Typ de volgende opdracht om de bestanden van de "Fork" van het Joomla! CMS naar uw computer te downloaden. Vervang Gebruikersnaam met de gebruikersnaam die u gebruikt op GitHub.

git clone https://github.com/username/joomla-cms.git

U zal Git moeten openen via de bovenstaande beschreven stappen om alle commando's uit te voeren die in deze documentatie worden gegeven. Onthoudt dat voor alle andere commando's in deze documentatie.

Als Git klaar is kunt u de browser starten en naar de installatie op uw localhost gaan. Meestal is de URL iets als: http://localhost/joomla-cms. U zult nu een standaard Joomla! installatie zien.

Installeer Joomla!

De installatie van Joomla! op onze lokale testinstallatie is bijna hetzelfde als een reguliere installatie. Er zijn twee kleine verschillen.

Bij de database-instellingen zijn de gebruikersnaam en wachtwoord standaard. Meestal is de gebruikersnaam root en het wachtwoord is ook root of er is geen wachtwoord. Als u nog steeds de database niet kan bereiken dan kunt u in de handleiding van uw lokale webserver kijken voor de gebruikersnaam en het wachtwoord.

Het laatste verschil is de laatste stap van de installatie. Normaliter moeten we de installation-map verwijderen om verder te gaan naar de backend of frontend van onze website. Voor de testinstallatie kunnen we dit overslaan en kunnen we direct naar de backend of front-end gaan. Verwijder de installation-map niet. Dit kan erg nuttig zijn bij het opnieuw installeren van Joomla!

Maak uw wijzigingen

Nu is het tijd om ons Joomla! bestand te wijzigen. Alle wijzigingen die gemaakt worden zullen worden geregistreerd door Git. Op elk moment kunt u via de commando git status zien welke bestanden gewijzigd zijn en welke niet worden "Untracked" (gemonitord). "Untracked" betekent dat het bestand op de locatie nieuw is voor Git.

Als u een vergissing heeft gemaakt of een bestand wilt herstellen, kunt u dit commando gebruiken:

git checkout path/to/file

Als u de wijzigingen die u hebt gemaakt wilt verwijderen, gebruik dan het volgende commando:

git checkout .
git clean -f -d

Het eerste commando reset alle bestanden. Het tweede verwijdert alle "untracked" bestanden en mappen.

Onze wijzigingen publiceren op GitHub

"Push" de wijziging naar de "fork"

Nadat alle wijzigingen gemaakt zijn moeten we onze wijzigingen uploaden naar onze "repository" op GitHub. Hierna kunnen we een "pull request" maken met onze wijzigingen.

Het uploaden van de wijzigingen heet "push" in Git terminologie. Voordat we dat kunnen doen moeten we eerst iets anders belangrijks doen. We moeten een nieuwe "branch" aanmaken voor onze wijzigingen. (Een "branche" is een versie van ons project, weet u nog?) als we dit niet doen en we maken onze wijziging direct in de "staging branch" dan zal de eerste keer daar geen probleem mee zijn. Maar wanneer we wijzigingen voor de tweede keer maken en eerste wijzigingen zijn nog niet "gemerged" zullen al die wijzigingen ook als nieuwe wijzigingen beschouwd worden.

Dus onze eerste commando dat we uitvoeren is het creëren van een nieuwe "branche". Het voorkomt het hier boven beschreven probleem. Vervang "name-new-branche" met de naam van uw nieuwe "branche". Deze naam moet kort zijn en kan alleen kleine letters en getallen bevatten. Gebruik GEEN spaties. In plaats van spaties kan de - (minus) gebruikt worden.

git checkout -b name-new-branch

De volgende commando verteld git dat alle wijzigingen goed zijn en klaar staan om te worden "commit".

git add --all

Het volgende commando voegt onze wijziging toe aan de "branche". Vervang het bericht door een korte beschrijving van de wijzigingen die gemaakt zijn. Deze beschrijving zal de titel zijn van de "pull request" die we gaan maken.

git commit -m "description"

Het laatste commando zal de wijzigingen uploaden ("push") naar onze "fork" Vervang alstublieft name-new-branche- door de naam van de "branche" die u een paar stappen eerder gekozen heeft.

git push origin name-new-branch

Vergelijk "forks" en doe een "pull request"

Nadat onze wijziging ge"pusht" is naar GitHub kan u naar uw Joomla! CMS "fork" gaan.

Meer informatie

Omdat de "staging' versie van Joomla! op elk moment kan wijzigen is het erg nuttig om de mogelijkheid te hebben om onze "fork" up-to-date te kunnen houden. We kunnen dit doen door een "remote" toe te voegen aan onze project "fork".

git remote add upstream https://github.com/joomla/joomla-cms.git

We hebben nu een "remote" genaamd "upstream" toegevoegd. Met het volgende commando kunnen we Git laten zoeken naar nieuwe "commits" in de "staging branch" die we niet in onze "fork" hebben.

git pull upstream staging

De wijzigingen zijn nu alleen in onze lokale "fork" gemaakt. We kunnen ze met het volgende commando naar GitHub uploaden:

git push


Categorie: Bug Squad/nl Bug Squad Categorie: Ontwikkeling/nl Ontwikkeling Categorie:GitHub/nl GitHub