Extensies en GPL

From Joomla! Documentation

Revision as of 06:23, 30 April 2021 by MartijnM (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français

== GPL Licentie ==GPL staat voor General Public License. De meest gebruikte licentie is de GNU General Public License[1], of afgekort GNU GPL . Dit kan verder afgekort worden tot "GPL", wanneer het duidelijk is dat de GNU GPL wordt bedoeld. [2]

Over Joomla! en GLP

Het Joomla! project is een GPL community, wat niet alleen betekent dat een specifieke Gratis en Open Source licentie wordt gebruikt voor Joomla!, maar ook dat we geloven in de missie en waarden achter deze licentie. Dit bevat ook samenwerken, community en vrijheid. De GPL licentie belichaamt deze waarden.

 • Welke GPL versie gebruikt Joomla! ? Joomla! os gelicenseerd onder de GPL versie 2 of nieuwer.

De Joomla! Extensions Directory en GPL

De Joomla! Extensions Directory (JED) is om verschillende redenen belangrijk: jet maakt het gemakkelijker om extensies te vinden, en het helpt de ontwikkeling van een levendig en gezonde ontwikkelingscommunity (commercieel en niet-commercieel) rond Joomla. Het kan echter ook onbedoeld onze ondersteuning van de GPL ondermijnen door extensies en andere applicaties toe te voegen die dit tegen gaan. Het Joomla! Project heeft bepaald dat de Joomla! Extensions Directory (JED) als een bron voor de community zal fungeren die de waarden weerspiegeld, speciaal de vrijheid die de GPL licentie belichaamd.

 • Sinds 31 maart 2009 accepteert de Joomla! Extensions Directory (JED) niet langer niet-GPL extensies en sinds 1 juli 2009 worden alleen GPL extensies opgenomen [3].
 • Deze wijzigingen zijn gericht op het versterken van het project in haar missie en waarden zoals verwoord in september 2008 [4].

GPL Licentie vereist

Extensies moeten onder de GPL-licentie vallen om opgenomen te kunnen worden . Er mogen geen andere restricties zijn boven de GPL-licentie.

Extensie pakketten - algemene eisen

JED moet in staat zijn om bestanden te controleren en het makkelijker maken voor gebruikers om de voorwaarden van extensies te begrijpen waaronder deze gekocht/gedownload worden. Dit is waarom, om in de JED opgenomen te worden, je moet voldoen aan de aanvullende voorwaarden die de onderhoud van de JED verbeteren en het vertrouwen van de gebruikers verhoogd.

 1. Publiceren onder een GPL licentie - Zie: Versies van de licentie
 2. Toevoegen van GPL mededelingen in XML en PHP bestanden - Zie: Voorbeelden en how-to.
 3. Verzorg een kopie van de GPL-licentie in uw pakket:
  1. dit bestand hoeft niet te worden geïnstalleerd, alleen maar meegeleverd in het pakket als tekstbestand
  2. Er is een tekst beschikbaar om te kopiëren en als bestand op te slaan: [5]
 4. Copyright op alle bestanden, zoals vereist door de GPL-licentie[6].
 5. Versleutelde of gecodeerde extensies, ongeacht of deze onder de GPL licentie vallen, zullen ook worden uitgesloten.

"Forked" extensies

Wij ondersteunen, wanneer het mogelijk is, de oorspronkelijke projectontwikkelaar om de integriteit van de vermeldingen en ook de ontwikkelaars te ondersteunen die op het Joomla! platform bouwen en innoveren.

Het "forked" project moet een significante codeverbetering bevatten, in functies of beveiliging en structuur.

 • Zie de vereisten om op de JED vermeldt te worden:

"Forked" extensies

Snelle Vraag en Antwoord

 1. Hoe zijn jullie van plan ontwikkelaars te ondersteunen? Het Joomla! team is toegewijd aan het ondersteunen van commerciële en niet-commerciële Joomla! ontwikkelaars. We hebben hiervoor een aantal beleidsveranderingen geïmplementeerd die onze ondersteuning aan de ontwikkelaars vergroot. Hierdoor zullen we geen GPL extensies ondersteunen die niet door de oorspronkelijke ontwikkelaar worden ingediend.
 2. Betekent dit dat er geen commerciële extensies in de JED komen?

Nee! Commerciële extensies met de GNU GPL licentie en die niet gecodeerd zijn zijn welkom en worden aangemoedigd om in de JED te komem.

 1. Wie kan extensies indienen? Alleen de oorspronkelijke ontwikkelaar! Wij vinden dat de beste manier om een extensie te krijgen bij de oorspronkelijke ontwikkelaar is.
 2. Wat als ik vind dat mijn extensie de Joomla! licentie niet overtreedt? Dit is een beleid ten gunste van softwarevrijheid en de missie, visie en waarden van het Joomla! Project, niet één over technische problemen bij licenties.
 3. Kan ik gebruik maken van een GPL-compatible licentie? Nee! De JED zal alleen extensies opnemen die onder de GNU GPL licentie vallen. De enige licentie die echt de ware belichaming van GPL is, is de GPL.
 4. Kan ik in mijn GPL extensie de bibliotheken gebruiken die GPL compatibel zijn? Ja!

Verder informatie

Meer weten over een licentie voor uw software.

Voor het indienen van een uitbreiding van JED lees:

Referenties

 1. GNU GPL Licenses: http://www.gnu.org/licenses/licenses.html
 2. Waar staat GPL" voor? http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#WhatDoesGPLStandFor
 3. JED wordt alleen GPL per juli 2009 http://community.joomla.org/blogs/leadership/636-jed-to-be-gpl-only-by-july-2009.html
 4. Joomla's project missie, visie en waarden. http://opensourcematters.org/policies/104-mission-vision-and-values.html
 5. GPLv3 http://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.txt
 6. Waarom vereist de GPL-licentie dat een kopie van de licentie aanwezig is in alle exemplaren van het programma? http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#WhyMustIInclude