Планиране на миграция - Joomla 1.5 до 3

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Planning Migration - Joomla 1.5 to 4 and the translation is 60% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎català • ‎español • ‎français • ‎български • ‎русский • ‎日本語

Преминаването от Joomla! 1.5 до 3 се счита за голяма миграция. Това означава че са направени много промени по начина на работа на системата, таблиците, технологията и е необходимо миграция вместо нормалното обновяване. Всички Joomla! компоненти и third-party(допълнителни) приложения е необходимо да бъдат мигрирани на Joomla 3.x. Това включва и темплейта/шаблона. Всяка една отделна част от системата е необходимо да бъде огледана и планирана. Ще трябва да бъдете добре организирани по време на процеса.

Начало

Хубавото нещо относно миграцията е че е подходящото време за да се направи преоценка на целите, насоченоста, визията на уеб сайта. Почистването и създаването на нови елементи също е доста полезна част. Затова колкото по - организиран бъдете с вашите идеи/мисли/планове толкова по - добре.

Започнете с вашето планиране чрез задаване на следните въпроси или изпълняване от списъка по - долу. Може да са Ви необходими повече неща за планирани в зависимост сложността на сайта. За съжаление, не можем да Ви предоставим вариант за всяка една възможна ситуация.

Планиране на действия

Общо

 1. Преценете целите си за сайта. Миграцията е възможност да се фокусирате върху сегашните цели или да тръгнете в различна посока с нови цели.
 2. Сървърът ви поддържа ли минималните технически изисквания за Joomla 3? Ако не, то ще се наложи да смените хостинг доставчика си. Няма по - подходящо време от това по време на миграция да смените хостинг доставчика.
 3. Какъв тип средства за развитие ще ползвате? Ваши лични устройства? Поддомейн или поддиректория на ваш сървър? Нов сървър/хостинг акаунт поради технически изисквания?

Joomla Ядро

 1. Почистете сайта си от излишните неща. Проверете вашите раздели, категории и статии. Изтрийте нещата, които не са Ви необходими за да не се налага да ги мигрирате.
 2. Организирайте информацията на вашия сайт. Проверете категориите и документирайте ако е необходимо да направите нови в новия сайт.
 3. Имате ли статии в кошчето? Ако да, изтрийте ги(и всички файлове, изображения, медия, които са приложените към тези статии и не се ползват на други места в сайта). Статии(категории и менюта също), които са оставени в кошчето могат да причинат дублиране на alias по време на мигрирането.
 4. Media мениджър: Преценете кои неща са Ви необходими, цялата директория /images или само част от нея. Ако вашия Media маниджър е пълна бъркотия и не може да се справите, ще е необходимо да мигрирате само определени изображения чрез FTP или cPanel отколкото да мигрирате цялата папка. За в бъдеще е по - добре да организирате добре работата си в Media мениджъра за да не Ви се наложи след това сортиране.
 5. Ако използвате вградени компоненти като Joomla Контакти, Уеб връзки, Новини ще е необходимо да документирате тези неща.
 6. Проверете менютата си и преценете дали искате всички да прехвърлите или дадена част от тях. Ако имате менюта в кошчето е необходимо да ги изтриете.
 7. Ако правите промени по дизайна на вашия сайт или навигацията, ще имате ли остарели страници, които ще изискват пренасочване? Проследете всички пътища(URLs), които е необходимо да бъдат пренасочени и си ги запишете.
 1. Правили ли сте промени по ядрото на вашия Joomla 1.5 сайт? Ако сте, тези промени няма да се мигрират на новия Joomla 3 сайт. Ще е необходимо да потърсите алтернативи да направите промените в ядрото на Joomla 3 (Как да направите промени чрез презаписване по Joomla! ядрото, Информация за презаписвания по ядрото, Презаписвания по Layout в Joomla).
 2. Проверете вашия потребителски мениджър. Необходимо ли е да прехвърлите всичко? Необходимо ли е почистване? Ползвате ли някакви third-party(допълнителни) приложения за потребителските профили? Тази част трябва да се планира внимателно, особено ако се правят чести промени по данните свързани с потребителите.
 3. Има ли нови функции на Joomla, които искате да използвате, като Контрол на достъпа на нива(Access control Levels ACLs), тагове? Ако да, трябва да планирате и тези неща.

Third-party приложения

 1. Направете списък с third-party(допълнителните) приложения, които ползвате. Това включва компоненти, модули, плъгини, езици и шаблони/темплейти. Може да ползвате таблица за Third-Party приложения.
 1. Определете кои third-party(допълнителни) приложения са ви важни и дали са налични за версията на Joomla, към която се стремите да мигрирате.
 2. Преценете дали наистина са ви необходими всички приложения. Проучете дали някои вече не са вградени в новото ядро на Joomla 3.
 3. Относно вашия шаблон/темплейт? Ако сте закупили шаблона, има ли подходяща негова версия за Joomla 3.x? Ще продължите ли да го ползвате? Има ли някаква промяна по него съобщена от разработчика? Новата версия responsive ли е? За повече информация вижте Съображения на шаблона по време на миграция.
 1. Ако сменяте вашия шаблон/темплейт с нов, необходими ли ще са някакви нови изображения? Като пример бихме посочили: вашия настоящ сайт има бял фон и логото или другите изображения са с разширение .jpg с бял фон, но всичко това няма да изглежда много добре ако новия Ви шаблон има цветен фон.

Joomla 1.5 to 4.x Step by Step Migration