Begin hier

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Start here and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎eesti • ‎español • ‎français • ‎العربية
Joomla logo.png

Lees, om het makkelijk te maken om de documentatie informatie te vinden die u nodig heeft, onderstaande profielen en kies degene die u het meest nauwkeurig beschrijft en hoe u staat t.o.v. Joomla! Dit brengt u naar een plek waar de documentatie georganiseerd is volgens de doelstellingen waar u waarschijnlijk hulp bij nodig heeft. Denk eraan dat er een heleboel overlap is in de documentatie voor elk van de rollen; ze sluiten elkaar niet uit; kies dus degene die het dichts komt bij uw rol, zelfs als hij niet volledig overeenkomt. Om de gebruikersprofielen meer concreet te maken en daarmee schrijvers te helpen het materiaal beter op hen te richten, willen we personas creëren voor ieder profiel.

Joomla! documentatie profielen

Beginner

Als iemand die Joomla! nog niet eerder heeft gebruikt moet u weten hoe u aan de slag gaat. Misschien heeft u een vriend of buurman die Joomla! gebruikt en u wilt een eigen Joomla! website. Misschien heeft u een klein bedrijf of een club of community die een website nodig heeft en u wilt Joomla! daarvoor gebruiken. Misschien bent u een ervaren Informatie Technologie professional, maar u heeft Joomla! nog nooit gebruikt. Als dat zo is, dan begint u een erg leuke reis en we verwelkomen u van harte bij Joomla!

Ontwikkelaar

Als ontwikkelaar bent u belast met het wijzigen of uitbreiden van de functionaliteit van Joomla! of een van zijn extensies. U bent bedreven in een reeks programmeertalen, inclusief PHP, maar bent misschien minder vertrouwd met dingen als JavaScript of CSS. Als u nieuw bent bij Joomla! heeft u informatie nodig over het Joomla! Framework API en hoe het te gebruiken en maakt waarschijnlijk uitgebreid gebruik van best-practice voorbeeld code.

Joomla! Administrator

Als website beheerder kunt u zich zorgen maken over het uiterlijk van een website, maar de verantwoordelijkheid voor het aanbrengen van wijzigingen en verbeteringen aan een webdesigner overlaten. Ook wanneer wijzigingen aan de functionaliteit nodig zijn, zult u een website ontwikkelaar inschakelen om de noodzakelijke werkzaamheden te doen. Als website beheerder bent u verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer en onderhoud van de website. Activiteiten kunnen bestaan uit het zorgen voor goede back-ups van de website; het beheren van gebruikerstoegang; eventueel installeren van extensies. U zal ook verantwoordelijkheid zijn voor het handhaven van de veiligheid van de website.

Webontwerper

Als Webontwerper bent u betrokken bij het uiterlijk en de gebruikers functionaliteit van de website.
U wilt bijvoorbeeld weten hoe de stijl van een artikel veranderd moet worden maar maakt zich niet druk over de inhoud, of hoe die inhoud ingebracht en onderhouden wordt. Uw eerste focus ligt op de gebruikerservaring. U heeft kennis over HTML en CSS maar heeft waarschijnlijk slecht basis programmeer ervaring en kan dus extra ondersteuning nodig hebben met Javascript en PHP.
Uw kennis over Joomla! zelf hoeft niet uitgebreid te zijn aangezien u met een uitgebreide range aan content management systemen moet omgaan voor een breed scala aan klanten. U bent waarschijnlijk aangenomen om één of een paar templates te verzorgen, of u is gevraagd om een compleet werkende website uit te leveren. U bent waarschijnlijk toenemend bezorgd om zaken over de toegankelijkheid en zal zeker willen weten dat uw ontwerp diverse standaard testen volstaat.


Joomla! code bijdrager

Als Joomla! code bijdrager... bent uw geweldig. U helpt om bugs op te lossen in het CMS waarbij u kennis heeft over hoe Joomla! code en GitHub te gebruiken, evenals het maken van unit tests en nieuwe functies.

Beoordelaar

Als iemand die belast is met het beoordelen of Joomla! geschikt is voor uw wensen, wilt u zo snel mogelijk uitvinden of Joomla! voldoet in uw project.

Auteur

Als auteur van inhoud heeft u misschien slechts rudimentaire kennis van Joomla! Net voldoende om uw werk van schrijven, samenstellen en publiceren van inhoud op de website uit te voeren. U heeft informatie nodig om te weten hoe u specifieke doelen gerelateerd aan het maken van inhoud bereikt, te beginnen met basis informatie als hoe de WYSIWYG (WatUZietIsWatUKrijgt) editor te gebruiken. Na gevorderd te zijn geworden heeft u waarschijnlijk voordeel aan informatie over hoe u gebruik kunt maken van meer geavanceerde functies die uw routinematige taken stroomlijnen.

Redacteur

Als redacteur bent u verantwoordelijk voor het reviewen van het werk van de auteurs van de inhoud en het wijzigen daarvan indien noodzakelijk.

Hoofdredacteur

Als hoofdredacteur bent u verantwoordelijk voor het ervoor zorgen dat inhoud op uw site up-to-date en relevant voor uw doelpubliek gehouden wordt. U zou auteurs kunnen machtigen en contact hebben met redacteuren om te zorgen voor consistentie en een goede organisatie van de inhoud.

Documentatie schrijver

Als documentatie schrijver heeft u de erbarmelijke taak om materiaal te schrijven voor een brede groep aan lezers - van beginnende gebruikers tot geavanceerde professionele ontwikkelaars. U dient kennis te hebben van de verschillende gebruikte tools (zoals deze wiki) en u dient de richtlijnen en overige meta documenten te lezen. Hoogstwaarschijnlijk zult u na verloop van tijd ook deze documenten aanpassen.

Webontwikkelaar

Als webontwikkelaar bent u misschien niet erg bezorgd over hoe uw website eruit ziet aangezien u de taak heeft functionaliteit te produceren. U heeft waarschijnlijk goed kennis van HTML en CSS maar zal ook bedreven zijn in Javascript, PHP en een reeks andere talen. Als u nieuw in Joomla bent, heeft u ondersteuning in het ontwikkelen of aanpassen van Joomla! extensies (componenten, modules, plugins, templates en talen) nodig. U heeft informatie over de Joomla! Framework API nodig en hoe dit moet worden gebruikt en zal waarschijnlijk uitgebreid gebruik maken van best-practice voorbeeldcode. Een goede begrip van Joomla! beveiligings problemen is voor u ook belangrijk.

Tester

Als tester bent u belast met het uitvoeren van een vastgesteld aantal bewerkingen in Joomla! en u bekijkt en legt zorgvuldig de resultaten vast, voor zover ze afwijken van verwachtte resultaten. U hoeft niet noodzakelijk een ontwikkelaar te zijn, maar u bent waarschijnlijk goed bekend met Joomla zelf.

Vertaler

Als vertaler wordt u gevraagd de verantwoordelijkheid te nemen voor het vertalen van alle afzonderlijke taalstrings in de Joomla! website en het beheergedeelte en het aanmaken van de noodzakelijke taalbestanden. U hoeft geen Joomla! expert te zijn om aan de vertaalteams bij te dragen en u hoeft geen ontwikkelervaring te hebben, hoewel veel van onze taal-werkgroep leden experts en ontwikkelaars zijn. U moet misschien weten of leren hoe u de vertaal-debug mode gebruikt en hoe u uw vertaalde strings in een vertaalbestand krijgt. U moet ook weten of leren hoe de taalbestanden tot een te installeren vertaal-pakket kunnen worden omgevormd.

Cursusleider

Als cursusleider heeft u de taak om cursussen samen te stellen en te geven en u moet cursusmateriaal samenstellen om de cursisten te ondersteunen. U moet een gedegen werkervaring hebben over het deel van Joomla! van uw cursussen, maar u moet misschien van tijd tot tijd uw kennis vernieuwen, vooral als zich nieuwe ontwikkelingen voordoen. U wilt toegang tot kant-en-klaar cursusmateriaal dat u kunt gebruiken bij specifieke omstandigheden.