Dezvoltatori Google pentru Site-uri Mobile Prietenoase

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page Google Developers Mobile Friendly Websites and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português do Brasil • ‎română • ‎български • ‎русский • ‎עברית • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎日本語

Joomla!®

Joomla! este un sistem de management al conținutului (CMS) care îți permite să creezi site-uri și aplicații online.
Notă: Joomla! 2.5 nu mai dispune de suport din December 2014. Joomla! 3.x este optimizată pentru mobil din momentul instalării.
Poți găsi aici versiunea de Joomla! pe care ar trebui să o folosești.

Înainte de a începe

Recomandăm să faci o copie a site-ului tău înainte de a face modificări, actualizări sau upgrade-uri. Astfel vei avea la dispoziție o copie de rezervă pe care o poți folosi dacă este necesar. Nu uita să testezi copia pe care ai facut-o!
Dacă nu știi exact cum să faci o copie de rezervă a site-ului tău Joomla!, urmează pașii din documentația de bază pentru a face o copie de rezervă unui site Joomla!. Dacă ți se pare dificil, caută suport în forumurile de suport Joomla! sau cere ajutor în comunitatea de suport pentru webmasteri..
Dacă folosești o versiune mai veche Joomla, urmează instrucțiunile de mai jos.

1. Ce versiune Joomla! și template folosesc?

1.1. Cum verific?

Acest lucru poate să afecteze modificările pe care le poți face. Opțiunile sunt într-un număr mult mai mare atunci când folosești cea mai recentă versiune Joomla!
Acestea sunt câteva din modalitățile prin care poți verifica versiunea Joomla! pe care o folosești:
Verifică interfața administrativă (back-end). Numărul versiunii ar trebui să fie vizibil în partea de sus sau de jos a interfaței, în funcție de versiunea Joomla! pe care o folosești.
Verifică pagina numită Informații de Sistem din partea administrativă a site-ului. Numărul versiunii ar trebui să apară și pe această pagină.
Versiunea se află în fișierul /version.php, și poate fi vizualizat într-un editor text. Acest fișier este de obicei localizat în /libraries/joomla/ dar poate fi găsit și în altă parte.
Poți să găsești mai multe metode de a verifica versiunea Joomla! a site-ului tău în documentația oficială Joomla!.
Notă: Dacă te simți pierdut în acest moment, te sfătuim să te oprești din ceea ce faci și să rogi un expert să te ajute cu acestă sarcină.

1.2. Actualizarea versiunii, template-ului și a extensiilor terțe-parte dacă este necesar.

Dacă versiunea Joomla! pe care o folosești nu este cea mai recentă, recomandăm foarte insistent să actualizați versiunea de Joomla! pe care o aveți instalată la cea mai recentă versiune urmând Documentația pentru actualizarea Joomla!, unde puteți găsi tutoriale pas-cu-pas pentru a migra de la versiunea 1.5.x la 3.x și de la versiunea 2.5.x la 3.x (această documentație este disponibilă în mai multe limbi). O actualizare la ultima versiune disponibilă va aplica în mod automat upgrade-urile necesare ce privesc securitatea și va optimiza site-ul pentru mobil.

1.3 Fă Testul de Optimizare pentru Mobil

Testează-ți URL-ul folosind Testul Optimizării pentru Mobil după ce template-ul și versiunea folosită de site-ul tau sunt actualizate la cea mai recentă versiune. Dacă obții un scor care spune “optimizat pentru mobil”, nu mai trebuie să faci nimic!
Dacă scorul spune că site-ul tău nu este optimizat pentru mobil, ia în considerare schimbarea template-ului și/sau customizarea celui pe care deja îl ai. Am organizat următoarea documentație care te va ghida în acest process.

2. Cum îmi pot optimiza pentru mobil site-ul Joomla! fără a actualiza versiunea Joomla!?

În primul rând trebuie să înveți cum să instalezi o extensie Joomla! citind Ghidul pentru instalarea unei extensii. Sunt multe extensii Joomla! care te pot ajuta în optimizarea site-ului pentru mobil, fără a fi nevoie să actualizezi versiunea Joomla. Consultă Joomla! Directorul de Extensii pentru mobil și caută o extensie potrivită pentru site-ul tău. Citește documentația care vine o dată cu extensia și fii sigur că știi cum să instalezi și cum să folosești extensia. Când ai terminat, instalează extensia și pune-o în aplicare pe site-ul tău.

3. Este site-ul meu Joomla! optimizat pentru mobil acum? Verificarea finală

Sperăm că site-ul tău este optimizat pentru mobil în acest moment și este gata să fie vizitat de utilizatorii de dispozitive mobile. Te invităm să folosești din nou Testul Optimizării pentru Mobil.

Google-Mobile-Friendly-Test.png

Dacă rezultatele testului nu sunt satisfăcătoare sau ai alte întrebări, te așteptăm pe forumurile pentru webmasteri internaționale pentru mai multe informații și suport.


Ne dorim să îmbunătățim în mod constant documentația pe care o oferim: nu ezita să completezi acest formular cu comentariile tale.