Što možete napraviti s predloškom?

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page What can you do with a template? and the translation is 100% complete.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎eesti • ‎español • ‎français • ‎hrvatski • ‎português do Brasil • ‎中文(台灣)‎

Predložak se koristi za promjenu načina kako se sadržaj pojavljuje u web browseru ili screeen readeru. Evo nekoliko načina kako to možete iskoristiti na vašem web siteu koji pokreće Joomla!.

Raspored

Predložak je mjesto gdje je podešen glavni raspored vašeg web sitea. To uključuje mjesta gdje postavljate razne elemente (modules). Na primjer: možete odrediti gdje će se pojaviti meniji, okvir za logiranje, banneri, ankete itd.

J3x-template-example-module-changes-screenshot.png

Uočite promjene u rasporedu sadržaja!

Glavnom tijelu (article) stranice može se promijeniti stil (da izgleda kao blog, kao novinski članak itd.) ovisno o izgledu predložaka. * Vidi primjer na slici. Uočite razliku u rasporedu, ali i kako sve izgleda konzistentno. Bočna traka s modulima je pomaknuta s lijeva na desno i promijenjen je redoslijed.

Ako je predložak tako napravljen da omogućuje izbor, položaj sadržaja na vašem siteu možete i "dinamički" mijenjati, na primjer, da glavni meni postavite na desnu ili lijevu stranu ekrana.

Shema boja

Upotrebom CSS-a unutar dizajna predloška, možete promijeniti boju vaših pozadina, teksta, poveznica ili bilo čega što možete s običnim HTML kodom. Neki predlošci omogućuju promjenu boja, dok kod nekih morate sami promijeniti .css datoteku predloška.

Slike i Efekti

Također, možete upravljati i time kako su slike prikazane na stranici, pa čak i stvarati flash efekte ili ubaciti AJAX aplikacije kao padajući meniji.

Fontovi

Isto vrijedi i za fontove. Njihov dizajn je postavljen unutar CSS datoteka predloška kako bi po cijelom siteu izgledali jednoobrazno, a što možete vrlo jednostavno promijeniti tek promjenom jedne ili dvije datoteke na svakoj pojedinoj stranici.

Rješenja za pojedine browsere

Predložak se može dizajnirati tako da se mijenja na različitim web browserima, što vam omogućuje da iskoristite sve prednosti najnovijih rješenja, a da vam site bude i dalje dostupan koji se ne nadograđuju "svake sekunde" (kao neke tvrtke koje svojim ograničavaju radnicima neke vrste softvera).