J4.x

Het installeren van Joomla

From Joomla! Documentation

This page is a translated version of the page J4.x:Installing Joomla and the translation is 100% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎español • ‎eesti • ‎français • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎日本語 • ‎Nederlands • ‎中文(台灣)‎

Het voor het eerst installeren van Joomla! is erg eenvoudig. Joomla’s ingebouwde installeren van web functies maakt het instellen van je nieuwe website een koud kunstje.

Vereisten

Hosting vereisten

Voor we beginnen, zijn er een paar voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor het succesvol installeren van Joomla 4.x . Deze gelden ongeacht of u op een dedicated server, een shared hosting server of een kopie op een lokale computer om te testen of voor ontwikkeling, installeert.

U moet aan onderstaande eisen voldoen om Joomla! te installeren en gebruiken.

Referenties

Aanbevolen PHP.ini instellingen

Er zijn een aantal PHP instellingen die aan de normen van Joomla moeten voldoen om deze te kunnen installeren. De instellingen staan meestal in een "php.ini" of "user.ini" bestand. Overleg met je hoster hoe deze instellingen aangepast kunnen worden. Wanneer je met localhost zoals bijvoorbeeld XAMPP werkt kan je deze instellingen zelf bepalen en een VPS of eigen server hebben deze beperking ook niet.

De waarden voor PHP.ini hieronder zijn alleen aanbevolen waarden.

 • memory_limit - Minimum: 64M Aanbevolen: 128M of hoger
 • upload_max_filesize - Minimum: 30M
 • post_max_size - Minimum: 30M
 • max_execution_time: Aanbevolen: 30

Voorbereiding van het installeren

U moet twee taken uitvoeren voordat u Joomla op een server kunt installeren. Eerst moet u het Joomla pakket downloaden. Daarna heeft u een database nodig die Joomla kan gebruiken.

Het down- en uploaden van Joomla! pakket bestanden

Stop hand nuvola.svg.png
Waarschuwing!

Momenteel is Joomla 4 in ontwikkeling en wordt er hier naar de nightly builds verwezen. Deze kunnen soms onstabiel zijn. Zodra Joomla 4.x officieel uit is, zullen deze beschikbaar worden op [1]

 1. Download de huidige versie van Joomla! 4.x
 2. Verplaats het gedownloade Joomla! installatie-pakket naar de server. Gebruik een FTP programma om de Joomla! 4.x bestanden op de server te zetten. Er zijn er meerdere beschikbaar om te gebruiken, hier is een gedetailleerde lijst van FTP Clients.
Tip - Dit kan worden gedaan door eenvoudigweg het gedownloade pakket naar uw server te verplaatsen en daarna uit te pakken. Ook kunt u de bestanden eerst op uw eigen computer uitpakken en daarna de bestanden verplaatsen naar de server. Hoe dan ook, de Joomla installatie moet uitgepakt staan in de root van uw site.
De "root" map van je server

Normaal upload je de bestanden naar je root map. Deze heet normaal "public_html" maar andere versies zoals "htdocs" zijn mogelijk en dit is afhankelijk van de server instellingen van uw hoster. Voor Joomla zelf is het uploaden van de bestanden en mappen direct in de "public_html" of een submap die je hebt aangemaakt voldoende.

Stop hand nuvola.svg.png
Waarschuwing!

Indien je de bestanden op je eigen computer uitpakt en dan naar de server verplaatst dan moeten alleen de mappen en bestanden BINNEN het Joomla pakket verplaatst worden (de zip zelf niet). Indien u de mappen en bestanden uitpakt in een map, bijvoorbeeld, Joomla en dan die map upload, dan moet uw site benaderd worden via yoursitename.com/Joomla in plaats van yoursitename.com.


Database voor Joomla! installatie

 1. Lees, indien er een database aangemaakt moet worden, eerst "Maak een database aan voor Joomla!" of ga naar stap #2.
 2. U heeft de basisgegevens van de database nodig als de Joomla installatie is begonnen.
  • Locatie van database, localhost? Of een specifieke host server zoals dbserver1.yourhost.com?
  • De naam van de database
  • De gebruikersnaam van de database
  • Het wachtwoord van de database

Start installatie

Hoofdconfiguratie

Als aan bovengenoemde eisen voldaan is, een database aangemaakt is en de Joomla bestanden op de juiste plek gezet zijn, bent u klaar om Joomla te installeren. Start de Joomla web installatie door uw favoriete browser te openen en naar de domeinnaam van de site te surfen. Bij het installeren op een host gebruikt u https://www.yoursitename.com. Indien u Joomla lokaal installeert, gebruikt u http://localhost/<pad naar Joomla! bestanden> en je ziet het installatie scherm.

J4x Installation screen page 1.png

Joomla zal proberen automatisch het Selecteer taal veld te bepalen vanuit de taal van de browser. Dit kan indien gewenst veranderd worden.

Vul de volgende informatie in.

 • Websitenaam: De naam van jouw website — deze kan op elk moment gewijzigd worden op de Algemene instellingen pagina.

Klik, wanneer alles op de eerste pagina voltooid is, op de Inloggegevens instellen knop om verder te gaan:

Inloggegevens

Je zou nu het scherm met inloggegevens moeten zien.

J4x Installation screen page 2.png

Vul de volgende informatie in.

 • Echte naam: De naam van de Super gebruiker. Met deze naam word je begroet door Joomla als je inlogt!
 • Super gebruiker gebruikersnaam: De gebruikersnaam voor de Super User. Vermijdt admin (wat een goede Beveiligings maatregel) is,of gebruik Mijn Profiel in de beheer interface om het later te veranderen.
 • Administrator Wachtwoord: Onthoud dat de Super user de maximale rechten heeft om de site te beheren (frontend & backend), probeer daarom een moeilijk wachtwoord te gebruiken. Gebruik Mijn Profiel in de Administrator interface om het later te wijzigen. Bevestig het wachtwoord in het Bevestig Administrator Wachtwoord veld.
 • Super user Email Addres: Het email adres van de Super user. Vul een geldig email adres in voor het geval je het wachtwoord vergeet. Dit is het email adres waarop je een link zult ontvangen om je wachtwoord te wijzigen.

Klik, wanneer alles op de eerste pagina voltooid is, op de Database configuratie knop om verder te gaan:

Database configuratie

Configuratie instellingen

De gegevens van de database die gebruikt wordt voor Joomla! moeten nu ingegeven worden. U kunt ook kijken bij Maak een database aan voor Joomla!.

J40 Installation screen page 3.png

Voor de eenvoud verwijzen deze instructies naar de installatie met een MySQLi database. De instructies op de installatiepagina verklaren zichzelf, maar hier zijn ze nogmaals:

 • Databasetype: MySQLi is de standaard database die gebruikt wordt
 • Naam host: Waar de database staat. Normaal is dat localhost, maar sommige hosts gebruiken een specifieke databaseserver zoals dbserver1.yourhost.com
 • Gebruikersnaam: De gebruikersnaam die gebruikt wordt om verbinding te maken met de database
 • Wachtwoord: Het wachtwoord van de database gebruiker
 • Naam database: De naam van de database
 • Tabelvoorvoegsel: Wordt automatisch gegenereerd en is een handige beveiliging stap, maar het kan veranderd worden. Bijvoorbeeld, jos3_ kan gebruikt worden. Vergeet niet het onderstrepingsteken te gebruiken (_) aan het einde van het voorvoegsel.
 • Connectie encryptie': specificeer hoe de connectie met de database versleuteld moet zijn. Als je dit niet weet - dan kun je het best de standaard gebruiken. Echter kunnen ondernemingen die in twee richtingen SSL-codering naar de database hebben, deze verstrekken.

Al deze keuzes kunnen bewerkt worden op de Algemene instellingen pagina, onder Server opties nadat de installatie voltooid is. Let op, de installatie breekt indien u deze instellingen wijzigt na de installatie tenzij u een kopie van de huidige database heeft die door de Joomla! installatie gebruikt wordt. Over het algemeen wordt de gebruikersnaam en het wachtwoord van de database gewijzigd bij het verplaatsen van een bestaande installatie naar een nieuwe host met andere parameters.

Nadat je op de Installeer Joomla knop hebt geklikt, zou je het Joomla logo moeten zien draaien. Zodra de installatie gereed is, zou je de succes pagina moeten zien!

Voltooien

Succes en het voltooien van de installatie

Gefeliciteerd! Joomla! is nu geïnstalleerd. Indien u Joomla! wilt gaan gebruiken zonder extra talen te installeren is er nog een laatste stap nodig om de installatie te voltooien. U moet de Installatiemap verwijderen. Klik op de Verwijder installatiemap knop en een succes bericht verschijnt. Nu kunt u naar de Administrator dashboard inlog gaan door op Voltooien & open administrator te klikken of direct naar uw site gaan door op Voltooien & open website te klikken.

J40 Installation screen page 4.png

Je kunt een sectie zien met de aanbevolen PHP instellingen.

 • Aanbevolen instellingen: Dit zijn instellingen die aanbevolen zijn in jouw PHP configuratie, maar zal de installatie van Joomla! niet stoppen. Je kunt in de bovenstaande instructies lezen hoe de instellingen gewijzigd kunnen worden als dat nodig is.

Extra talen installeren

Als onderdeel van het Joomla installatieproces wordt de mogelijkheid geboden om extra talen te installeren voordat u de installatie voltooid en de installatie map verwijdert door te kikken op:

Klik op de 'Installeer extra talen' knop

Dit brengt u bij een extra installatie pagina waar een de gewenste talen kunnen worden geselecteerd.

Installeer talen

Een lijst met taalpakketten wordt getoond.

500

Selecteer to 3 talen die u wilt installeren (meer dan 3 tegelijk kan time-out problemen veroorzaken - u kunt er later meer installeren).

Denk aan het volgende:

 • Taalpakketten in aangepaste distributies zullen niet getoond worden op dit moment gezien deze al geïnstalleerd zijn.
 • Een versie van de voorgestelde pakketten koemn overeen met de Joomla Major versie (4.0.x, 4.1.x, etc.). De minor versie van het pakket kan mogelijk niet corresponderen, d.w.z. je installeert versie 4.0.3 en een 4.0.2 taalpakket wordt getoond.
 • Taalpakketten in het bovenstaande voorbeeld die niet compatible zijn zullen wellicht onvertaalde strings bevatten.
 • De taalpakketten die niet geschikt zijn zullen als een update worden aangeboden wanneer de pakketten zijn vertaald door de geregistreerde vertaal teams. De beschikbare update zal in het Controle paneel getoond worden als ook in Extensions Manager  Update. Dit is gebruikelijk gelijk aan Extensions Manager  Install Languages.

Klik op Volgende en een voortgangsbalk wordt zichtbaar, terwijl het taalpakket of pakketten worden geïnstalleerd.

Kies standaard taal

Wanneer de installatie van de talen klaar is, zult u een Gefeliciteerd! Jouw Joomla! Site is klaar. scherm zien. Het verschil zal een lijst met geïnstalleerde talen zijn waaruit u de standaard taal voor de Site en de Beheerder interface kunt selecteren.

500
 • Selecteer de standaardtaal die u wilt gebruiken.
 • Klik, wanneer u de standaardtaal heeft geselecteerd op de Selecteer standaard taal knop om te bevestigen.
 • Er wordt een systeemboodschap getoond dat Joomla de standaard ADMINISTRATOR en SITE taal heeft ingesteld. Dit bericht kan worden gesloten.

Afronden

U moet nu de Installatiemap verwijderen. Klik op Verwijder de installatiemap. U krijgt een bevestiging bericht en u kunt nu navigeren naar het inloggen op het Administratie dashboard door te klikken op Voltooien & Open Admin of direct naar de website gaan door te klikken op Voltooien & Open Website.